Vreau sa cunosc un homosexual adevarat

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cu cativa ani in urma eram undeva in afara Bucurestiului impreuna cu o multime de medici si psihologi. ACCEPT, in colaborare cu o alta organizatie, sustinea o serie de ateliere pe tema aspectelor specifice persoanelor LGBT care pot interveni in consilierea pre si post testare HIV. Deci, un curs relativ tehnic, construit pentru cei care, professional, puteau ajunge in situatia de a consilia persoane gay sau trans.

Pe parcursul celor 3 zile de workshop, niciuna din persoanele prezente nu-si facuse publica o eventuala orientare sexuala gay, ori identitate trans. La sfarsitul unuia dintre ateliere, eram asezati in cerc si fiecare dintre noi aveam cate o ultima interventie, concluziva.

Vreau sa cunosc un homosexual adevarat

Participantii, vreo 20, erau foarte elogiosi la adresa utilitatii si relevantei cursului. Pana cand vine randul unei tinere psihologe, sa-i spunem Adina, care zice:

-    Multumesc, acest curs a fost o experienta exceptionala pentru mine. Plec insa cu un regret urias: nu am cunoscut o persoana gay adevarata. Fiind un curs organizat de ACCEPT, ma asteptam sa cunosc macar un homosexual aici.
-    Stii, zic eu, este foarte posibil ca printre cei prezenti sa fie persoane LGBT.  Statistic vorbind…
-    Nu vreau statistici, am inteles asta. As fi vrut sa cunosc pe cineva gay, sa vorbesc cu acea persoana, sa o intreb lucruri, sa o miros
-    Poti sa vorbesti cu mine.

Vorbise una dintre participantele la curs, o doamna doctor, absolut conventionala. Nu spusese c-ar fi fost gay - pana la acest moment - dar povestise ca este in legatura cu persoane LGBT, ca are pacienti si prieteni gay. Pe de alta parte avea vreo 50 de ani, avea o fiica studenta si era imbracata cu o fusta si o camasa care erau absolut conforme cu felul in care te-ai fi asteptat sa fie imbracata o femeie cu prestanta si un anume statut, la 50 de ani.

-    … Vreau sa vorbesc cu cineva care este gay adevarat, a spus Adina dupa 3 secunde de pauza, privind nu spre doamna care vorbise, ci undeva spre centrul cercului.
-    Asta iti spun. Poti sa vorbesti cu mine.

Adina a tacut, s-a inrosit si a continuat sa priveasca inainte, ca si cand conversatia respectiva nu ar fi existat. Sfarsitul povestii. (Adina nu a mai vorbit cu doamna doctor pana la sfarsitul cursului – din cate am putut vedea eu.)

Persoanele LGBT sunt de toate varstele, greutatile, profesiile, genurile, au sau n-au loc de munca si/sau studii inalte. Se pot imbraca fistichiu, inspirat sau plicticos. Pot fi vegane sau fani de fast food. Dar aceasta realitate – ca orientarea sexuala e doar una dintre caracteristici si, pe langa ea, mai sunt multe altele care intervin in definirea unui om - pare foarte greu de imaginat de catre cei care nu stiu pe nimeni LGBT.

Ori la noi, in Romania, pare ca nimeni nu stie pe nimeni LGBT. (Intr-o cercetare recenta, doar 2% dintre romani ar cunoaste personal pe cineva LGBT). Plecand de la aceasta experienta, am inclus o sesiune de "biblioteca vie" in toate cursurile noastre de familiarizare cu domeniul LGBT. 

In aceasta sesiune, 3-4 voluntari LGBT, functionand exact ca niste "carti vii", stau de vorba cu participantii la curs despre experienta lor de "adevarati" LGBT. Iar de ceva vreme incoace, organizam periodic si evenimente de sine statatoare de tipul Bibliotecii Vii, adresate oricui este interesat sa participe. Aici puteti vedea imagini de la o "biblioteca" recenta, organizata impreuna cu ART Fusion, in Luna Istoriei LGBT.

Irina Nita, Asociatia ACCEPT
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera