Am petrecut 10 ore in Beijing pe alerta rosie de poluare - mini-ghid turistic pentru romanii buimaci

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol scris de Andreea Bozoi

Thailanda a devenit din ce in ce mai populara printre preferintele de vacanta ale oamenilor, mai ales ca poti alege sa stai la cald si sa vii bronzat acasa, cand in tara sunt - 10 grade.

Din categoria celor care "nu mai vreau sa fac Revelionul unde e frig" face parte si Andreea Bozoi, tanara care si-a ales o astfel de vacanta fix la final de an.

In drum spre Thailanda, Andreea a avut o escala de 12 ore in Beijing, timp in care a profitat de ocazie si a dat o tura prin oras.

Fix atunci, mai exact pe 17 decembrie, s-a anuntat o alerta rosie de poluare timp de cinci zile in oras, iar cei care locuiau acolo erau sfatuiti sa stea in casa.

Da, Beijing este una dintre cele mai poluate metropole din lume.

Iata ce a avut de spus Andreea despre experienta ei in Beijing:

Aterizarea

Intreaga mea experienta in China ar putea fi usor incadrata la categoria #uau sau #nosativinasacrezi. Nu stiu sigur daca mi-am imaginat ceva despre perioada mea petrecuta aici, dar si daca as fi facut-o, nimic nu s-ar fi comparat cu realitatea.

Problema poluarii este una foarte serioasa la ei, asa ca de cum aterizezi, incepi sa observi oamenii cu mascute pe fata peste tot; inclusiv staff-ul din aeroport. Vorbesc engleza cu accent...chinezesc, dar incepi sa intelegi repede.

Urmeaza apoi sa treci prin filtre de verificare a temperaturii (ca sa nu intri cu virusi in tara) si, in final, ajungi la niste cozi mai mari decat ti-ai fi putut imagina.


Soarele vazut prin norul de poluare

Cozile

Se impart in 3 categorii:

  • viza de tranzit de 24h de ore (cand doar stationezi intre zboruri)
  • permis de 72h (cand poti iesi din aeroport, dar in limita maxima a orelor mentionate)
  • cei care intra cu viza turistica (obtinuta din tara de rezidenta).

In cazul in care erai curios, pe langa aceste cozi, mai era o serie luunga de ghisee pentru cei care reveneau in Patria Mama.

Tip: Ar fi bine sa verifici ca esti la coada corecta :)

Plecatul din aeroport si libertatea pe net

In cazul nostru, pentru permit visa de 72h coada a insemnat 3h de asteptare. Noroc cu ceva cluburi din Bucuresti care ne-au pregatit bine in a sta la rand, asa ca macar in cazul asta nu a fost a problema. Mai ales pentru ca asteptam la caldura.

Al doilea lucru care in mod cert te va suprinde este accesul la internet.
Bineinteles, in aeroport exista wi-fi. Din pacate, nu stiu cat te ajuta, insa in China este restrictionat accesul la Facebook si Google (incluzand Gmail si Google Maps).

Nici cu Instagramul nu sunt mai prietenosi, dar tolereaza Whatsapp-ul. Asa ca e util sa ai o varianta de GSP app sau sa vezi cum era viata cu harti (da, cele printate). Recomand, e foarte distractiv.

Dupa ce se termina asteptarea si dupa formularele completate cu toate detaliile (zborul de venire, cel de plecare, scopul vizitei, adresa unde poti fi gasit daca stai mai mult de 24h. Atentie, nu apreciaza glumele.--> vezi poza) si primesti stampila magica pe pasaport.

Ca sa iesi din aeroport ai un tren intern care face legatura intre terminale. In general, zborurile internationale + Hong Kong (!!!) sunt pe cel mai indepartat. In partea centrala din aeroport, chiar inainte de iesire, vei trece prin alta verificare atat pentru bagajele de mana, dar si pentru cele de cala.

Tip: Nu ai voie sa aduci bauturi, mancare sau fructe in Republica.

Cum te deplasezi

Ca sa ajungi in oras ai o linie express de tren. Atat pentru tren cat si pentru metrouri exista cartele reutilizabile. Iti cumperi calatorii, in functie de numarul de statii.

Inserezi bucata de plastic ca sa intri si la iesire carteluta ramane in turnichet. Nu o ai la iesire, cam nasol. Vei vedea si un mic podium cu 3 scari. Acolo se va urca un supervizor ca sa se asigure ca toti calatorii sunt in vagon inaintea de inchiderea usilor.

Fun facts

Peste tot in transportul in comun vei vedea telefoane sau mai bine spus tablete. Orice inseamna dimensiunea unui iphone5 este mic!

Un al lucru usor de remarcat este inaltimea lucrurilor. E foarte usor sa te prinzi de orice bara de sus daca ai minim 1,70m. Intre statii poti vedea multe reclame 3D animate. Un fel de tentativa bucuresteana de publicitate intre Universitate si Unirii de acum ceva ani, dusa la un nivel mai inalt.

Pregateste-te sa treci de multe ori prin aceeasi procedura de scanare a bagajului si/sau a gentilor, chiar daca intri la metrou sau intr-un obiectiv turistic. In cazul nostru, pentru Orasul Interzis am trecut prin doua filtre de scanare.

Ar mai fi de mentionat ca in cadrul acestei zone nu iesi pe unde ai intrat. Iesirea se face printr-o singura parte, diametral opusa punctului de pornire. Nu vorbesc despre splendoarea acestui loc, te poti pierde acolo ore bune. Si merita!

Nota pentru fumatori: spuneti adio brichetelor! Sunt confiscate la intrarea in Orasul Interzis. Si daca scapa, in mod cert sunt confiscate pe aeroport --> vezi poza

Daca vrei o alta modalitate de deplasare, gasesti tuk tuk-uri la tot pasul. Sau mai bine spus, te gasesc ele pe tine. Soferii nu vorbesc engleza, dar iti arata pe degete cate sute de CNY costa. Poti negocia preturile, chiar si din mers. Si ei fac la fel :)

Referitor la moneda, CNY (China yuan renminbi) sau RMB (Renminbi) e acelasi lucru. Si valoreaza 13 lei. Bancomate gasesti usor si viata devine mult mai simpla dupa ce apesi butonul de limba engleza, cand il gasesti.

Daca mai e o diferenta de remarcat, ar fi baile turcesti. Dar pentru cine a facut cel putin un weekend in Vama stie ca de fapt una din cele mai importante decizii nu e "cu ce ma imbrac" ci "pe ce incaltari as fi dispusa sa fac pipi". Dar nu e nimic atat de socant.

Cu riscul de a ma repeta, asteapta-te sa fie cozi. La intrarea in piete, la diverse atractii turistice, dar lucrurile sunt optimizate sa mearga repede. Iar tu sa ai pasaportul la indemana!

Concluzie

Daca vrei sa te transformi si tu in atractie turistica e simplu. La ei nu exista blondul ca si culoare de par. Asa ca daca vrei sa iti faca poze sau sa iti ceara sa faceti poze impreuna stii ce ai de facut.

Ca si moment special, noi am avut norocul sa ajungem in oras intr-o zi cu alerta rosie de poluare, intr-o sambata. Deci e posibil ca orasul sa nu fie chiar in ritmul lui firesc. Si inca mai sper ca ce am vazut, era ceata!

Album foto
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera