Teatru la Odeon: Ultimele ore ale lui Ceausescu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Aseara, 9 decembrie 2009, a avut loc a doua oara procesul lui Nicolae Ceausescu si al Elenei Ceausescu, in fata Tribunalului Militar Exceptional, pe scena Teatrului Odeon, la repetitia generala dinainte de premiera teatrului documentar Ultimele ore ale lui Ceausescu.

Am fost si noi acolo, cu inima cam stransa. Nu ne place prea mult nici nesfarsita evocare a perioadei ante-'89 si nici n-am fi vrut sa ne aflam in pozitia de martori ai unei sentinte la moarte. Dar istoria e istorie si ne-am gandit ca dupa 20 de ani nu vom mai fi prea tulburati de un asemenea spectacol-documentar.

Gresit, tare gresit. Punerea in scena a procesului lui Ceausescu te goleste de perceptia timpului modern, te azvarle inapoi, intr-un decembrie confuz si gri sub umbra scheletului Casei Poporului, care tocmai prindea viata. Te ridica din amintirile inmarmurite in fata televizorului alb-negru ("a fugit!"; "nu, l-au prins!"; "l-au impuscat pe Ceausescu!!") din ajunul si ziua de Craciun si te tranteste pe un scaun rece direct in sala de tribunal.

Ultimele ore ale lui Ceausescu Ultimele ore ale lui Ceausescu

Piesa-documentar incepe interesant, inca dinainte de ridicarea cortinei - odata deschise usile salii de teatru te intampina doi soldati cu mitraliera. Nu te imping inauntru, stau cuminti in post cu sufletul inghetat - fac parte din plutonul care va executa sentinta (daca inculpatii vor fi gasiti vinovati de capetele de acuzare).

Si piesa incepe cu niste amintiri, proiectate pe sase ecrane, ale catorva dintre actorii acelor zile (Ion Caramitru, Ana Blandiana, un plutonier, un general, un tanar care isi aminteste de revolutia vazuta de pe balconul bunicilor), adusi la viata de distributia spectacolului: Victoria Cociaş, Constantin Cojocaru, Constantin Drăganescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc, Mircea Rusu.

Ultimele ore ale lui Ceausescu Ultimele ore ale lui Ceausescu

Dupa momentul evocarii (cu fragmente din transmisiunile tv de atunci), cortina se lasa, ecranele dispar, iar cand se ridica iarasi, scena e luminata uscat, rece si alb de neoane, iar impactul e atat de puternic in retina, incat te simti chiar tu la interogatoriu, ca intr-o camera 101 proiectata din 1984 in '89.

Urmeaza o ora si ceva destul de obositoare - spectacolul pune in scena procesul, asa cum ti-l amintesti sau poate cum l-ai vazut ulterior pe youtube - acuzarea (cu spatele la sala) vorbeste lent, cu vocea falsa si nesigura de emotie, Ceausescu refuza sa recunoasca tribunalul si cere sa vorbeasca numai in fata Marii Adunari Nationale, Elena aproape ca-i afuriseste pe avocati si pe procurori, grefierul mazgaleste tremurand stenograma procesului in care Ceausescu nu recunoaste nimic, nu face nicio declaratie dar "ne spune asta ca simpli cetateni, ca sa cunoastem realitatea".

Ultimele ore ale lui Ceausescu Ultimele ore ale lui Ceausescu
Ultimele ore ale lui Ceausescu Ultimele ore ale lui Ceausescu

Dupa un rastimp parca nesfarsit, in care imaginea celor doi dictatori te bantuie ca o stafie cat se poate de autentica, iar vocea lui Constantin Cojocaru te scoate din minti pentru ca e exact vocea graseiata si taraganata a lui Ceausescu, pe care, daca ai trait macar 7-8 ani in comunism, nu se poate sa nu ti-o amintesti cu un fior pe spate.

Si asta ne aduce la o usoara nedumerire - pentru cine este acest spectacol? Pentru cei care nu stiu, n-au vazut, n-au trait atunci? Dar oare generatia tanara a ultimilor 20 de ani vrea sa vada si sa stie? Mai degraba pentru cei care au trait atunci? Dar acestia nu prea vor sa isi aminteasca; 25 de ani de comunism au fost exorcizati in ziua de Craciun a anului 1989, cand l-au vazut pe Ceausescu impuscat. Istoria s-a incheiat la haina, si-a pus caciula de astrahan si s-a asezat la zid, cu mainile legate la spate (Nu admit, nu puneti mana pe noi, nu ne legati, nu ne jigniti, nu ne legati, nu e voie sa ne legati ! Va e frica de popor. Nu ne rupeti mainile ma copii. E rusine! V-am crescut ca o mama, dati-mi drumul la maini, imi rupeti mana, dati-mi drumul, aoleoo, mai baiatule, ma!) [citat din transcriptul procesului].

Ultimele ore ale lui Ceausescu Ultimele ore ale lui Ceausescu

Luni, 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceausescu si al Elenei Ceausescu, in fata Tribunalului Militar Exceptional.

Capete de acuzare:

1. Genocid -- peste 60.000 de victime;
2. Subminarea puterii de stat prin organizare de actiuni armate impotriva poporului si a puterii de stat;
3. Infractiunea de distrugere a bunurilor obstesti prin distrugerea si avarierea unor cladiri, explozii in oras etc;
4. Subminarea economiei nationale;
5. Incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse in banci straine;
Pentru aceste crime grave împotriva poporului român şi a României, inculpaţii Nicolae Ceausescu şi Elena Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte şi confiscarea averii. Sentinţa a rămas definitivă şi a fost executată.
(sursa citatului)


Piesa de teatru documentar care reconstituie procesul cuplului Ceausescu este un proiect al Institutului International pentru Crima Politica (IIPM), "fondat în 2007 de către Milo Rau împreună cu Simone Eisenring, Jens Dietrich, Marcel Bächtiger, Nina Wolters şi Franziska Dick, din dorinţa de a promova, intensifica şi reflecta teoretic asupra unei forme interdisciplinare dintre teatru, artă vizuală, film şi cercetare în domeniul reconstituirii, a reînscenării unor evenimente istorice.  " Detalii suplimentare despre proiect gasiti la www.die-letzten-tage.com si www.international-institute.de.

Puteti fi martori la "Ultimele ore ale lui Ceausescu" in ziua de joi, 10 decembrie, ora 19.00, la Teatrul Odeon, piesa fiind urmata de discutii cu publicul (in prezenta lui Victor Stanculescu, Dr. Thomas Kunze, a realizatorilor proiectului si a actorilor din distributie). Cel de-al doilea spectacol va fi vineri, 11 decembrie, ora 19.00. Ambele reprezentatii vor fi jucate in limba romana. Pret bilete: intreg 21,20 lei; redus 12,72 lei


Ultimele ore ale lui Ceausescu, 10 si 11 decembrie, Teatrul Odeon

Autor şi director al proiectului Milo Rau
Regie Milo Rau și Simone Eisenring
Producţie şi dramaturgie Jens Dietrich
Decor şi costume Anton Lukas şi Silvie Naunheim
Regie video şi muzicală Marcel Bächtiger
Cu: Victoria Cociaş, Constantin Cojocaru, Constantin Drăganescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc, Mircea Rusu
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera