Un mesaj de Ziua Europei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Sa ne recastigam demnitatea. Impreuna vom fi mai puternici!" Asa rasuna acum din Piata Constitutiei unde s-au strans sindicalisti din toata tara pentru un megamiting de protest.Tradus in cifre, dupa spusele domnului care anima multimea, este vorba de 12 000 de oameni reprezentand 40 de uniuni, veniti din toate judetele tarii cu peste 400 de masini.


De cealalta parte a baricadei, cei care resimt impactul zecilor, sutelor si miilor sunt soferii, care s-au nimerit pe ruta Romana - Calea Victoriei - Natiunile Unite - Piata Constitutiei - Unirii si au ramas blocati in trafic probabil pentru multe zeci de minute.In Piata, intr-un vacarm de fluiere, claxoane si muzica pop romaneasca, cineva agita cei aproape 6000 de oameni (probabil urmau sa se dubleze in orele urmatoare) cu strigate si indemnuri populiste, cu incurajari si texte menite sa ii tina pe toti laolalta. Si era intr-o oarecare masura necesar, pentru ca, dupa cum parea, dantuiala si distractia participantilor parea o cauza comuna mult mai realista decat idealul recuperarii demnitatii. Cel putin la ora aceea (11:30)

Cu toate astea se resimteau nesiguranta, teama de ridicol si de inutilitate a gestului lor de protest, jena amestecata cu nevoia de a sa agata de indemnurile la "Fratie!!" "Solidaritate!", "Unitate!" care rasunau de pe scena. In ansamblu, pancartele, baloanele si vestutele albastre de plastic pe care le purtau toti ca pe un simbol de identitate si loialitate fata de "Cauza", fluierele si tot tacamul aferent, rezultau intr-un peisaj sucit de protest trist si resemnat.O multime care se amesteca in multime, intr-un amestec uniform, a carei singura forta e data strict de dimensiuni si deasupra careia o voce, a nimanui, rosteste termeni abstracti in care nici el nu parea sa creada.Sindicalistii vor dialog cu guvernul. In afara de asta mai cer cresterea salariilor, a pensiilor, infiintarea tribunalelor muncii, cresterea numarului de locuri de munca si multe altele, care  nu au ajuns la urechile guvernantilor cum nu au ajuns nici pana la ale noastre. De ce?  Pentru ca la o asemenea desfasurare de forte atentia se concentreaza asupra securitatii, mentinerii ordinii si controlului, cum sa mai ai timp sau auzi si ce spun? Un miting este mai degraba un factor de stres decat un indemn la dialog.

FRAZA ZILEI

Organizatorul: "Un miting asa de colorat si de dragut n-am mai vazut de 16 ani"
Foarte...inspirat, nimic de zis.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera