Analiza - Ce probleme are bugetul pe 2014 al PMB propus de Sorin Oprescu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*Articol scris de Elena Calistru

Cu un buget general de aproximativ 1 miliard de euro si fara a-l supune dezbaterii publice, Primaria Municipiului Bucuresti reuseste sa arate, din nou, nu doar o flagranta lipsa de trasparenta fata de cetateni, ci si de viziune pentru cheltuirea banilor in folosul acestora.

Ne-am mobilizat si am lucrat in ulimele zile la aceasta analiza pe care va invitam s-o descarcati de aici [PDF]

Principalele probleme identificate sunt:

1. Refuzul constant de a supune dezbaterii publice obligatorie (conform legii 273/2006 privind finantele publice locale – desi legea prevede o consultare de 15 zile a cetatenilor) proiectul de buget. Acesta a fost publicat pe 19 februarie si este deja pe ordinea de zi a sedinţei Consiliului General al Municipiului Bucuresti de joi, 27 februarie.

2. Lipsa unei viziuni pe termen lung privind dezvoltarea Bucurestiului – reamintim faptul ca un buget sustine politici publice si strategii de dezvoltare. Bugetul pentru 2014 ignora contextul macroeconomic, dar si capacitatile bugetare reale ale Bucurestiului, veniturile si cheltuielile fiind mult umflate, iar alocarile bugetare fiind mai curand „carpeli”.

3. Impartirea, in mare parte, in trei mari tipuri de cheltuieli: subventii pentru energie termica si transport in comun (o treime), bunuri si servicii (din care peste 400 mil lei nu sunt detaliate si risca sa fie cheltuite discretionar) si investitii de peste 1 miliard de lei.4. Si in actual buget investitiile nu sunt prioritizate, fiind angajate extrem de multe cheltuieli (de investitii) care ulterior nu vor putea fi sustinute de realitatea bugetara. Aceasta duce atat la faramitarea resurselor existente, in nenumarate proiecte din care prea putine se finalizeaza si/sau intarzieri in efectuarea lucrarilor, cat si la cresterea valorii investitiilor cu mult peste valoarea estimata initial.

5. Efectele politicii investitionale deficitare se resimt mai ales in domenii vulnerabile, dar extrem de importante pentru viata cetateanului bucurestean – infrastructura de invatamant si cea de transporturi sunt deja victimele sindromului „Santier” care fac ca de ani buni taxele si impozitele finantatorului, persoana fizica, sa nu se vada in realitatea Capitalei.

Analiza a fost publicata si pe site-ul FunkyCitizens.org

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera