Tu esti Mircea? Da, Tovarase Secretar General!!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
poster

"O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" dureaza 45 de ani. Piesa de la Teatrul Mic condenseaza in 2 ore si jumatate toata perioada de "domnie" a dictatorului, intr-un ritm vioi, tovarasesc si muncitoresc, plin de cantece patriotice, manifestatii, urale, scandari, vizite de lucru, sub apriga supraveghere a baietilor cu ochi albastri de la securitate. Nu a teatrului, ci a sistemului.

o zi

Piesa, scrisa de Th. Denis Dinulescu si pusa in scena sub regia lui Alexandru Tocilescu, se joaca cu casa inchisa la Teatrul Mic si are parte de o distributie foarte reusita si foarte larga. Rolurile principale apartin lui Florin Calinescu (Nicolae) si Cocai Bloos (Elena), sustinuti alert de "baiatul" Mihai Dinvale, care trece, in functie de epoca, prin numele Pacepa, Stanculescu, Iliescu, s.a.

In jurul lor roieste in permanenta o armata de peste 50 de personaje (secundare si figuranti), in halate gri, cu basti si basmalute, fluturand stindarde si lozinci, care, in functie de varsta privitorului. evoca fie amintiri personale de la defilari, fie, celor mai tineri, eventual imaginea citita a comunismului (eu, spre exemplu, am asociat ce vedeam mai mult cu fragmente din romanul 1984, al lui Orwell, cu rescrierile istoriei (vezi titlu) si cu manifestarile din timpul celor "2 minute de ura" .... dar tot nu m-am putut opri sa fredonez refrenul din "am cravata mea, sunt pionier... si ma mandresc cu ea...").

o zi

Daca nu am precizat inca, este vorba de o comedie, bazata mai ales pe umor de limbaj si de situatie. Personajele nu sunt prea umoristice in fond, pentru ca stim cu totii cine au fost, insa cei doi protagonisti reusesc sa intruchipeze in primul rand veridic pe cei doi dictatori, in al doilea rand le imprima si o latura umana, in paralel cu cea oficiala.

Florin Calinescu este un Nicu Ceausescu cam jovial si putin cam mahalagesc, punandu-si din plin amprenta personala asupra personajului sau, de altfel cu o gestica si dictie care amintesc foarte bine de Nicu cel autentic. Coca Bloos este teribil de vivace, cu un rol alert, in care apare in ipostaze foarte diferite, de la regina balului in cantina, cu umbrela si rochie cu buline, vioaie in postura de viitoare consoarta a dictatorului, pana la tovarasa cercetator, mama eroina, care studia reactia naclîului in apa (NaCl - sare) si dadea intepat directive in cadrul sedintelor de partid.

o zi

Ce reactii poate trezi o asemenea "inscenare"? Spicuim mai intai din pliantul-program al spectacolului, din care am imprumutat si cateva imagini, si care contine cateva mini-interviuri cu membrii echipei. La intrebarea "ce sentimente v-a produs contactul cu acea lume" raspunsurile sunt diferite:
  • "m-am amuzat copios, retraindu-mi anii tineretii si amintindu-mi de ineptiile sistemului" - Nicu Alifantis (muzica originala, producator muzical)
  • "nu am urmarit nici reconstituiri istorice, nici nostalgii, nici sperante, nici ura. E un fapt simplu, de meserie" - Florin Calinescu
  • "psihic vorbind, umilitor - cosmar irepresibil - o lume blestemata, absurda" - Mircea Stanescu (ambientare artistica)
  • "nu simt nevoia decat sa ma amuz pe seama acestor personaje, pentru ca ura nu am" - Alexandru Tocilescu (regizor)

distributie

Publicul in schimb era in delir. De ras. Mi-am surprins colega de scaun scandand la unison cu cei de pe scena "ceausescu si macrisul" si batand din palme in ritm de al paispelea congres.

Nici pauza nu iti lasa ragaz de iesit din atmosfera, pentru ca din difuzoare rasuna "Cincinalul in 4 ani jumate", "Noi lumini pe santiere", "M-am nascut in mandra glie" si multe altele, pe care poate o sa va treziti ca le fredonati in timp ce stati la coada la bufet.

Vorbind de atmosfera generala, trebuie mentionat aici decorul si recuzita, extrem de bine lucrate, si cu un aer amenintator de autenticitate. Ne bucuram ca au scapat de incendiul de acum cateva zile de la teatru si speram sa iasa mai repede mirosul de fum din sala.

Pentru program, urmariti site-ul nostru sau cel al teatrului si luati-va bilete din timp, desi mai puteti gasi si in ultimul moment, doar la pretul de 20 lei.2 comentarii

Tu esti Mircea? Da, Tovarase Secretar General!!
Cosmin
#1 -

Comentariu nou

e cam naspa piesa, e pt pensionari :)

Tu esti Mircea? Da, Tovarase Secretar General!!
Cristina
#2 -

Comentariu nou

e pentru cine are urechi de auzit si detasare de ce a fost. :)

Daca vedem o piesa de Shakespeare la Comedie, nu e pentru contemporanii lui elizabethani, nu? :-)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera