Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pentru ca ieri, 23 mai, a fost ziua "nationala" a aromanilor, Metropotamul a luat-o catre Parcul Herastrau. Unde a cascat gura la corlu armanescu, si-a largit burta cu placinta de dovleac, a ascultat povesti si... l-a admirat pe Becali dansand.

23 mai este data la care Abdul Hamid al II-lea  promulga, in 1905, o iradea prin care aromanii erau recunoscuti ca nationalitate (romaneasca). Este 23 mai o zi nationala? Nu, atata timp cat aromanii din toata lumea sunt profund divizati in ceea ce priveste identitatea asumata (ramura a romanilor? un popor diferit? greci?). Insa dzua natsiunala si necesitatea recunoasterii, de catre Bucuresti, a unei minoritati aromane pe teritoriul nostru sunt intens promovate de "Comunitatea Aromanilor din Romania"  (CAR, printre organizatorii evenimentului de ieri)

arom panouri

Dar sa revenim la oile noastre. Pe la la 11:45, cand am sosit in parc, Crosul armanamei luase sfarsit. Ploua, iar pe langa panourile cu satul aroman treceau putini curiosi. Spre finalul orei 12, insa, intrarea din Herastrau a inceput sa se umple de oameni. Care jucandu-se cu siragul de cumbuloi si vorbind in aromana, care stand la coada la mici si "piperky", sau cascand gura la aromanii de pe scena.

coada becali steag
becali becali

Primul care a cantat a fost Gica Coada, interpretul favorit al lui Hagi. La putin timp a aparut si greul machedonilor aka latifundiarul din Piperarazboinicul luminii, scl. Cantaretul l-a alintat cu "Bati vintul na fluiara" si "Aua n'adunamu". Intre timp, Gigi Becali era caplu (conducatorul) la cor (hora), tragand dupa el lumea in jurul fantanii.

corlu canacheu

Fara dedicatii, dar cu zambete largi si strangeri de maini a fost primit deputatul Costica Canacheu (foto dreapta, in costum traditional). Acesta se afla in fruntea consiliului CAR acum doi ani, cand organizatia a dat in judecata statul pentru ca minoritatea sa fie recunoscuta. Recent, politicianul a mai fost implicat intr-o controversa legata de aromani.

Sculptorul Mihai Tugearu si clopotul lui

Aproape de scena se afla un stand cu carti de citit/de cumparat si cd-uri in aromana, unele de vanzare.  Vizavi, o "casuta" cu sculpturi, majoritatea de Mihai Tugearu plus un bust de Dumitru Pasima. Langa stand, o cumbana (clopot) decorativa, cu imaginea orasului Moscopole, de M. Tugearu. Un simbol al renasterii aromanilor, mi-a  explicat profesorul Pasima, caci "cu distrugerea Moscopolelui a inceput distrugerea" lor.

costume costume&stuff


Mai departe, alte standuri vindeau excursii la Moscopole, tricouri, podoabe si obiecte decorative (coliere intre 18 si 28 de lei, vaze la 35 de lei) si costume aromane. Un costum costa 20 de milioane, dar se puteau cumpara si cumbuloi -in jur de 5 lei- sau carlibane -toiege de pastori-, 50 de lei. Tot acolo era expus un proiect arhitectonic de reconstruire a unei case aromane. Vizavi puteai sa stai la coada, intr-un fum gros, pentru mici (3 lei/bucata+mustar&paine), bere Ciuc (4 lei/paharul) si pastrama de berbecut (7 lei/100 de grame). Sau pentru ceva mai traditional, piperchi targasite (12 lei portia).

food berbec
costume

Aleea cariatidelor era marginita de imagini contemporane si istorice si de un rand de mese. La capat, langa fantana Modura, mai multe panouri trilingve (ro/ar/en) iti povesteau despre istoria, traditiile si dansurile aromanilor. Textele in (daco)romana si engleza vorbeau de "poporul arman"/arman people" -o denumire care invita la confuzii cu armenii.

Ultimele doua standuri din targ invitau lumea la biblioteca si obiecte handmade, respectiv la pita si placinte. De praz, dovleac, mere si branza, 6 lei portia mica, 20 de lei portia mare. Cum nu aveam chef sa stau la coada de la piperchi, am luat o placinta cu dovleac (6 lei)-cam uleioasa, insa cu umplutura generoasa.

cercei la standul Avdhela Avdhela

Standul cu carti de rasfoit si bijuterii (de Georgiana Vlahbei) apartinea Proiectului Avdhela. Mi-au atras atentia brosele-papusi (10-15 lei), brosele-nori (25 de lei)-, cerceii cu motive aromane (9 lei). Apoi semnele de carte (3 lei) si sulurile cu povesti aromane ("pirmithi", 2 lei). Standul era decorat cu cergi, scoarte aromane si doua covorase aparent balcanice, marca Ikea. Mai tarziu, locul s-a populat cu personaje de poveste, dar despre asta mai incolo.

boatsea pindului Ianula
Grupul Boatea Pindului; cantareata Ianula Gheorghe

Revenind la scena, i-am ascultat pe Ianula Gheorghe, Diana Bisinicu (ex Pops), Elena Gheorghe, fenomenalii coristi de la Boatea Pindului si pe altii. Am admirat si unduirile horei aromane in care se prinsesera si ne-aromani (ii recunosteai dupa pasii de dans). Dupa ce ultimul interpret si-a oprit cantarea, in jurul orei 16, la standul Avdhela au inceput pregatirile pentru povesti aromane. A fost frumos sa vad tineri moderni zambind la auzul basmelor cu imparati, imparatese, piei de samur si dafini magici. Din pacate, o singura poveste a fost rezumata in dacoromana. Dupa ce grosul lumii s-a imprastiat, "mucani" ((daco)romani) si aromani au continuat sa citeasca basme, fiecare cate un fragment, in atmosfera intima a standului.

povesti aromane poveste
poveste poveste de viata
Povesti traditionale si o poveste de viata amara (dreapta jos)

O poveste trista si adevarata am auzit-o de la Todi Santa, expropriat de trei ori in anii 40 si 50 si trimis in Baragan, cu alti aromani, sarbi, bucovineni si basarabeni. Toti banateni (nativi sau adoptivi), toti prea aproape de granita iugoslava pentru a prezenta incredere pentru comunisti, in contextul conflictului cu Tito. Oameni tinuti in vagoane de vite, nevoiti sa se hraneasca din gunoaie, oameni fortati sa ramana in Baragan dupa ce sarbii au putut sa se intoarca... Doar trei tineri il ascultau, insa acest moment a fost mai impresionant decat oricare eveniment organizat.

Spre seara organizatorii au inceput sa demonteze standurile. La ultimul ramas in picioare, (Avdhela), pe la ora 19 se asculta muzica aromana si ocazional, se dansa. Daca ar fi sa (mai) formulez niste critici, m-a deranjat lipsa numelor artistilor la standul cu sculptura. Si putina amabilitate a celor care vindeau obiecte traditionale.

Restul aromanilor intalniti au fost oameni calzi, dornici sa-mi spuna numele obiectelor sau sa se laude cu nurorile moldovence, care au invatat asa de bine dialectul! Iar evenimentul in sine, dincolo de ambitiile politice ale unora, a reusit sa impartaseasca bucurestenilor o parte din traditiile, istoria si pasiunea aromanilor.

Mai multe imagini in galerie10 comentarii vrei sa comentezi?

Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali
Emil Carageorge
#1 -

pai, ce parere sa am?

Relatare aproape perfecta. Ca un aroman care nu am fost prezent la eveniment, pot sa spun ca acum stiu ce s-a petrecut acolo. Important este ca nu ai marsat pe imaginea lui Becali, cum a facut restul mass-media ca sa-si vinda stirea. M-a deranjat grafia "piperky". In rest felicitari. Multumesc pentru link-urile catre blogul meu.

Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali
sever
#2 -

Comentariu nou

Fara Becali nu se poate, dar prea mult strica :).
Piperky era scris la ei pe cartonase, dar voi pune ghilimelele de rigoare. Haristo multu ti comentariu.

Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali
Olivia
#3 -

OlyTuz

Foare frumos şi complet articolul. Îmi aminteşte pentru a câta oară de ţinuturile natale (satul meu populat în majoritate de români şi machedoni), colegii, vecinii, cunoscuţii. Muzica lor! Am crescut cu muzica machidonească, idolul meu din copilărie find Cristian Ionescu. :P Ba chiar am realizat "imposibilul" - am învăţat să dansez Paiduşca! :D
A, şi primul băiat de care m-am "îndrăgostit" (eram în clasa a IV-a :D) era machedon...

Mă bucur aşadar că întâlnesc "peisaje" atât de dragi şi familiare aici, în "exil" la Bucureşti. :)

Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali
sever
#4 -

Comentariu nou

Si nu l-ai cucerit dansandu-i paidusca? :)

Mersi mult de comentariu, pare bine ca ti-a amintit articolul nostru de copilarie.

Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali
Olivia
#5 -

Comentariu nou

:)))))
Cu cea mai mare plăcere :)

Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali
Nicu
#6 -

Comentariu nou

Salut. As avea o rectificare: se numeste "Comunitatea Armana din Romania". Ce ai vrut sa spui prin "co-organizatoare"? Putem discuta si in private pe email. Mersi

Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali
Sever
#7 -

Comentariu nou

Salut si multumesc de comentariu
Am schimbat "co-organizatoare" in "printre organizatorii". In ceea ce priveste Armana/Aromana, am gasit-o inregistrata si cu al doilea nume http://www.infocompanies.com/Comunitatea-Aromana-din-Romania-82970.htm

http://www.constantaonline.ro/firme-constanta/detalii/comunitatea-aromana-din-romania-fara-armaneasca-ditu-romania.html

Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali
Ionut
#8 -

Comentariu nou

Am citit in diagonala textul si nu mi-a sarit nimic in ochi ... in schimb pozele imi plac ... mai putin cea cu Canacheu!

Mersi pt link si ... 5 lei cumbuloii? Asta da afacere ... pai cat ma costa sa aflu link`ul spre magazinul lor online? :))

O zi buna!

Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali
gemaru elena
#9 -

aromînilor proștii

nu e place ziua aromînilor

Ziua aromanilor in Herastrau: dansuri, placinte si Becali
gemaru  aurelia
#10 -

comentariu

aromânilor unguri sași țigani cehi sunt minorități în româniA

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera