„Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni” - Sever Andrei, inițiatorul atelierului de improvizație muzicală „Rime pe loc și rime la bloc”
Sever Andrei Bârzan, actor, improvizator, dramaturg și sound designer, fondator al grupului Facem virale și membru al trupei de impro Backstage Boys, propune participanților de la Zilele Caleido atelierul „Improvizație muzicală - Rime pe loc și rime la bloc”, joi, 25 august, de la ora 17:00.
Aflăm de la Sever mai multe despre activitățile de voluntariat artistic derulate în Ferentari, dar și despre improvizația muzicală ca instrument de exprimare liberă și creativă.
Pe lângă numeroasele spectacole de teatru și improvizație, ai derulat o mulțime de proiecte de voluntariat artistic. Povestește-ne despre aceste experiențe și felul în care ți-au influențat perspectiva artistică. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai descoperit despre tine și despre lume pe parcursul acestor activități?
Este o întrebare cuprinzătoare, la care voi încerca să răspund succint. Recunosc din start că la capitolul cronologie sunt praf, deci unele date ar putea fi inexacte. Adică eu nu mai știu exact ce s-a întâmplat luna trecută, darămite acum un an, doi, trei. Totul a început acum 5 ani, când Ionuț Oprea m-a invitat în Ferentari, să țin cursuri de improvizație și de improvizație muzicală. Am descoperit în comunitatea din jurul școlii nr 136 o lume cu totul aparte. O lume cu un limbaj propriu, cu reguli proprii și în general cu o viață pe care eu nu o știam. O lume în care eu, ca outsider, am fost nevoit să mă adaptez.
Eu venisem pregătit cu un plan de curs, cu un set de obiective, și în prima zi de curs mi-am dat seama că socoteala de acasă chiar nu se potrivește cu cea din târg. Pentru că nu era despre mine și despre cursurile mele, ci despre ei, despre beneficiari și despre nevoile lor. Mi-am pus în mod natural întrebarea Cum fac eu să nu îi pierd pe acești copii? Fiindcă era foarte clar că dacă o țin pe a mea, ar fi urmat ca din a treia zi să predau la pereți. Ca atare am pornit lungi și interesante sesiuni de discuții cu ei și am descoperit împreună programa pe care urma să o adopt.
A fost intens și foarte refreshing pentru mine. Sper că și pentru ei. Ce am descoperit despre mine și despre lume? Am descoperit că maleabilitatea și dorința comună de a ne adapta cu toții unui limbaj clar și specific reprezintă cheia activităților de succes. Unii nu scoteau un cuvânt la primele cursuri, iar la ultimele nu-i mai puteam opri din vorbit. Am reușit, zic eu, să creăm o legătură specială. Perspectiva mea artistică a suferit de ceea ce cred că se numește evoluție. Pentru că după primele experiențe din Ferentari, am inițiat și implementat două din cele mai importante proiecte pentru mine, co-finanțate de AFCN: Beyond Bars – Ateliere de teatru de improvizație în penitenciare, care a fost episodul pilot desfășurat în penitenciarele Mioveni și Găești, pentru cel de-al doilea și anume Past Tomorrow – etapa națională, care s-a desfășurat în 10 penitenciare. Premisa a fost simplă: Acolo unde sistemul de educație a dat greș, noi, prin improvizație, putem aduce un suflu nou care să contribuie la sistemul de reeducare. Rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare, dar las acest subiect pentru altă discuție.
În ce măsură atelierul de improvizație muzicală pe care îl vei susține la Zilele Caleido e legat de activitatea ta anterioară la Studiourile Ferentari?
Eu și Ionuț Oprea ne știm de 10 ani. Nu a existat proiect pe care el să îl implementeze acolo și în care să nu mă coopteze și pe mine într-o formă sau alta. Lucru pentru care îi mulțumesc și pentru care îi sunt recunoscător. Am lucrat cu o parte din cei care merg la Studiourile Ferentari, ultimul proiect fiind o melodie pe care trebuiau să o facă pentru spectacol și la care eu am contribuit, exclusiv pe materialul livrat de ei, ca producător executiv. În sensul în care nu am intervenit cu nimic asupra conținutului, ci am stat în studio cu Miki și cu Andreea și am încercat să ofer opțiuni mai degrabă pe formă, pe structură și pe interpretare.
Ne-am înțeles foarte bine. Din păcate, până în acest moment nu am reușit să lucrez suficient timp la Studiourile Ferentari, pe cât mi-aș fi dorit. Din cauza timpului, în principiu. Dar fără dubiu, activitatea de acolo mi-a oferit o perspectivă realistă asupra abordării pe care am avut-o și în ceea ce privește partea de predat improvizație muzicală în proiectul prezent.
Ce are, din punctul tău de vedere, improvizația muzicală special și universal? Putem vorbi de o influență terapeutică?
În primul rând muzica este un limbaj universal. Este cea mai sublimă dintre arte. Nu contează din ce cultură provii, muzica este din start un liant între oameni. Improvizația muzicală de tip rap-freestyle, cea pe care o predau eu, aduce din punctul meu de vedere, în primul rând un instrument nou de exprimare. Practic ceea ce îmi doresc eu este ca beneficiarii să poată dezvolta și controla abilitatea de a face rime pe loc, spunându-și în același timp și mesajul pe care îl au de transmis. Este un concept înrudit cu ceea ce numim rap-battle. Curent al anilor 90 importat din Statele Unite, care a contribuit acolo masiv la reducerea violențelor de stradă.
Practic, niște minți luminate din cartierele mărginașe ale marilor orașe americane au zis: Dacă avem un conflict, în loc să ne împușcăm, nu mai bine luăm un DJ care ne bagă un beat și ne duelăm în cuvinte și rime? Oferim și publicului un rol, acela de a determina câștigătorul, tăiem și bilet, deci win-win pentru toată lumea. Și iată cum o necesitate a comunității, cea de a stopa violența, a evoluat într-o formă de artă. Sigur că are valoare terapeutică. Orice abilitate nouă pe care o deprindem vindecă o lipsă avută anterior deprinderii acesteia. Deschide perspective. Lărgește orizonturi. Descifrează noi tipuri de exprimare și de comunicare.
Ne poți oferi câteva exemple legate de structura atelierului și ce le propui participanților?
Structura pornește cu nevoile lor. În urma unor discuții, încerc să evaluez cât pot de corect în ce stadiu al cunoștințelor muzicale se află beneficiarii. Apoi o luăm de la zero. Ce înseamnă măsura, timpul, tempo-ul și așa mai departe. Apoi facem exerciții de scris. Spre exemplu: „aveți 10 minute să îmi scrieți două catrene despre voi. Puneți accentul pe ce credeți voi că e mai important să știe ceilalți despre voi.” Pentru că întotdeauna pornim de la individ. De la cine este el și cum se vede el pe el însuși.
Care ar fi cel mai important mesaj pe care ai vrea să-l transmiți despre importanța artelor la firul ierbii - pentru coeziunea socială? Dar pentru potențialul public bucureștean la Zilele Caleido?
Artele sunt o necesitate pentru dezvoltarea oricărei comunități. De la picturi rupestre până la graffiti. De la muzica clasică la manele. De la teatru convențional la cel stradal și la improvizație. De la orice extremă la orice extremă. Arta dezvoltă și cultivă punți de legătură între oameni. Limbajul comun creează comunitatea. Indiferent de tipul de artă care ți se potrivește și pe care îl practici.
Publicul bucureștean este invitat la zilele Caleido să vină să participe la toate evenimentele programate la finalul lui august (25-28). Se va convinge singur de utilitatea și de necesitatea înmulțirii programelor de acest tip. Sper ca din publicul bucureștean prezent să facă parte și autorități. Poate ceea ce vor vedea și ce vor auzi le va da de gândit în privința abordării unor strategii culturale coerente și solide, pe viitor.
Unde te mai putem urmări anul acesta, care sunt proiectele la care lucrezi?
Anul acesta pot fi văzut în spectacolele Funia, Libretto Solitudine, Libretto Impostura și InstaShakespeare, toate produse de compania Jamais Vu. De asemenea, momentan lucrez la două coloane sonore pentru două spectacole de teatru, unul produs la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, în regia lui Tavi Costin iar celălalt, produs la Alexandria, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg.
Sunt convins că vor mai apărea până la final de an și alte proiecte, ca atare vă invit să urmăriți atât contul meu de instagram https://www.instagram.com/sever_andrei_/ cât și pagina companiei jamais-vu https://www.instagram.com/trupa_jamais_vu/
Vă mulțumesc pentru discuție!
Zilele Caleido celebrează diversitatea culturală, cu accent pe cultura romă, printr-o serie de manifestări artistice care vor avea loc între 25 și 28 august, în Piața Ferentari din București.
IPAL
seo
High Density Glyoxal
Are You Looking Homework Help
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ
SHZZZ