Ziua Bucurestiului pentru bucuresteni

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

NOTA: PENTRU PROGRAMUL ZILELOR BUCURESTIULUI 2008 CLICK AICI

Metropola noastra s-a ascuns intr-un colt. N-are nici felicitare. Nici floare. Nici chef de joaca. Curiosi cum sarbatoresc oamenii de rand ziua de nastere a Bucurestiului (care implineste varsta respectabila de 547 de ani) am iesit pe strada cu un reportofon in mana sa le aplicam un pop quiz. Doua intrebari simple: ce zi este astazi si cati ani implineste capitala. Ne asteptam la raspunsuri sclipitoare, dar n-am primit decat unele clipitoare. Adica multi oameni au clipit nedumeriti din ochi.

"Miercuri?" a emis o ipoteza timida, Costin, un tanar student de 19 ani. Ipoteza se intampla sa fie corecta, insa raspunsul nu era tocmai cel la care ne asteptam. Am insistat si l-am intrebat daca nu a auzit ceva in presa de Ziua Bucurestiului, iar el, spre surprinderea noastra, a raspuns negativ. Dupa care nu a putut sa se abtina sa ne intrebe: "Dar voi daca nu stiati de la munca ati fi stiut?". Poate ca ne supraestimam, dar ne place sa credem ca da... am fi stiut.

Un inceput interesant, care nu a facut decat sa ne inflacareze. Au urmat Viorel si Paul, muncitori, in varsta de 24, respectiv 50 de ani. Viorel, din fericire, citise in Compact in metrou de dimineata ca intr-adevar, astazi era Ziua Capitalei, dar nu a stiut sa raspunda cati ani implineste, pe motiv ca nu mai tinea minte. Nu-i nimic, ne-a redat increderea in tineret. Paul in schimb a privit ganditor cateva minute dupa care a oferit o alta ipoteza, microbista: "Azi nu e meciul Steaua - Dinamo?"

Nu putem spune ca se insela, iar fotbalul este la urma urmei, frate cu romanul. Dar nu este ceea ce cautam noi. Un domn in varsta care a insistat sa ramana anonim, ne-a raspuns corect la prima intrebare insa nu si la a doua deoarece : "Nu-l intereseaza deloc subiectul. Am fost sa-l vad pe Vanghelie, eu... si a zis ca-l doare in BEEP de bucuresteni! E un oras de... BEEP Bucuresti." Acum intelegeti de ce Bucuresti s-a ascuns intr-un colt? Dar tot omul are drept la o opinie.

O doamna cu sacosi in mana, un domn cu "hantzfri", trei tineri de vreo 18 ani, s.a.m.d. nimeni nu a stiut sa ne spuna ce insemnatate are ziua de astazi pentru Bucuresteni. Tinerii insa au stiut sa aminteasca de Zilele Francofoniei, oferind ca ipoteza chiar Ziua Francofoniei. Nice try. :) Doua domnisoare cu ochelari de soare au raspuns: "Ah? Astazi e? Stiam eu ca este saptamana asta, dar din moment ce nu a fost mediatizat indeajuns evenimentul..." Punctele de suspensie vorbesc de la sine.

In cele din urma Laura si Alexandra, studente la Facultatea de Istorie, au incercat sa ghiceasca, din proprile cunostinte de istorie, ce varsta implineste astazi Bucuresti si au zis: "500 si ceva".

Close enough, in comparatie cu alte raspunsuri pe care am avut onoarea sa le primim in perindarile noastre cu reportofonul in mana. Pe de alta parte, vestea ca Bucurestiul are o zi de nastere este posibil sa se fi pierdut in vartejul de stiri, reportaje si evenimente care a navalit in saptamana aceasta pe micile ecrane si in marile ziare. Scandaluri in Budapesta, meciuri de fotbal, Zilele Francofoniei.

Unde mai punem si iminenta scumpire a produselor de carne de porc. :) Nu putem decat sa speram ca in cele patru zile cat se va sarbatori Ziua Bucurestiului, mass media sa se ocupe pe indelete de evenimente, astfel incat odata si odata, bucurestenii sa uite de Vanghelie, si sa ureze Capitalei un modest, dar sincer, "La Multi Ani".
1 comentariu

Ziua Bucurestiului pentru bucuresteni
Adrian
#1 -

program manifestari
Asa, pentru informare si pentru inclus detaliat in agenda metropotamiana, programul manifestarilor apare aici .

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera