Tonomate de carti la metrou
Metroul bucurestean se transforma incet intr-o mare biblioteca sau librarie. In afara de faptul ca in metroul bucurestean se citeste mai mult ca in orice biblioteca din Bucuresti, cei care sunt surprinsi in actul lecturii mai sunt si premiati de catre Revista de povestiri.
Va mai amintiti si ca la statia de metrou Piata Victoriei s-a facut o biblioteca digitala, o idee buna, insa doar pe jumatate, avand preturi piperate si o selectie nu foarte atractiva (parerea noastra). Mai avem acum, tot in Piata Victoriei, si florarie digitala.
Apoi, a venit si ideea de a amplasa carti gratuite in metrou si in autobuze, dar aceasta a esuat rapid, cartile fiind furate in mai putin de 24 de ore. Ramane de vazut cum o sa mearga ideea tonomatelor de carti din statiile de metrou, care au aparut de curand si care atrag multi curiosi.
Inca nu stim numarul exact de statii in care acestea au fost amplasate. Noi le-am vazut pe peron la Piata Unirii 1 si la Piata Victoriei. Functioneaza cu bancnote de 1, 5 si 10 lei, iar preturile sunt cuprinse intre 5 si 14 lei.
Din pacate... cartile care se vand la aceste tonomate sunt fail-uri totale: Vreau sa slabesc sanatos, Retete pentru fericire, Spioni rusi de la Stalin la Putin, Legea celor puternici etc. Un fel de junk food literar pentru minte. Nu stim cine o sa cumpere carti de la aceste tonomate, dar speram ca cineva sa duca ideea un pic mai departe si sa bage niste titluri decente spre vanzare, de la edituri decente si cu preturi la fel de decente.
O idee buna
Mi se pare geniala ideea cu tonomatul de carti. L-am vazut si eu la Piata Unirii, dar nu am coborat sa vad ce titluri sunt.Aveti dreptate, cam junk... Poate in curad vor aparea si titluri interesante.
E bine si asa!
Titluri serioase nu veti gasi pentru ca ideea este sa se vanda cartile care nu se cumpara de catre cei care intre intr-o librarie. Targetul tonomatelor este altul.
tonamatele
sunt acelea cu muzică. conform DEX
TONOMÁT, tonomate. s. n. Pick-up semiautomat care se declanșează cu ajutorul unei monede sau al unui jeton și care are un sistem selector de discuri. – Din germ. Tonomat.
cuvîntul cătat cred că era ”automat” :)
rev de pov
Da, noi premiem 100 de cititori prinși asupra faptului cu numărul curent al Revistei de Povestiri, înainte de lansarea următorului. Mulțumim pentru mențiune!
Cu buline,
Motanov
nu e o idee prea buna
Nu e o idee buna dintr-un motiv destul de bun:
Eu, ca toata lumea, inainte sa cumpar o carte o rasfoiesc, ma uit la cuprins, la introducere etc., asa pot decide daca merita sau nu banii. Asa pot decide daca vreau cu adevarat sa cumpar cartea. La tonomat nu ai posibilitatea asta, deja e cumparata pana sa pot pune prima oara mana pe ea. Daca am vazut o recenzie pozitiva pe net despre o carte, atunci poate ca as cumpara fara sa o rasfoiesc. Oricum, daca rezista treaba asta cu tonomate de carti, va mai dura mult timp pana sa apara prima carte cu continut de valoare.
Tonomatele de ziare ar avea muuult mai mult succes. Dar sa fie Adevarul sau alte ziare ok, nu dinalea de tabloide.
Carti metrou
Asa este. Nu poti cumpara o carte fara sa o rasfoiesti.
alooo!
Aha, după comentariul lui Claudiu văd că treaba cu TONOMATELE de cărţi de extinde. Şi uite aşa ne mai ştergem puţin pe bocanci cu limba română şi sensul cuvintelor.
Vezi, Gruia, ce-ai făcut cu titlul ăla? =)) Le vei da bătaie de cap celor de la Academia Română care vor avea de făcut şedinţe serioase pentru a vedea dacă trebuie să introducă în dicţionar şi sensul ăsta al cuvântului "tonomat". Că văd că lumea deja începe să-l folosească :))
Comentariu nou
@BogDan: draga bogdan, cuvintele mai primesc unele sensuri de-a lungul timpului, ajung sa fie scrise altfel, mai si imprumutam unele pe care le adaptam (tonomat e imprumutat din germana), stii cum merge treaba asta. se numeste ca limba e vie. ma rog, pentru oamenii care o considera o comoara in adancuri ingropata, lucrurile s-ar putea sa stea putin altfel si sa sara cu dex-ul la bataie.
am folosit tonomat pentru ca este tot un automat in care bagi o fisa si primesti ceva la schimb (o melodie de cele mai multe ori, e adevarat). "automat de carti" mi s-a parut ca suna cam dur si fortat. asa ca am preferat sa pastrez cartile in sfera singurelor automate care livreaza "arta" in schimbul unei monede. ia-o ca pe o metafora, daca vrei. daca lumea a inceput sa-l foloseasca inseamna ca nu sunt singurul care s-a gandit ca suna mai bine asa. ;)
@Gruia
Eu sper că ai scris lucrurile de mai sus pentru că eşti bine dispus şi ţi-ai dorit să faci o glumă :))
Ştiu de unde vine tonomat. Ştiu ce înseamă. Ştiu ce trebuie să însemne prin însăşi rădăcina lui şi ştiu ce NU trebuie să însemne, plecând de la aceeaşi rădăcină. Era foarte ok dacă-l trânteai între ghilimele, devenea chiar drăguţ :))
În altă ordine de idei, limba este vie. Complet de acord cu tine. Însă una este să-i permiţi o grafie pe măsura ălora care mergând degeaba la şcoală s-au decis să o ucidă, şi alta este să-i aloci sensuri total greşite şi nepermise de rădăcina cuvântului bază. Aici nu e vorba de împotrivirea la schimbare, aici e vorba de schimbări care, prin prisma neologismului şi a lucrului pe care-l desemnează, nu sunt permise. E ca şi cum aş spune că frigiderul e o bibliotecă, mergând pe firul logicii tale. Că na, poate pune un dement o carte în el, cândva :))
Răsfoitul
Dacă însă ai aflat dinainte despre cărți, sau dacă între două călătorii cu metroul ai consultat pe internet titlurile pe care le-ai văzut în automat, atunci vei ști ce vrei să comanzi din aparat și lipsa răsfoitului nu va fi o mare problemă. Titlul de „Spioni ruși de la Stalin la Putin” din articol m-a făcut curios.
despre "tonomat"
ok, am inteles ca cuvantul tonomat nu este potrivit pt ceea ce este defapt un automat de vanzare mancare/carti/orice. Este pentru playere de muzica.
necomercial
ar fi interesant daca ar aparea in aceste ''tontomate''..automate...carti,filme,muzica mai putin comerciale...in sensul de cele mai putin promovate la tv/ziare/reviste...cel putin in cele de mare tiraj
astfel sensul lor ar fi sa te faca sa mai auzi si de altceva...mai departe daca vrei sa iei sau nu...e treaba ta,dar macar ai o sansa.
Mai mult...auzind de un regizor,o formatie care nu vor ajunge la Oscar sau festivaluri muzicale..te poti usor indrepta spre un alt culoar al culturii..rasfoind incetincet altfel de carti,altfel de site uri...
pe scurt..as profita de aceste automate adaugand informatie in societate si nu redundanta
RUGAMINTE
M-ar interesa cine produce aceste tonomate de carti pentru o eventuala extindere in provincie si de unde se pot cumpara, se pot amplasa nu numai la metrou dar si in alte locuri populate...