Un cuplu ciudat la Teatrul de Comedie, regia Liviu Lucaci

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

"Sanatate pura!" este gandul cu care a plecat Metropotam duminica seara de la Teatrul de Comedie, dupa ce a ras copios timp de mai bine de doua ore in decorul piesei "Un cuplu ciudat", in regia lui Liviu Lucaci.

Piesa "The odd couple", scrisa de americanul Neil Simon si pusa in scena pe Broadway in 1965 a avut numeroase reprezentari televizate, dintre care cele mai importante sunt filmul din 1968 cu Walter Matthaw si Jack Lemon si sitcomul de pe ABC din 1970-1975 cu Tony Randall si Jack Klugman, fiind considerata una dintre cele mai bune comedii americane. In ciuda acestui fapt, Metropotam nu apucase sa vada nici una dintre ecranizari, asa ca surpriza a fost de doua ori mai mare, toate poantele si dezvoltarea personajelor fiind gustate astfel din plin.

          1          2

Pe scurt, actiunea piesei se desfasoara in jurul a doi prieteni, Oscar Madison si Felix Ungar, barbati proaspat divortati, care se muta impreuna din pricina depresiei lui Felix. Cei doi au firi foarte diferite, Oscar este un fost comentator sportive neglijent, iar Felix este un obsedat de curatenie, de gatit si de economisire a banilor, iar interactiunea dintre firile lor contrastante in interiorul apartamentului dezvolta intre cei doi o relatie asemanatoare cu cea de cuplu, care il duce la exasperare pe Oscar.

In ciuda diferentelor dintre cei doi si a nervilor cauzati lui Oscar, in finalul piesei ei descopera ca de fapt s-au salvat reciproc, Felix ajungand sa se mute cu cele doua surori  pe care i le prezentase Oscar, iar Oscar ajunge sa isi faca ordine in viata, avand o casa curata si economii cu care sa poata plati pensia alimentara a copilului.

 Un cuplu ciudat la Teatrul de Comedie, regia Liviu Lucaci Un cuplu ciudat la Teatrul de Comedie, regia Liviu Lucaci

Comicul de caracter este predominant pe tot parcursul piesei, cei doi actori, Alexandru Conovaru (Oscar) si Angel Popescu (Felix) reusind sa intre perfect in pielea personajelor, dandu-ne impresia ca rolurile au fost create special pentru ei.

Angel Popescu reda intr-un mod natural si hilar obsesia lui Felix pentru curatenie, minutiozitatea cu care pregateste mancarea, carnetelul in care isi noteaza fiecare cheltuiala, cat si sensibilitatea lui extrema cand vine vorba de sotia si copiii lui, interactionand aproape in mod violent cu nonsalanta si dezinteresul fata de viata enuntate de Alexandru Conovaru prin Oscar, un barbat care traieste de pe o zi pe alta si isi pierde banii la poker.

Un cuplu ciudat la Teatrul de Comedie, regia Liviu Lucaci Un cuplu ciudat la Teatrul de Comedie, regia Liviu Lucaci

Liviu Lucaci, desi este cunoscut de public in primul rand ca actor, reuseste o regie bine pusa la punct, care nu permite nici un moment de plictiseala sau de distragere a atentiei pe parcursul a celor doua ore si zece minute ale piesei. Personajele sunt dinamice si expresive, facand uz la maxim de decorul prevazut, ritmul este antrenant si impartirea in tablouri reprezinta episoade separate din desfasurarea actiunii.

Pentru scenografie si costume, laudele merg catre Stefan Caragiu, cu apreciari speciale din partea noastra pentru vestimentatiile italiancelor. In ceea ce priveste muzica prezenta la inceput, final si intre tablouri, o felicitam pe Delia Nartea, sotia lui Liviu Lucaci, pentru alegerile jazzistice ce ne trimiteau catre o atmosfera specific americana.

Un cuplu ciudat la Teatrul de Comedie, regia Liviu Lucaci Un cuplu ciudat la Teatrul de Comedie, regia Liviu Lucaci

"Un cuplu ciudat" este o piesa ce va starni rasul oricarui gen de public, in orice circumstanta si orice perioada de timp, cu conditia sa fie pusa bine in scena. Reprezentatia de la Teatrul de Comedie din Bucuresti smulge ropote de aplauze si chemari repetate la bis, ceea ce nu poate decat confirma calitatea adaptarii. Il felicitam si noi pe Liviu Lucaci, care se afla si el in sala si strangea calduros mainile celor care il apreciau, la finalul spectacolului.


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera