Teatru: Ziua Fututa a lui Nils

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Recunosc, am venit cu capsa pusa la premiera capodoperei lui Peca Stefan de la Green Hours, iar cele mai bine de treizeci de minute de proiectii cu videoclipuri indie si secvente din seriale de comedie care au precedat piesa nu mi-au ajutat deloc dispozitia. O sa-mi intelegeti tafna: mergeam la o piesa al carei titlu contine, presupun - in mod provocator, cuvantul 'fututa',  si  ale carei materiale promotionale contin avertizari de tipul "ATENTIE! LIMBAJ EXTREM DE EXPLICIT FOLOSIT DELIBERAT. SI ASUMAT. INTERZIS MINORILOR SI ULTRA-PUDICILOR."

Vulgaritatea in limbaj este cel mai facil (si demult fumat) mijloc pentru epater les bourgeois, iar acest burghez, destul de vulgar la randul sau, refuza sa se lase epatat de un truc atat de banal! Da, Ziua Fututa a lui Nils contine cuvinte de tipul pula, futut, cur si altele asemenea, insa la fel fac mai toate piesele montate in carciumile Bucurestiului. De ce trebuie batut atata moneda pe ideea de obscenitate, de parca Peca ar fi inventat cuvantul muie si teatrul cu injuraturi, nu inteleg.

Mai mult, autorul are pana si tupeul ca pe la jumatatea piesei, prin gura unui Nils (Radu Iacoban) iesit din personaj sa ne tina o mini-predica in care mai ca nu ne acuza fatis de ipocrizie pentru presupusa pudoare in fata limbajului folosit in piesa! Este evident ca injuraturile sunt o chestie destul de importanta pentru Peca, daca nu le poate folosi nonsalant si natural, precum alti dramaturgi, si tine ca aidoma un licean rebel ce fumeaza si spune porcarele in fata parintilor, sa ne atraga mereu atentia asupra a ceea ce face.

Nici tema piesei nu-i cine stie ce noutate: o balmajeala 'anti-sistem' de genul celei pe care am vazut-o cu totii in nu mai departe de foarte hollywoodianul Fight Club. Asadar, Peca Stefan e un tip enervant caruia ii place sa spuna, cu tonul auto-important al unui adolescent nabadaios, banalitati ce azi nu ar mai soca nici macar o pensionara. Sau, mai stii, poate acesta e doar modul in care intelege el sa fie vandabil.

Din fericire, insa, Peca Stefan este si un scriitor enorm de talentat, ale carui dialoguri mustesc de un umor irezistibil, si care stie sa foloseasca cu mana sigura procedee precum neliniaritatea si iesirile din personaj. Cele trei tablouri ale piesei, progresiv mai scurte, arata trei lumi si personalitati alternative ale personajelor, iar tranzitiile dintre secvente merg lin si natural. Cu simtul sau pentru comic si naturalism, ca sa nu mai vorbim de autopromovare, ii vad un posibil viitor luminos in cinematografie.

Ziua Fututa e ajutata si de distributia excelenta - Radu Iacoban si Catalin Babliuc sunt explozivi in pielea cuplului de amici din copilarie Nels si Hans, iar Cosmin Nedelcu se muleaza perfect pe Pops, fratele magisterial si cu voce bubuitoare al lui Nils din al doilea tablou, dar face fata si in versiunea heroinomana a acestuia din prima parte. Nu in ultimul rand, Madalina Ghitescu si Raluca Tudorache sunt eficiente ca Lola si Heidi, colegele lesbiene de apartament din prima parte/scolaritele usuratice din a doua. Apropo, gasesc cel putin curios faptul ca personajele feminine sunt niste curvistine caricaturale atat in varianta lor distopic-realista, cat si in cea ideala, pe cand barbatii evolueaza corespunzator, de la drogati la profesori universitari si studenti eminenti.

Merita mentionate si proiectiile si luminile excelente ale lui Wonderboy, care alaturi de performanta actoriceasca fac multe in a te transpune in atmosfera paranoic-apocaliptica a piesei, mai ales in prima sa parte - o supradoza de droguri, alcool, lumini, culori, informatii haotice si injuraturi. Una peste alta, spectacolul Ziua Fututa a lui Nils este excelent, dincolo de micile scaderi ale textului, si e probabil unul dintre cele mai amuzante chestii pe care le puteti vedea zilele astea in oras. Numai sa nu sapati prea mult dupa intelesuri adanci.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera