Update Billy Idol

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Anii '80. Care este primul lucru la care va ganditi cand cineva indica perioada asta? Ceausescu? Cozi interminabile la pateu, ulei si zahar? Sau poate casete cu muzica inregistrate de la bulgari asa cum aveau parintii sau fratii ascunse in dulapuri? Si poate printre casetele astea... nu erau si doua, trei videoclipuri cu un baiat cu parul blond platinat, o buza superioara foarte flexibila si haine de piele parca trecute prin masina de tocat?  Pe numele lui Billy Idol?

Imaginea ne-a atras, atitudinea ne-a intrigat si muzica ne-a aplicat lovitura de gratie. Stilul lui Idol a fost dintotdeauna un mix ciudat de punk, pop si rock. Avand o voce foarte distinctiva, Idol s-a dovedit a fi un artist versatil. A avut hituri cu ritmuri puternice, aproape tribale (Rebel Yell, Speed*) si hituri cu ritmuri mai lente si chiar melancolice (Eyes without a face, Sweet Sixteen*).

Idol a fost influentat de muzica celor de la Sex Pistols sau The Clash etc. Studiindu-i pe acesti monstrii sacri ai genului punk, pe la sfarsitul anilor '70, William Broad s-a gandit: "Mai sa fie, pot sa fac si eu asta!". Zis si facut. Si-a schimbat numele in Billy Idol si a purces in a-si cauta o formatie. Prima lui trupa s-a numit Chelsea, alaturi de care nu a avut foarte mare succes. A urmat apoi Generation X*, o formatie in  care Billy Idol s-a simtit ca pestele in apa o vreme si a avut succes in Marea Britanie. Formatia s-a despartit in 1981 si avea sa ramana cunoscuta in istorie ca o rampa de lansare pentru solistul lor.

Billy Idol... singurel in 1981. Ce sa faca? Voce avea. Atitudine avea. Avea pana si un nume care suna foarte bine. Nu putea sa stea degeaba. Dupa ce s-a aliat cu oameni cu experienta (chitaristul Steve Stevens si Bill Aucoin, manager pentru machiatii KISS), Billy Idol a scos in 1982 un album omonim, impreuna cu doua videoclipuri pentru melodiile White Wedding si Dancing with myself*.


Sursa foto

MTV l-a iubit ca pe propriul fiu. Omul canta bine dar mai ales... arata bine. Ne aflam deja in plin curent New Wave. Succesul insemna 90% imagine atragatoare si 10% muzica buna. In cazul lui Idol, melodiile sale aveau succes datorita naturii lor polivalente. Versuri simple dar expresive imbracate in melodii rock si imbibate cu energie punk.

2 ani mai tarziu Idol scoate albumul "Rebel Yell" si solistul ajunge la apogeul carierei sale. Rebel Yell* si Eyes without a face* erau difuzate intens pe MTV. A urmat o pauza de 3 ani  si abia in 1987 a scos albumul "Whiplash smile", abordand o noua directie muzicala folosind sintetizatoare.

In anul 1990, in ajunul lansarii noului sau album Charmed Life, Billy Idol a luat-o la dreapta cand trebuia sa o ia la stanga, sau poate invers... dar in principiu cuiva acolo sus nu i-a placut de el, deoarece a fost implicat intr-un accident de motocicleta si o vreme a trebuit sa foloseasca un baston pentru mers. Industria muzicala nu asteapta pe nimeni. Pentru a scoate videoclip la single-ul Craddle of Love*, Idol a fost filmat doar de la brau in sus, viclesug care a functionat! Videoclipul, impreuna cu versurile incitante ale melodiei, au dus la succesul albumului.

In anii '90 si-a schimbat look-ul si a experimentat si mai mult cu ritmurile tehno. Dusa era freza lui tepoasa, inlocuita cu niste dreadlocks. Nu a fost printre cele mai inspirate alegeri ale sale deoarece albumul "Cyberpunk" a fost un esec, in ciuda notorietatii aduse de hitul "Speed"*, de pe coloana sonora a filmului cu acelasi nume. Idol s-a internat intr-o clinica de dezintoxicare si nu s-a mai auzit nimic de el pana in 1998 cand a aparut intr-un cameo in comedia lui Adam Sandler, "The Wedding Singer". Cam ciudat drumul ales de Billy sa se intoarca la noi, dar bine macar ca scapase de moatze.

De atunci si pana in prezent, Idol a mai scos doua albune: "Greatest hits" si "Devil's Playground", acesta din urma fiind o reintoarcere la stilul care l-a consacrat. La sfarsitul anului 2005 a inceput sa faca circuitul turneelor pentru a-si promova albumul, ceea ce-l aduce si la noi, mai precis la Arenele Romane. Concertul din Romania este organizat de Events, impreuna cu Antena 1 si Jurnalul National. In deschidere vor canta chiar punkerii nostri autohtoni, formatia ZOB.

Billy Idol a trecut prin multe. A cantat, a iubit, s-a drogat, s-a curatat, unii ar putea spune chiar ca s-a vandut. Merita sa veniti la acest  concert daca sunteti rockeri, sau punkeri, daca traiti cu volumul dat la maxim, daca va e dor de o muzica buna care sa va faca sa va simtiti vii dar mai ales pentru ca vine la noi in tara un punker care a trecut prin toate si vrea sa ne cante povestile sale.

"Stiu ca sunt o multime de oameni care nu pot calatori. De aceea vin eu la ei!"

Surse idolatrizate:

VH1,
wikipedia
MTV
Artist Direct
Site oficial.

*clipuri de la youtubeNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera