Teatru: graffiti.drimz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cum e viata la 17-18 ani? Simpla si senina, ar putea spune multi. In graffiti.drimz, piesa Alinei Nelega (dramaturg si regizor) de la Odeon, se construieste o radiografie a pustilor cool, dincolo de aparente. Ce se ascunde in spatele unor gesturi agresive sau a unui comportament teribilist?

Viata la 17-18 ani e un mix mereu in schimbare, in procente diferite, de naivitate, duritate, teribilism, vise, droguri,  cautarea unei identitati si asumarea ei, indragostiri, energie, aspiratii si supravietuire. Nu e atat de usor, ne spune graffiti.drimz intr-un spectacol dinamic, plin de energie si viata, despre viata pustilor. Lucrurile nu sunt atat de simple, mai ales cand in ecuatie apar problemele de familie sau cele legate de identitate.

graffiti.drimz graffiti.drimz

Piesa e "pe limba lor", cu un dialog desprins parca de pe strada sau din discutiile dintre patru pereti ale copiilor cu parintii, mai ales cand sunt probleme. E o piesa vesela? Absolut, se rade mult, se glumeste mult. E o piesa trista? Absolut, pentru ca dincolo de rasul asta se ascund drame personale si tristeti pe care copiii le iau mai usor sau mai greu.

Piesa se desfasoara cinematografic in cadre intre care isi gasesc foarte bine locul momentele muzicale, cu rap cantat live si cu dans, excelente, de studentii de la UNATC care joaca in piesa.

graffiti.drimz graffiti.drimz

Care sunt personajele cu care te intalnesti in graffiti.drimz? O mama alcoolica ce sta in casa, o fiica ce plange si alearga (fatacarefuge), un pusti bun la mate care se indragosteste de ea si ii deseneaza un graffiti sa o cucereasca, care are un tata alcoolic ce ii face curte mamei unui alt baiat, al carei sot era politist, a murit si acum toata lumea il idealizeaza, in ciuda comportamentului sau violent si abuziv. O fata care trebuie sa aiba grija de bunica bolnava, un frate smecheras care e nevoit sa faca tot felul de lucruri pentru bani, copii cu probleme de identitate sexuala (gay).

graffiti.drimz e un joc al aparentelor, intre superficialitate si profunzime, frumos construit si frumos jucat (cu unele accente prea teatrale insa, uneori) despre tinerete. La inceput ai tendinta sa te lasi directionat de clisee, sa iti construiesti singur o poveste pe acestea si sa ii vezi un final, care probabil nu va semana deloc cu finalul adevarat.

graffiti.drimz graffiti.drimz

Pe masura ce actele se succed, realizezi cat de usor te lasi condus de aparente si in viata reala. Asa cum te joci in imaginatia ta cu viata personajelor din piesa, asa faci si in realitate. Vezi cum 10 minute comice iti pot spala mintea si te lasa sa vezi doar partile pozitive, pana cand te lovesti brutal de momentele dramatice, te trezesti la realitate si vezi dincolo de teribilism si izbucniri.

Jocul actorilor este foarte bun. Nu perfect, sunt momente in care parca le scapa ceva, dar per total reusesc sa te aduca in lumea lor. Iar faptul ca sunt inca studenti este imbucurator, deoarece le vezi potentialul si ai vrea sa ii revezi peste ani si in alte piese, in pielea altor personaje chiar total opuse celor din graffiti.drimz.

graffiti.drimz graffiti.drimz

E un spectacol de vazut
fie ca aveti 17 ani fie ca aveti 47. Poate perspectivele vor fi diferite, dar cert este ca Alina Nelega a creat aici o piesa bine inchegata, cu substanta, amuzanta si, in primul rand, foarte vie si actuala.

1 comentariu

Teatru: graffiti.drimz
viki
#1 -

Comentariu nou

Un spectacol care mi-a placut. Poate mai putin limbajul folosit in text, dar asta e, asa se poarta azi. Am 18 ani si-ar trebui sa inteleg.Ce mi-a placut mult a fost jocul actorilor. Se intelege ca cele doua nume "grele" ale distributiei stau in fruntea preferintelor.Dar si acesti copii care ii secondeaza sunt grozavi.Poate ca sala Studio a Teatrului Odeon ar trebui sa gazduiasca o zi pe saptamana spectacole cu acesti viitori slujitori ai scenei.Sunt la UNATC niste realizari chiar remarcabile si ar fi pacat sa nu fie si marele public partas la ele. Ati vazut "Pranzul cel lung" ? sau "Galcevile din Chioggia"? sau...ar mai fi inca vreo zece titluri, cel putin, din stagiunea 2010-2011. Poate aude cineva, cine stie...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera