Traduceri online - Pentru poliglotii aspiranti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

De ce ai avea nevoie de un site de traduceri online? Daca vrei sa surprinzi un internet buddy din Japonia cu un mesaj in limba lui natala, sau sa stii despre ce o fi vorba in Broderskapets Ring al formatiei Dimmu Borgir, sau vrei sa cumperi ceva de pe amazon.de dar nu cunosti germana... si lista de motive ar putea continua...

Site-urile care ofera traduceri online, gratis si instantaneu, nu sunt perfecte, dar sunt usor de folosit. Traducerile se fac intr-un mod automat si cuvant cu cuvant (adica de o masina nu de o persoana) si de aceea pot aparea probleme in materie de topica sau sintaxa. Traducand un text pe un astfel de site poti sa ajungi la o idee generala a ceea ce voia sa se comunice intial. Poate ca nu este foarte impresionant, insa unele site-uri ofera traduceri de pagini de web care pot fi foarte folositoare pentru a-ti face o idee de context.

Google Language Tools

Primul lucru pe care-l facem atunci cand avem nevoie de ceva de pe Internet este sa intram pe Google. Tot Google pune la dispozitie un instrument de traducere simplu de folosit, care face parte din pachetul Language Tools

Traducatorul Google lucreaza cu 10 limbi si se descurca cu propozitii simple, de genul "My name is X", cu cateva exceptii. De exemplu daca traduceti din engleza in araba propozitia respectiva, iar apoi incercati sa re-traduceti rezultatul (din araba in engleza), rezultatul va fi: "The names of X". Apropo de ce spuneam in legatura cu topica. :) 

Un exemplu si mai concludent este daca traduci "Laughing out loud" in japoneza, pentru a obtine apoi cand traduci din japoneza in engleza...  "In big sound at outside laugh.". Totusi, credem ca totii utilizatorii de internet, indiferent de nationalitate, stiu ce inseamna LOL. :)

Babel Fish

Urmeaza Babel Fish, de la Altavista, cu 12 limbi din care lipseste arabica. Babel Fish este o denumire provenita din cartea "Ghidul Autostopistului Galactic", fiind vorba de o fiinta extraterestra extrem de bizara, a carui definitie o vom reproduce intocmai cum apare in Ghid (deoarece este amuzanta si oricum noi nu am putea explica mai bine)

"Pestele Babel este mic, galben si seamana cu un paduche, fiind probabil cel mai ciudat lucru din univers. Se hraneste cu energia undelor cerebrale primite nu de la propriul purtator, ci de la cei din jur. Absoarbe toate frecventele mintale ale inconstientului, pentru a-si procura substantele nutritive. Dupa aceea secreta in mintea purtatorului o matrice telepatica formata prin combinarea frecventelor gandului constient cu semnale nervoase culese din centrii de vorbire ale creierului care le-a emis. Daca iti bagi un peste Babel in ureche, poti sa intelegi orice ti se spune, in orice limbaj."

Pe site-ul Babel Fish nu avem orice limba din galaxie, in schimb are o buna parte din limbile importante din Europa si Asia: engleza, spaniola, rusa, coreana, chineza simpla si traditionala etc. Pe de alta parte, cuvintele care nu sunt recunoscute raman identice in propozitiile traduse.

De exemplu daca traducem propozitia "My name is Diana" din engleza in chineza si apoi invers, Diana va ramane scris cu caractere chinezesti.

World Lingo

Problema cu caracterele este rezolvata, cel putin in parte, de catre Worldlingo. Din "My name is Diana"  ajungem prin aceeasi metoda ca cea mai sus-mentionata la "My name is Diane".

Close enough, cum ar spune americanii. Tot pe World Lingo vei gasi si suedeza pe lista de limbi, pe care nu am mai intalnit-o pana acum. In afara de traducere de texte si website-uri, site-ul mai ofera si traducere de email-uri.

Altele

Pentru mai multe combinatii de limbi, pe care nu le gasiti in alte parti (cum ar fi franceza - greaca sau portugheza - franceza) puteti merge aici. Traduceri se mai pot face pe Systran, FreeTranslation.com si Linguatec.

Bine bine, dar cum este cu traducatoarele pentru limba romana? Unul dintre traducatoarele online cunoscute care contine in lista sa si limba romana este InterTran. Acesta mai cuprinde si limbile galeza, poloneza, islandeza sau latina. DictionareOnline face traduceri de cuvinte din romana in engleza, franceza si germana. Alte site-uri de traducere care contin limba romana gasiti aici.

Concluzie

Poate ca mai stii si tu un site decent care sa stie mai multe graiuri, caz in care te rugam sa ne atentionezi. La urma urmei, diferenta de limba este cel mai mare obstacol din calea comunicarii. Si dupa cum bine spune o domnisoara dintr-o reclama, "comunicarea e solutia".
5 comentarii vrei sa comentezi?

Traduceri online - Pentru poliglotii aspiranti
alexandra corina
#1 -

vestile sunt bune:echipa nnoastra de fotbal este gata sa sustiina un meci in irlanda.

Traduceri online - Pentru poliglotii aspiranti
toader
#2 -

traducere

vreau traducator

Traduceri online - Pentru poliglotii aspiranti
CRisTINa
#3 -

Comentariu nou

bun

Traduceri online - Pentru poliglotii aspiranti
traduce instant
#4 -

Traduce Instant
www.traduce-instant.ro Traduceri instant. Traduceri online. Traduceri gratis online în timp real în peste 50 de limbi.
Traduceri online - Pentru poliglotii aspiranti
andreea
#5 -

tradceri

daca aveti nevoie de tradceri, va recomand http://www.traduceri-legalizate.com/

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera