Update Tiamat

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca intrebi un profesor de istorie sau un pasionat de mitologie, iti va spune ca Tiamat este o zeita babilioniana si sumeriana, care are forma unui dragon,  "mama lumii", o figura primordiala deci, responsabila cu tot ce e viu. Grea misiune. :)

Ok, un gamer ti-ar spune ca Tiamat e un monstru marin, o zeita cu cinci capete sau un zerg, dar ne indepartam de subiect. :)

Daca intrebi un rocker, iti va spune ca e o trupa suedeza de metal, cu influente gotice si simfonice, iar daca rockerul respectiv e roman, si-a luat deja bilet la concertul Tiamat de pe 23 septembrie de la Sala Agronomia, promis inca de anul trecut si cerut de ceva timp de fanii trupei chiar pe website-ul acesteia.

tiamat concert live

Un fan va mentiona si ca trupa se numea la inceput Treblinka si ca cel care i-a schimbat numele in Tiamat a fost vocalistul Johan Edlund. De ce? Pentru ca mai exista o trupa cu un nume similar si, in plus, Treblinka se numea si un lagar de exterminare nazist. Nefericita asociere.

Johan Edlund a fost mereu considerat un artist atat original, cat si incomod. In primul rand pentru ca nu vrea sa respecte regulile batute in cuie ale industriei muzicale si apoi pentru felul sau transant de a fi. De exemplu, la un moment dat a concediat toti membrii formatiei, proclamandu-se singurul membru permanent al trupei. Unul dintre ei s-a intors dupa un timp in formatie.

tiamat

Il influenteaza culorile, reactiile chimice, CNN-ul, sinuciderile in masa sau Leonard Cohen (nu stim sigur - muzica sau literatura?). Filmul preferat e Naked Lunch si cartea care i-a placut cel mai mult e Florile Raului de Baudelaire. Ceea ce e un indiciu bun asupra firii sale mai "dark". In muzica, s-a vorbit mult despre influentele stilului PInk Floyd, de fapt despre un Pink Floyd combinat cu metale mai grele.

Pentru Edlund, lucrurile sunt albe sau negre. Intr-un interviu, spunea ca nu conteaza ata de mult ce se intampla in muzica, ce zic jurnalistii sau fanii sau cata muzica asculti. Conteaza muzica pe care o produci, oamenii cu care lucrezi si cu care te simti bine. “Keep up with the other band colleagues and write music instead to listen to music" spune el. Johan s-a mutat in Germania din motive personale si face schimb de idei si fisiere cu colegul sau de trupa Anders... pe internet.

tiamat

Daca la inceput soundul lor a fost mai greu si mai agresiv, ultimele albume au lasat locul nuantelor melodice, simfonice, al emotiilor exprimate nu atat de violent, cat la un nivel profund. Nu recunoastem aproape nimic din acordurile de pe Summerian cry in albume mai noi, cum ar fi Wildhoney sau Prey.

Wildhoney a fost, de fapt, cel mai cunoscut si mai apreciat album al formatiei. Chiar si cineva mai putin familiarizat cu acest gen de muzica a auzit cel putin o data melodia Do you dream of me, devenita celebra pentru melodcicitatea si sound-ul sau foarte special. O animatie pornind de la aceasta melodie a realizat Eugen Erhan (cel care spulbera cate un mit pe saptamana), care a placut atat de mult casei de productie si celor de la Tiamat incat a fost inclusa pe ultimul lor DVD.

tiamat

Tinand cont ca in fiecare concert membrii trupei se implica 200% si ca pentru ei publicul nu este o masa de zece mii de oameni, ci fiecare este o individualitate care a platit un bilet si a venit acolo sa-i vada, ne asteptam ca ce se va intampla la Bucuresti pe 23 septembrie sa fie un concert in care sa nu avem senzatia "au venit, au plecat, au cantat". Honesty is the keyword, ca sa il citam pe Anders Iwers.

Componenta trupei

Johan Edlund
Thomas Petersson
Anders Iwers
Lars Sköld

Discografie:

Summerian Cry - 1990  
The Astral Sleep - 1991  
Clouds - 1992  
Wildhoney - 1994  
Gaia (EP) - 1995  
The Musical History Of Tiamat - 1996 (2 CD)  
A Deeper Kind Of Slumber - 1997  
Skeleton Skeletron - 1999  
Judas Christ - 2002  
Prey - 2003  
Church Of Tiamat - 2006 (DVD) 2 comentarii

Update Tiamat
onutza
#1 -

Comentariu nou

Bai, Tiamat e o trupa care a crescut alaturi de mine si am sa ii respect oricand pentru calitatea muzicii care a ajutat alaturi de calciu, lecitina si vitamine la dezvoltarea mea. Mi se par insa atat de oribili in pozele care promoveaza albumul Pray... Super gay, kitch, style.
Cand eram mai mica aveam un amic care numea doom metalul: "Black, satanic, corpus christy, dark romantic stupidity".
Cam asa mi se pare imaginea Tiamat la ora asta...
Totusi am sa vin la concert...cum sa nu vin???

Update Tiamat
rulz
#2 -

precizari

@cristina: da, cam pe acolo... nu imi este foarte clar la ce anume te referi cand spui "simfonic". este vorba de clapa de pe "gaia"? :-) ca in rest, nici nu poate fi vorba... despre "influente gotice", iarasi, ce sa zic... gandeste-te ca prin '92-'94 curentul asta d-abia se forma, nu prea avea cine sa ii influenteze... sper sa nu mi-o iei in nume de rau, uite o serie de articole despre tiamat, scrise ceva mai bine: http://www.muzicisifaze.com/trupa.php?id=126&cat=3

@onutza: albumul se numeste "prey", nu "pray"... e o diferenta cam la fel de mare ca cea dintre "gay" si "kitch"... e pacat ca unii "fani", care au crescut, chipurile, cu formatia asta raman cu atat de putin... "corpus christy", eh? ce ti-e cu latina asta...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera