Traditii pascale "imprumutate"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu ne ajungea sa sarbatorim Invierea lui Iisus Hristos. Ce puteau sa faca vanzatorii de bomboane? Ca doar nu puteau sa vanda crucifixe de ciocolata cu alune de Paste. Sarbatoarea avea nevoie de un personaj mic, simpatic care sa-i indoape pe copii cu dulciuri... asemenea lui Mos Craciun. Astfel, iepurasul de Paste a fost imprumutat!

De fapt aceasta este doar versiunea paranoica a cuiva care a trait prea mult timp cu ochii in televizor, vizionand reclame. Adevarul gol golut este ca Pastele pe care-l sarbatorim astazi este o combinatie de traditii crestine si pre-crestine. Iepurasul de Paste si ouale colorate de paste sunt cele mai cunoscute imprumuturi.

Iepurele este sarbatorit primavara din vremuri pre-crestine, fiind unul dintre animalele-simbol ale zeitei Eostra, Zeita Mama a saxonilor, cunoscuta si teutonilor cu numele de Ostare, Ostara, Ostern, Eostur, Austron and Ausos. Sarbatoarea Eostrei se tinea cu prilejul Echinoctiului de Primavara. Traditia unei sarbatori a primaverii exista la majoritatea culturilor pre-crestine.

Crestinii au descoperit ca le era mai usor sa adopte traditii care se intamplau in aceiasi perioada cu Pastele de la alte culturi, decat sa le inlocuiasca. La zei mai renunta omul, dar o scuza sa dea o petrecere? Cum sa renunte la asa ceva? Istoricul crestin Bede, care si-a trait buna viata prin secolul VIII, este primul care a vorbit despre zeita Eostra si despre cum crestinii au imprumutat data festivalului dat in cinstea acestei zeite pentru a sarbatorii Invierea lui Iisus. Iepurele si ouale au devenit deci o parte din sarbatorirea Pastelui Crestin o data cu convertirea europenilor din Nord.

Merita mentionat insa ca Biserica (unita de pe atunci, separata mai tarziu) nu a aprobat niciodata o astfel de schimbare de obicei si nici nu a sustinut in vreun fel asocierea dintre Pastele Crestin si iepurele-simbol al paganilor.

Eostra nu e singura care s-a trezit luata de val. In Sudul Europei intre 22 si 25 martie avea loc Festivalul Zeului Attis, sotul Cybellei, zeita frigiana a fertilitatii (ce om norocos trebuie sa fi fost Attis, insurat cu o zeita a fertilitatii *wink wink nudge nudge*). In locurile unde traiau si crestini si frigieni, acestia din urma se plangeau de crestini ca n-au treaba mai buna decat sa sarbatoreasca Pastele lor in acelasi timp cand ei il sarbatoresc pe Attis.

Ouale si iepurii au fost dintotdeauna asociate cu primavara, cu fecunditatea. Culturile precrestine vedeau in primavara precum un miracol al revenirii la viata, iar oul era la randul sau un miracol care reprezenta aceasta renastere. Crestinii au adoptat oul tot ca pe un simbol al Invierii lui Iisus Hristos. Obiceiul oualeor colorate ni s-a povestit noua ca au legatura cu ouale lasate la picioarele Lui Iisus, care s-au inrosit de la sangele Acestuia, dar alta teorie spune ca sunt tot marca pre-crestinilor. Ouale trebuiau sa poarte culorile soarelui si ale curcubeului.

Easter Bunny asa cum apare el in cultura americana este un stramosul iepurelui Oschter, care traia in imaginatia copiilor din Germania secolului XVI. Toti iepurii trebuiau sa cloceasca oua in aceasta zi, Echinoctiul de Primavara. Ideea ca trebuie sa te "innoiesti" de Paste, este tot o ramasita a vechilor credinte pre-crestine.

Nu apare nimic in cronicile vechi referitor la oua de ciocolata, deci putem presupune ca aceasta a fost intr-adevar o traditie inventata de producatorii de bomboane. :)



2 comentarii

Traditii pascale "imprumutate"
static brain
#1 -

easter

I know you linked to my article about easter being pagan but I can't understand what you said about it. I wish I could read Romanian.

Traditii pascale "imprumutate"
Diana
#2 -

details

I used your site as a source for explaining that Easter used to be a celebration of the pagan godess Eostre. In fact, the whole article is about borrowed Easter traditions.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera