Teatru: musical Supermarket

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ne-am dat seama ca am ramas fara motive de ras si distractie asa ca am dat o fuga la supermarket sa vedem ofertele lor de la raionul "sa ne simtim bine". Am ajuns intr-un magazin atipic, in musical-ul "Supermarket" de la Teatrul Arca, din podul cafenelei La Scena. Am plecat multumiti de varietatea de elemente din piesa de teatru unde am gasit oferte promotionale la parodiile despre consumism.

Initial eram destul de sceptici in ceea ce privea piesa pentru simplu motiv ca este un musical. Ne-am asezat in sala mica care ne amintea de mansarda bunicilor si am asteptat sa inceapa manifestarea teatrala. Am fost rugati sa ne oprim mobilele; nu sa le dam pe silent, sa le oprim pentru ca altfel ar fi bruiat semnalul sonor.

supermarket3

Nici nu ne-am dat seama ca a inceput spectacolul, cand, pe scena, apar patru personaje care ne promit ca o sa radem cu placere. Aproape la fel de incurajator, cei din cor ne indeamna sa ne caram in tacere daca nu ne place. Dupa acest moment ex abrupto in care membrii corului pareau sectanti meniti sa ne spele creierele, asteptam sa ne dezcretim fruntile la primul musical independent din Romania.

Si asta am facut timp de doua ore si jumatate cat a durat piesa: am ras, ne-am pus intrebari, era cat pe ce sa cadem in depresie si am revenit la un pur amuzament cu ajutorul persoanjelor. Supermarket este o parodie a tot ce se intampla in hipermarketuri, supermarketuri, mega-magazine si chiar si in chioscuri. Musicalul si-a propus sa traga un semnal de alarma asupra freneziei de a cumpara TOT, de oriunde, oricand.

E imposibil sa nu te regasesti macar in una din replicile care iti umbla delicat la constiinta si care te trimit la sesiuni de meditatii: oare consumismul ma domina, e el parte din mine? Nu ai cum sa nu iti pui astfel de intrebari cand tot ce auzi este "cumpara, cumpara, cumpara", vocile celor din cor care se bat cu ratiunea umana si par PR-istii tuturor supermarket-urilor din tara.

supermarket2

Musical-ul isi duce la bun final rolul de responsabilitate sociala cu mult umor, muzica si personaje bine conturate si construite dupa chipul consumatorilor care imping de zor cosuri pe la toate raioanele.

La cumparaturi ne-am ciocnit de personaje de toate felurile si toate formele: pitipoancele de supermarket, Manuela (Andreea Duta) si Gratiela (Adriana Dragut) disperate sa isi umple cosurile cu tot felul de produse. Fetele dichisite (cum altfel sa cumpere faina si salam daca nu super-aranjate) sunt intr-o continua competitie si nu pot rezista prea mult fara o noua doza de cumparaturi.

Personajul nostru preferat este Romicela (Mihaela Popa), depresiva care vine in supermarket la tratament. Intrarea ei pe scena este delicioasa si pare o secventa rupta din desenele animate, cand un personaj lungan se teme sa coboare o treapta mica, distanta pe care el o percepe ca fiind imensa. Asa a aparut si Romicela in randul spectatorilor, cu sfiala si teama, sentimente pe care le musamaliza printr-un discurs asa cum l-a auzit si ea la psiholog.

supermarket4

Romicela nu mai intrase in contact cu alte fiinte vii de foarte mult timp; ii placea insa sa ii urmareasca cum aleg produsele din rafturi, sa fie printre ei, dar fara sa interactioneze cu ei. Un element vizual definitoriu al personajului este momentul in care pronunta cuvantul "oameni", clipa in care se ia in brate pret de cateva secunde si zambeste nostalgica.

In supermarket mai intra si un cuplu de gay, "Fratii speriati" (Eduard Jighirgiu si Karl Baker/ Matei Chioariu) care spre finalul piesei arunca ocheade fetelor dependente de shopping. Carausul zilier, Tutu (Ionut Burlan), este acel badaran neinteles care si-ar dori o schimbare si sa nu mai fie considerat "prostul satului". In final, Tutu are parte de schimbarea mult dorita si ajunge un element vital pentru oameni: o bucata de salam

supermarket5

Desi nu am inteles rolul lui Masa a lui Cehov din piesa "Trei surori" in acest musical, trebuie sa-ti spunem ca a avut un monolog delicios, singurul moment in care am renuntat sa zambim si am cazut pe panta meditatiei, o turnura destul de deprimanta. Masa (Dana Voicu), si ea destul de confuza cu privire la locul in care se afla si la rolul ei in acea lume a consumatorilor profesionisti, voia sa ajunga la Moscova.

Asta era tot ce-si dorea. In cautarea implinirii idealului si cu vodca pe post de catalizator, Masa ne vorbeste despre nostalgia de altadata si ne spune marea ei nemultumire: "acum nici discutiile nu mai sunt cum erau odinioara. Acum sunt ca niste femei sterile, discutiile nu mai nasc nimic".

Asa cum spuneam si la inceput, nu suntem fani ai musical-urilor. Supermarket insa ne-a captivat prin interpretarea unor hituri pe versuri spumoase si inteligente, cu un mesaj ironic care rezuma intregul spectacolul: cumpara si te vei vindeca. Shopping-ul este paliativ pentru depresie, pentru lipsa de comunicare, pentru absenta prietenilor si pentru orice alta problema a societatii noastre.

supermarket1

Supermarket este un spectacol hilar care sadeste comportamente si atitudini minore, dar care pot avea impact in relatiile interumane. Am plecat de la musical cu urmatoarea idee: daca oamenii ar acorda la fel de mult timp socializarii pe cat acorda consumismului, societatea noastra ar trece la un nou prag de umanizare.

Multumim regizoarei Theo Herghelegiu ca a adus un nou tip de supermarket pe piata de retail, unul cu personaje puternice, produse utile si mult umor. Avem nevoie de toate acestea.

P.S: daca nu esti adeptul jocului de teatru in care sunt implicati si spectatorii, asaza-te strategic undeva la mijloc, pe a doua sau a treia banca. Daca stai in primul rand sau pe scaunele de pe margine o sa fii chemat la dans si o sa te tot bage actorii in seama.

De fapt, daca stam sa ne gandim, nicaieri nu esti in siguranta. La finalul piesei, o fata care se asezase strategic s-a trezit cu un actor in tutu roz in bratele ei. Noi am iesit la dans si nici macar nu am avut trac, dar am zis ca e bine sa stii dinainte ce te mai asteapta la spectacol.

Piesa se joaca la Teatrul Arca, in podul "La Scena". Biletul este 25 lei. Vezi programul spectacolelor aici.

Distributie:

MANUELA - Andreea Duta
GRAŢIELA - Adriana Dragut
ROMICELA - Mihaela Popa / Raluca Botez
MAŞA din Cehov - Dana Voicu
TUTU - carauş zilier - Ionut Burlan
personajul binar 2 SPERIATI - Eduard Jighirgiu si Karl Baker / Matei Chioariu
CORUL : Cristina Moldoveanu, Nicolae Predica, Oleg Apostol, Ioana Ciorata
la pian - Tiberiu Chiranus
compozitie muzicala - Eduard Jighirgiu
coregrafie - Silvia Calin
asistent regie si coregrafie - Andreea Duta
scenografie - Daniel Titza
scenariul si regia - Theo Herghelegiu



1 comentariu

Teatru: musical Supermarket
Mihai
#1 -

Prea tare!

Am vazut piesa si mi-a placut la nebunie. Am ras cu lacrimi... O recomand cu tarie... :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera