Carte: Zarva in livada de guave, Kiran Desai

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Zarva in livada de guave este una din acele carti de care ai nevoie la sfarsitul unei sesiuni, sau dupa un mare si lung proiect la job. Curge repede, cat de cat inteligent si totusi nu ridica prea multe probleme intelectului.

Nu ma intelegeti gresit, este o satira destul reusita a adolescentei, a incompetentei oficialitatilor si a obiceiurilor cotidiene. Sampath, nereusind de nici un fel sa se adapteze vietii orasului, realizeaza la un moment dat ca el vrea sa fie liber, fara constrangeri. Toti am incercat acest sentiment mai devreme sau mai tarziu, insa Sampath pune piciorul in prag, se suie in autobuz, se duce in gradina orasului, si se suie intr-un arbore de guava.

 zarva

Arborele pare a-i imprumuta din experienta sa seculara, caci incepe sa vorbeasca din ce in ce mai putin si, cand o face totusi, numai in pilde si proverbe. Vorbele sale, simple si la obiect, cu marele avantaj al dublei profunzimi, aduc din ce in ce mai multi vizitatori in cautare de sfaturi intelepte. Tatal lui Sampath, un indian cu sange de capitalist si cu un simt pentru marketing foarte bine dezvoltat, nu scapa nici o sansa de a transforma o situatie intr-o “situatie profitabila”. Lucrurile iau o intorsatura nefericita cand apar maimutele, dar va invit pe voi sa cititi intreaga poveste. 

 kiran desai

Kiran Desai este astazi una dintre cele mai apreciate si cunoscute autoare indiene. Este nascuta si crescuta in New Delhi, si ajunsa la maturitate in SUA. Aici urmeaza o perioada cursuri de creative writing  la Universitatea Columbia. Se pare ca studiile au dat roade, scrisul ei fiind apreciat de critica literara internationala. Zarva in livada de guave este primul ei roman, aparut in 1998, si care primeste aprecierile pozitive ale lui Salman Rushdie.

In 2008 apare si in traducere romaneasca (cu tot cu aprecierea lui Salman Rushdie), la Editura Polirom. Pret: 9.99 lei (pret promotional zilele astea).
1 comentariu

Carte: Zarva in livada de guave, Kiran Desai
Cavalary
#1 -

Comentariu nou

Tin minte foarte bine cartea asta. Am citit-o acum niste ani, imprumutata de la British Council, si e una dintre foarte putinele care chiar mi-au placut desi se intampla (more or less) in "lumea reala". Cum citisem Life of Pi cu putin timp inainte (parca?), ma batea gandul sa mai caut ceva cu tematica sau de autori indieni, dar mi-a trecut repede...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera