Unheilig la Preoteasa in octombrie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand am ascultat prima piesa Unheilig am crezut ca-s Wolfsheim. Cand am ascultat-o pe a doua, in care Der Graf facea (ab)uz de varianta cavernoasa a timbrului sau vocal, am crezut ca-i Deine Lakaien intr-o pasa mai disco.

Sa zici - asa cum au fost prezentati recent pe piata noastra - ca Unheilig sunt de aceeasi factura cu Rammstein si Laibach ar fi ca si cum ai zice ca merele sunt ca perele pentru ca sunt fructe. Sau, cum spune cu umor un amic de-al metropotamului, connoisseur intr-ale industrialului, "Unheilig sunt un fel de Ocarina collection comparativ cu... Das Ich, de exemplu" (alti dark electro-industriali).


Glaub an mich

Adevarul e ca gradina industrialului nemtesc e mare si care cum intra se aseaza pe craca lui. Craca de industrial pe care sta trupa Unheilig e la extrema dark electro.

Cu un pic de disco, un pic de bass, multe sintetizatoare si pe alocuri instrumente clasice, Unheilig construiesc totusi un tot foarte placut urechii. Asta daca esti dispus sa accepti ca pana si industrialul are momentele lui... lirice. Pornind de la acest compromis si clasandu-i pe Unheilig la capitolul dance metal mai soft, am sa termin cu clasificarile metalice si am sa revin la ce si cum canta.

der graf
sursa foto: Blue Music

Unheilig are ca nasi pe Jose Alvarez Brill (producatorul Wolfsheim), Grant Stevens (Australia), care impreuna cu Der Graf au fondat in 1999 trupa. Intre timp primii doi au cam plecat si a ramas pe metereze doar Contele (Der Graf).

Intr-un interviu cam dezlanat din 2004 spune ca influentele ii sunt in mare parte trupe ale anilor '80, lucru sesizabil in toate albumele sale.


Spielzeugmann

Desi are un tonus cam liric in majoritatea pieselor sale, il apreciez mai degraba pentru piesele in forta, datorita carora il poti incadra in industrialul mai... tipic, dar puternic influentat de synth pop, cum sunt piese ca Glaub an mich sau mai viguroasa Spielzeugmann de pe ultimul album, Puppenspiel din 2008.

Un alt album pe care l-am apreciat in mod deosebit a fost Frohes Fest, din 2002, o colectie reusita de cantece de Craciun... gotic, aviz amatorilor de seri de industrial, mai ales ca incep sa se auda clopotei de Craciun:Kling Glöckchen klingelingeling


Daca v-a placut Der Graf si ce face el cu trupa lui fara de religie Unheilig, ii puteti vedea pe 25 octombrie la Preoteasa, adusi de Blue Music. Biletele (60 de lei), se gasesc la Muzica, Music Shop, Flanco Orhideea, Flanco Dorobanti, Flamingo Unirii si online in reteaua Bilet.ro.

unheilig1 comentariu vrei sa comentezi?

Unheilig la Preoteasa in octombrie
Patrick Bateman
#1 -

Comentariu nou

Pe cand un concert cu Richard Clayderman?:)

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera