Vineri 13 - Ti-e frica?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
De unde aceasta frica a oamenilor de ziua Vineri 13? Sa fie rezultatul unui amalgam de superstitii care indica in aceeasi directie, ca doar si numarul 13 si ziua de vineri poarta ghinion.

Sa incepem cu numele propriu zis al fobiei care este paraskevidekatriafobia (teama de vineri 13). Triskaidekafobia este frica de numarul 13.

In numerologie, numarul 12 este un simbol pentru tot ceea ce inseamna complet si implinit. Avem 12 luni ale anului, 12 semne ale Zodiacului, 12 apostoli, 12 munci ale lui Hercule. Prin contrast, 13 este un numar care reprezinta haosul, anormalul, raul.

vineri 13

Conform unei superstitii nordice, daca ai 13 invitati la o masa, unul dintre acestia va muri. Tot la scandinavi vineri era ziua zeitei Frigga, care a fost izgonita atunci candtriburile din Nordul Europei au fost crestinizate zeita. In fiecare an Frigga si inca 11 vrajitoare + Diavolul (adica 13 oameni) se intalneau pentru a pune la cale sarbatoarea vrajitoarelor care bineinteles trebuia sa aiba loc intr-o vineri 13.

Ziua de vineri este vazuta ca fiind ghinionista de catre crestini dat fiind ca Iisus a fost crucificat intr-o vineri. Pe 13 octombrie 1307 (intr-o vineri)  Regele Fillip a ordonat capturarea si torturarea ordinului Cavalerilor Templieri, ceea ce a contribuit la conceptia populara ca vineri 13 este o zi diabolica.

Intr-un an, ziua de 13 a lunii poate sa pice intr-o vineri de cel mult trei ori. De mici copii, suntem invatati ca acestea sunt zile cu ghinion. Poate nu ne grabim sa citim despre zeita nordice si cavaleri Templari, dar seria de filme Friday 13th cred ca ne ajuta destul in directia documentarii.

Conform statisticilor, in aceasta zi au loc mai putine accidente decat in mod obisnuit pentru ca oamenii sunt mai atenti. Deci este buna si paraskevidekatriafobia la ceva. Cu toate acestea, frica de ziua de vineri 13 se manifesta in tot felul de forme. De exemplu, unele spitale nu au nici o camera cu numarul 13, iar unele aeroporturi nu au poarta de imbarcarare cu numar "ghiniost".

Daca iti pierzi cheile, banii, te imbolnavesti sau ai vreun necaz... e mult mai probabil sa le tii minte pentru ca au avut loc intr-o vineri 13. Dar adevarul este ca necazuri patim tot timpul. Universul nu conspira impotriva noastra, nici intr-o vineri 13, nici in oricare alta zi.2 comentarii

Vineri 13 - Ti-e frica?
ana
#1 -

sau

... sau nu mai mult decit in oricare alta zi :))

Vineri 13 - Ti-e frica?
adia
#2 -

traduttore traditore

Cavalerii Templari (sic) se intampla sa fie Cavalerii Templieri. Mai puneti mana pe cate-un dictionar cand traduceti articolele.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera