Urme ale trecutului (VII) – Ceasul Doxa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol preluat de pe blogul Simply Bucharest.

scris de C. D. Mocanu

Precizare: „Urmele” există și fac parte din colecția mea de vechituri.

Îl știu de când am început să înțeleg ce se întâmplă în jurul meu. Tata îl prețuia ca pe o amintire de suflet. Mai târziu i-am aflat povestea și la rându-mi l-am păstrat cu grijă.

  

Marca nu m-a impresionat niciodată. În schimb dimensiunile acestui uriaș al ceasurilor de mână au făcut-o:

  • Diametru: 51,0 mm.
  • Grosime: 12,7 mm.
  • Greutate: 100,0 g.
  • Lățimea curelei: 21,0 mm.

În 1946, după primele semne de schimbare a regimului social – politic din România, inginerul S. Juster, patronul atelierului „Favorit – confecțiuni de hârtie, strungărie în lemn și fier, presaj metale” din București, strada Apele Minerale nr. 96 – 98, la care tata lucra din ’42 ca lăcătuș-mecanic și sudor autogen, a decis să transfere afacerea către fiul său D. Juster și să se stabilească în străinătate.

Înaintea plecării a dăruit fiecăruia dintre cei zece – cincisprezece angajați câte o amintire. Tata a căpătat acest Doxa Antimagnetique. Îl purta când și când așa cum a purtat toate ceasurile de mână pe care le-a avut de-a lungul timpului.

În 1948, la puțin timp după ce s-a căsătorit, a fost chemat la oaste. Între timp atelierul cu denumirea schimbată, „Favorit – D. Juster”,  a trecut sub administrarea statului, apoi în structura Fabricii de hârtie Bușteni și în final a Uzinelor textile „7 Noiembrie”. După ce a fost lăsat la vatră s-a prezentat la noul „patron”, a fost primit cu brațele deschise și a rămas acolo până la pensionare.

Uneori verifica starea ceasului, ocazie nimerită pentru a ne vorbi cu respect și recunoștință despre inginerul Juster, cel care îl învățase meserie și care se ostenise să îndeplinească formalitățile pentru ca tata să se prezinte la cuvenitul examen iar autoritățile să-i recunoască, cu acte în regulă, calitatea de lucrător calificat.

Nu știu dacă uriașul Doxa mai funcționează. Îl voi duce la un doctor ceasornicar.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera