Teatru: Sta sa ploua la Green Hours

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Luni seara la ora 8 am mers din nou la Green Hours, de data aceasta nu pentru muzica jazz sau funk, ci pentru o piesa de teatru. Imi place ca spatiul underground al club-ului, de marimea si forma burtii unui pui de balena, inghite cu nesat evenimente atat de variate si se transforma din club & bar in scena de spectacole.

Am inceput saptamana in forta: acesta este de fapt sentimentul pe care ti-l inspira cele trei personaje feminine ale Liei Bugnar din piesa Sta sa ploua: o forta vitala debordanta, plina de umor si duiosie. Povestea e simpla: Jena, Peti si Cuce sunt trei prietene care stau impreuna intr-o garsoniera studenteasca si azi e chiar ziua in care proprietarul, Paul, vine dupa chirie: nici mai mult nici mai putin de 200 de dolari. Pe care fetele nu-i au.

Piesa debuteaza… la cratita, daca putem spune asa: fetele curata cartofi in mijlocul camerei (scena insasi e plasata in mijloc), in timp ce intr-o oala de pe aragaz fierbe apa. ‘Ritualul’ curatarii cartofilor (cam 3 de persoana, dintre care unul se ascunsese, misterios de-a dreptul, in pat) este foarte simpatic: cele trei prietene fac haz de necaz pe-o tema domestica: si astazi vor manca tot piure de cartofi. Ei bine, pronuntand “piure de cartofi” in diferite feluri, jucandu-se cu aceste cuvinte, Jena si Cuce chiar reusesc sa transforme un simplu piure in cu totul alte feluri de mancare (carora nici macar nu e nevoie sa le rostesti numele). Jena (Maria Buza) e o maiastra de la prima aparitie pe scena: te atasezi imediat de aceasta fata care canta, improvizeaza, danseaza, trecand cu usurinta de la jazz la populara.

Maria Buza

Maria Buza (Jena)

Tania Popa

Cuce (Tania Popa). Foto Nicolae Opritescu (NWO)

Cuce, Jena si Peti sunt trei gagici misto, optimiste, pline de viata si curajoase. Cuce si-a ajutat o prietena… violand un barbat (foarte puternica interpretarea Taniei Popa), Jena a avut un tata care isi facea de cap cu alte femei, iar Peti a fost inchisa intr-o grasa si a mancat 18 eclere unul dupa altul. Fiecare are o poveste de spus, si cel mai bine si-o spun ele, amestecand de multe ori lacrimile cu rasul. “Am avut o copilarie nefericita, si-acum trebuie sa fiu un om mare fericit, altfel am trait degeaba”, spune Jena la un moment dat.

Dialogurile sunt simple dar au o mare putere de-a crea realitatea si de-a te prinde in jocul ei: trei fete il asteapta pe Paul, proprietarul venit dupa chirie. Indragostit de Peti, acesta va asista la incercarea fetelor de a face rost de bani sunand acasa. Telefoanele acestea scurte vor crea o combinatie de evenimente pline de umor (inregistrarea catastrofala de pe robotul telefonic) si dramatice (vestea mortii tatalui). Paul va ramane de multe ori interzis, atat in fata vestilor neasteptate care rascolesc trecutul, cat si in fata inventivitatii Jenei si a puterii ei de-a face fata realitatii.   

Piesa Liei Bugnar te face sa vezi si niste ‘lucruri’ invizibile, si anume ca sta sa ploua. "Sta sa ploua e momentul ala suspendat in care urmeaza sa se intample ceva... bun sau rau... nu mai are nicio importanta... e starea de dinainte de... asta e sta sa ploua." 

Peti si paul

Peti (Antoaneta Cojocaru)& Paul (Marius Manole)

bmi_alt

Sta sa ploua... la telefon. Foto Nicolae Opritescu (NWO)

Episodul in care cele trei prietene isi canta melodia la telefon pentru a obtine un deal pentru o reclama este foarte bine dozat: nici o clipa performance-ul lor ad hoc nu devine fals sau conventional. Auzind melodia (compusa de Vlaicu Golcea) si versurile, iti doresti ca fetele acestea sa reuseasca. Ti-au cazut cu tronc pentru ca au talent si un suflet mare.

Scena dansului dintre cei doi indragostiti (Peti& Paul), incadrati de Jena si Cuce vine ca un moment de magie dupa confesiunile dramatice ale lui Cuce, Jena si Peti.

bmi_alt

Jena (Tania Popa)& Cuce (Maria Buza). Foto Nicolae Opritescu (NWO)

Luni seara cei 4 actori au reusit un act de magie: sa-si faca personaje sa izbucneasca (am in minte imaginea lui Paul/ Marius Manole sarind in sus cu telefonul in mana in timp ce fetele cantau), sa iasa la suprafata in burta micii balene de la Green Hours.

Aplauzele din final au fost pe masura spectacolului si-a actorilor care ne-au cucerit. Revenirile la rampa ale Mariei Buza au facut deliciul publicului si-al cameramanului. In ton cu spiritul prietenesc al piesei, Marius Manole ne-a rugat la un moment dat in final: “n-o mai incurajati, ca nu se mai satura”.


Sta sa ploua:

regia: Lia Bugnar
muzica: Vlaicu Golcea
scenografia: Dragos Buhagiar

Jena: Maria Buza
Peti: Antoaneta Cojocaru
Cuce: Tania Popa

Paul: Marius Manole

Multumim pentru fotografii lui Nicolae Opritescu (NWO)

 
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera