"Vedere din atelier" sau arta fotografica brancusiana

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cum s-a apucat Brancusi de fotografie? Explicatia este mai degraba o anecdota (citita in materialul de prezentare a expozitiei) in care este vorba de un fotograf care a incercat sa atenueze efectele stralucitoare create de sculpturile de bronz... pudrandu-le. Sculptorul infuriat l-a gonit pe profanator si s-a apucat singur sa isi fotografieze creatiile.

A facut asta mai intai sub indrumarea lui Man Ray, deja celebrul fotograf de avangarda care semneaza portretele celor mai mari artisti si scriitori ai vremii: Picasso, Duchamp, Joyce, Proust, Hemingway, Tzara, Brancusi, si asa mai departe. Apoi a inceput sa realizeze din ce in ce mai multe lucrari reprezentand atelierul si sculpturile sale, astfel incat la moartea lui a strans peste 560 de negative si 1000 de fotografii semnate C-tin Brancusi.

brancusi

Cele 40 de imagini expuse la MNAR reflecta unanim relatia artistului cu spatiul intim de lucru. Toate cliseele in alb-negru prezinta in joc de lumini si contraste studii asupra operelor sale - Domnisoara Pogany, de exemplu, sau Maiastra sunt fotografiate in repetate randuri din unghiuri diferite, in stadii de realizare diferite.

In plus, majoritatea imaginilor intitulate "vedere din atelier" ilustreaza felul in care Brancusi se raporteaza la opera sa, dezvaluind o dezordine artistica de pietre si lemne neslefuite alaturi de lucrari finisate, o aglomerare de replici miniaturale ale "Coloanei" si de blocuri de marmura sparta. Rostul acestei prezentari este pe de alta parte si unul legat de promovarea propriilor lucrari, artistul permitand astfel publicului sa ii "viziteze" camera de lucru.

Nu e cazul sa incerci sa cauti fotografie de arta in colectia de la MNAR pentru ca imaginile lui Brancusi tin de studiu, de documentare si sunt menite in speta sa reconstituie un anumit traseu de lucru.

Ar fi interesant, poate pentru un privitor foarte empatic sa intre in atmosfera incarcata, greoaie si inegala a atelierului brancusian. Insusi artistul o completeaza intr-o serie de autoportrete, printr-o prezenta oarecum stranie si masiva data de varsta si de o cautatura muncita, ingandurata, imbatranita excesiv.

Nu in ultimul rand, colectia de la muzeul de arta - courtesy of Pompidou - constituie doar o parte din lucrarile lui Brancusi, donate de celebrul muzeu parizian de arta contemporana. Acolo se afla de fapt insusi atelierul, reconstituit aproape in totalitate insa din material usor, deja slefuit. :)

atelier1

atelier2

atelier3

atelier4
Pompidou - Paris - Atelierul lui Brancusi reconstituit

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera