„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Sever Andrei Bârzan, actor, improvizator, dramaturg și sound designer, fondator al grupului Facem virale și membru al trupei de impro Backstage Boys, propune participanților de la Zilele Caleido atelierul „Improvizație muzicală - Rime pe loc și rime la bloc”, joi, 25 august, de la ora 17:00.

Aflăm de la Sever mai multe despre activitățile de voluntariat artistic derulate în Ferentari, dar și despre improvizația muzicală ca instrument de exprimare liberă și creativă.

Pe lângă numeroasele spectacole de teatru și improvizație, ai derulat o mulțime de proiecte de voluntariat artistic. Povestește-ne despre aceste experiențe și felul în care ți-au influențat perspectiva artistică. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai descoperit despre tine și despre lume pe parcursul acestor activități?

Este o întrebare cuprinzătoare, la care voi încerca să răspund succint. Recunosc din start că la capitolul cronologie sunt praf, deci unele date ar putea fi inexacte. Adică eu nu mai știu exact ce s-a întâmplat luna trecută, darămite acum un an, doi, trei. Totul a început acum 5 ani, când Ionuț Oprea m-a invitat în Ferentari, să țin cursuri de improvizație și de improvizație muzicală. Am descoperit în comunitatea din jurul școlii nr 136 o lume cu totul aparte. O lume cu un limbaj propriu, cu reguli proprii și în general cu o viață pe care eu nu o știam. O lume în care eu, ca outsider, am fost nevoit să mă adaptez.

Eu venisem pregătit cu un plan de curs, cu un set de obiective, și în prima zi de curs mi-am dat seama că socoteala de acasă chiar nu se potrivește cu cea din târg. Pentru că nu era despre mine și despre cursurile mele, ci despre ei, despre beneficiari și despre nevoile lor. Mi-am pus în mod natural întrebarea Cum fac eu să nu îi pierd pe acești copii? Fiindcă era foarte clar că dacă o țin pe a mea, ar fi urmat ca din a treia zi să predau la pereți. Ca atare am pornit lungi și interesante sesiuni de discuții cu ei și am descoperit împreună programa pe care urma să o adopt.

A fost intens și foarte refreshing pentru mine. Sper că și pentru ei. 
Ce am descoperit despre mine și despre lume? Am descoperit că maleabilitatea și dorința comună de a ne adapta cu toții unui limbaj clar și specific reprezintă cheia activităților de succes. Unii nu scoteau un cuvânt la primele cursuri, iar la ultimele nu-i mai puteam opri din vorbit. Am reușit, zic eu, să creăm o legătură specială. 
Perspectiva mea artistică a suferit de ceea ce cred că se numește evoluție. Pentru că după primele experiențe din Ferentari, am inițiat și implementat două din cele mai importante proiecte pentru mine, co-finanțate de AFCN: Beyond Bars – Ateliere de teatru de improvizație în penitenciare, care a fost episodul pilot desfășurat în penitenciarele Mioveni și Găești, pentru cel de-al doilea și anume Past Tomorrow – etapa națională, care s-a desfășurat în 10 penitenciare. Premisa a fost simplă: Acolo unde sistemul de educație a dat greș, noi, prin improvizație, putem aduce un suflu nou care să contribuie la sistemul de reeducare. Rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare, dar las acest subiect pentru altă discuție.

În ce măsură atelierul de improvizație muzicală pe care îl vei susține la Zilele Caleido e legat de activitatea ta anterioară la Studiourile Ferentari?

Eu și Ionuț Oprea ne știm de 10 ani. Nu a existat proiect pe care el să îl implementeze acolo și în care să nu mă coopteze și pe mine într-o formă sau alta. Lucru pentru care îi mulțumesc și pentru care îi sunt recunoscător. Am lucrat cu o parte din cei care merg la Studiourile Ferentari, ultimul proiect fiind o melodie pe care trebuiau să o facă pentru spectacol și la care eu am contribuit, exclusiv pe materialul livrat de ei, ca producător executiv. În sensul în care nu am intervenit cu nimic asupra conținutului, ci am stat în studio cu Miki și cu Andreea și am încercat să ofer opțiuni mai degrabă pe formă, pe structură și pe interpretare.

Ne-am înțeles foarte bine. Din păcate, până în acest moment nu am reușit să lucrez suficient timp la Studiourile Ferentari, pe cât mi-aș fi dorit. Din cauza timpului, în principiu. Dar fără dubiu, activitatea de acolo mi-a oferit o perspectivă realistă asupra abordării pe care am avut-o și în ceea ce privește partea de predat improvizație muzicală în proiectul prezent.

Ce are, din punctul tău de vedere, improvizația muzicală special și universal? Putem vorbi de o influență terapeutică?

În primul rând muzica este un limbaj universal. Este cea mai sublimă dintre arte. Nu contează din ce cultură provii, muzica este din start un liant între oameni. Improvizația muzicală de tip rap-freestyle, cea pe care o predau eu, aduce din punctul meu de vedere, în primul rând un instrument nou de exprimare. Practic ceea ce îmi doresc eu este ca beneficiarii să poată dezvolta și controla abilitatea de a face rime pe loc, spunându-și în același timp și mesajul pe care îl au de transmis. Este un concept înrudit cu ceea ce numim rap-battle. Curent al anilor 90 importat din Statele Unite, care a contribuit acolo masiv la reducerea violențelor de stradă.

Practic, niște minți luminate din cartierele mărginașe ale marilor orașe americane au zis:  Dacă avem un conflict, în loc să ne împușcăm, nu mai bine luăm un DJ care ne bagă un beat și ne duelăm în cuvinte și rime? Oferim și publicului un rol, acela de a determina câștigătorul, tăiem și bilet, deci win-win pentru toată lumea.  Și iată cum o necesitate a comunității, cea de a stopa violența, a evoluat într-o formă de artă. Sigur că are valoare terapeutică. Orice abilitate nouă pe care o deprindem vindecă o lipsă avută anterior deprinderii acesteia. Deschide perspective. Lărgește orizonturi. Descifrează noi tipuri de exprimare și de comunicare.

Ne poți oferi câteva exemple legate de structura atelierului și ce le propui participanților?

Structura pornește cu nevoile lor. În urma unor discuții, încerc să evaluez cât pot de corect în ce stadiu al cunoștințelor muzicale se află beneficiarii. Apoi o luăm de la zero. Ce înseamnă măsura, timpul, tempo-ul și așa mai departe. Apoi facem exerciții de scris. Spre exemplu: „aveți 10 minute să îmi scrieți două catrene despre voi. Puneți accentul pe ce credeți voi că e mai important să știe ceilalți despre voi.” Pentru că întotdeauna pornim de la individ. De la cine este el și cum se vede el pe el însuși.

Care ar fi cel mai important mesaj pe care ai vrea să-l transmiți despre importanța artelor la firul ierbii - pentru coeziunea socială? Dar pentru potențialul public bucureștean la Zilele Caleido?

Artele sunt o necesitate pentru dezvoltarea oricărei comunități. De la picturi rupestre până la graffiti. De la muzica clasică la manele. De la teatru convențional la cel stradal și la improvizație. De la orice extremă la orice extremă.  Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni. Limbajul comun creează comunitatea. Indiferent de tipul de artă care ți se potrivește și pe care îl practici.

Publicul bucureștean este invitat la zilele Caleido să vină să participe la toate evenimentele programate la finalul lui august (25-28). Se va convinge singur de utilitatea și de necesitatea înmulțirii programelor de acest tip. Sper ca din publicul bucureștean prezent să facă parte și autorități. Poate ceea ce vor vedea și ce vor auzi le va da de gândit în privința abordării unor strategii culturale coerente și solide, pe viitor.

Unde te mai putem urmări anul acesta, care sunt proiectele la care lucrezi?

Anul acesta pot fi văzut în spectacolele Funia, Libretto Solitudine, Libretto Impostura și InstaShakespeare, toate produse de compania Jamais Vu. De asemenea, momentan lucrez la două coloane sonore pentru două spectacole de teatru, unul produs la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, în regia lui Tavi Costin iar celălalt, produs la Alexandria, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg.
 Sunt convins că vor mai apărea până la final de an și alte proiecte, ca atare vă invit să urmăriți atât contul meu de instagram https://www.instagram.com/sever_andrei_/ cât și pagina companiei jamais-vu https://www.instagram.com/trupa_jamais_vu/
Vă mulțumesc pentru discuție!

Zilele Caleido celebrează diversitatea culturală, cu accent pe cultura romă, printr-o serie de manifestări artistice care vor avea loc între 25 și 28 august, în Piața Ferentari din București.
34 comentarii

„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
Wijaya
#1 -

IPAL
Perusahaan waste water treatment Indonesia, Amrita Environmental, terus melakukan inovasi dalam pengolahan air limbah menjadi air bersih menggunakan teknologi reverse osmosis (RO), clarifier lamella, dan ultrafiltrasi. Kami berpengalaman membuat instalasi pengolahan air limbah (IPAL) untuk rumah sakit, perkantoran hingga pabrik industri di Indonesia.
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
seooo
#2 -

seo
Have any of you heard of this printing center? My business is in need of direct mailing services. I heard that they offer a lot of types for this. Anyone would mind checking them out? Here’s the link to their https://www.digitekprinting.com/.
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
lens
#3 -

High Density Glyoxal
High Density Glyoxal Low Density Glyoxal 4BCL
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
Liza Minnelli
#4 -

Are You Looking Homework Help
TreatAssignmentHelp has an experienced team of finance assignment writers who have been providing students with quality Homework Help in UK with their expert knowledge. These writers are known across schools, colleges, universities, and institutions to be one of the best services in this industry.
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#5 -

SHZZZ
I’ve been searching for some decent stuff on the subject and haven't had any luck up until this point, You just got a new biggest fan!.. Zonnepanelen Bocholt
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#6 -

SHZZZ
Good to become visiting your weblog again, it has been months for me. Nicely this article that i've been waited for so long. I will need this post to total my assignment in the college, and it has exact same topic together with your write-up. Thanks, good share. Zonnepanelen Wemmel
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#7 -

SHZZZ
I'm happy to see the considerable subtle element here!. Zonnepanelen Borgloon
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#8 -

SHZZZ
Cool stuff you have and you keep overhaul every one of us Zonnepanelen Vilvoorde
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#9 -

SHZZZ
I must admit that your post is really interesting. I have spent a lot of my spare time reading your content. Thank you a lot! Zonnepanelen Bree
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#10 -

SHZZZ
I am always searching online for articles that can help me. There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also. Keep working, great job ! Zonnepanelen Baarle
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#11 -

SHZZZ
Hi to everybody, here everyone is sharing such knowledge, so it’s fastidious to see this site, and I used to visit this blog daily Zonnepanelen Diepenbeek
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#12 -

SHZZZ
I’m excited to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read !! I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fav to look at new information in your site. Zonnepanelen Arendonk
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#13 -

SHZZZ
You have done a great job. I will definitely dig it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this site. Zonnepanelen Dilsen-Stokkem
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#14 -

SHZZZ
Going to graduate school was a positive decision for me. I enjoyed the coursework, the presentations, the fellow students, and the professors. And since my company reimbursed 100% of the tuition, the only cost that I had to pay on my own was for books and supplies. Otherwise, I received a free master’s degree. All that I had to invest was my time. Zonnepanelen Aartselaar
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#15 -

SHZZZ
Thanks for the nice blog. It was very useful for me. I'm happy I found this blog. Thank you for sharing with us,I too always learn something new from your post. Zonnepanelen Genk
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#16 -

SHZZZ
Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!. Zonnepanelen Zoutleeuw
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#17 -

SHZZZ
I’ve been searching for some decent stuff on the subject and haven't had any luck up until this point, You just got a new biggest fan!.. Zonnepanelen Gingelom
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#18 -

SHZZZ
I truly like you're composing style, incredible data, thankyou for posting. Zonnepanelen Zemst
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#19 -

SHZZZ
Very informative post ! There is a lot of information here that can help any business get started with a successful social networking campaign ! Zonnepanelen Hamont-Achel
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#20 -

SHZZZ
I truly like you're composing style, incredible data, thankyou for posting. Zonnepanelen Zaventem
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#21 -

SHZZZ
Very informative post ! There is a lot of information here that can help any business get started with a successful social networking campaign ! Zonnepanelen Halen
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#22 -

SHZZZ
this blog was really great, never seen a great blog like this before. i think im gonna share this to my friends.. Zonnepanelen Oppem
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#23 -

SHZZZ
Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!. Zonnepanelen Ham
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#24 -

SHZZZ
Wow! Such an amazing and helpful post this is. I really really love it. It's so good and so awesome. I am just amazed. I hope that you continue to do your work like this in the future also. Zonnepanelen Wezembeek
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#25 -

SHZZZ
Hi! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and new initiatives in the same niche. Blog gave us useful information to work. You have done an amazing job! Zonnepanelen Hasselt
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#26 -

SHZZZ
I’m excited to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fav to look at new information in your site. Zonnepanelen Tremelo
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#27 -

SHZZZ
Wow what a Great Information about World Day its exceptionally pleasant educational post. a debt of gratitude is in order for the post. Zonnepanelen Hechtel-Eksel
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#28 -

SHZZZ
I curious more interest in some of them hope you will give more information on this topics in your next articles. Zonnepanelen Tienen
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#29 -

SHZZZ
Welcome to the party of my life here you will learn everything about me. Zonnepanelen Heers
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#30 -

SHZZZ
Hello! I just wish to give an enormous thumbs up for the nice info you've got right here on this post. I will probably be coming back to your weblog for more soon! Zonnepanelen Tielt-Winge
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#31 -

SHZZZ
You completely match our expectation and the variety of our information. Zonnepanelen Herk-de-Stad
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#32 -

SHZZZ
Well we really like to visit this site, many useful information we can get here. Zonnepanelen Tervuren
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#33 -

SHZZZ
I don’t think many of websites provide this type of information. Zonnepanelen Heusden-Zolder
„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
GraceRileyEllie
#34 -

SHZZZ
Good to become visiting your weblog again, it has been months for me. Nicely this article that i've been waited for so long. I will need this post to total my assignment in the college, and it has exact same topic together with your write-up. Thanks, good share. Zonnepanelen Ternat

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera