Teatru: Sanziana si Pepelea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Am vazut Sanziana si Pepelea miercuri aseara, la TNB, sala Atelier. Un spectacol reusit, un basm pentru parinti si copii deopotriva. Povestea lui Vasile Alecsandri este simpla: Pepelea (Razvan Oprea), un baiat din popor reuseste sa o ia de sotie pe Sanziana (Ileana Olteanu), fata lui Papura Imparat (Mircea Albulescu) plus jumatate de imparatie.

Piesa nu cucereste prin subiect, pentru ca acesta este arhicunoscut. Insa are succes la public pentru ca este construita ca un musical si pentru ca actorii reusesc sa-si faca personajele simpatice. Spectatorii au avut multe momente in care sa le daruiasca actorilor aplauzele lor. Magda Catone (baba Rada, matusa lui Pepelea) cantand faimosul Summer Night in adaptare romaneasca: “in-du-bi-taaa-bil”; cuplul Lacusta Voda (Silviu Biris) si slujitorul lui, cu jocul lor de step in care ‘slujitorul’ (Eduard Adam) aproape ca isi devanseaza stapanul la categoria joc de picioare si stil de dans ; lupta dintre Lacusta Voda si rivalul lui Parlea Voda (Ovidiu Cuncea) este un alt moment simpatic: furculita ocupa un loc de cinste in arsenalul lui Lacusta, confruntarea dintre cei doi este caraghioasa, fie ca e vorba de o lupta ca la gradinita sau de mimarea unui joc de sah.

Pacala (Marius Bodochi) si Tandala sunt adaptarea moderna a sfatuitorilor imparatului: preocupati de profitul propriu si asi in lingusirea Imparatului mai mult sau mai putin ramolit. Unul e mai corupt ca celalalt, dar in esenta sunt atat de asemanatori, incat la un moment dat ii ascultam spunand exact aceleasi cuvinte, cu intonatii diferite. Piesa face misto de politicienii corupti si de poporul usor de dus cu presul, dar nu se transforma intr-o satira la adresa vremurilor contemporane. Nici Alecsandri insa nu este Caragiale!

Dar S&P aduce o viziune proaspata, entertaining asupra textului: jocul actorilor (decorul este aproape inexistent), episoadele de dans si cele de interactiune cu publicul, acestea sunt elementele de succes ale piesei.  

Ne-a mai placut si personajul zmeului care face pe durul, dar care odata amorezat de Sanziana, ajunge… varza, spre exasperarea sorei si-a fratelui lui: “nu mai beau, nu mai mananc, nu mai…”.

E misto ca muzica este cantata live pe scena de doi chitaristi, ‘coloana sonora’ a piesei fiind o combinatie de jazz (indubitabilul summer time al Magdei Catone), muzica romaneasca (melodia a la Maria Tanase cantata de pasarea maiastra, hora incinsa pe scena) si ritmuri care inspira performantele de dans, step, pantomima, sau chiar arte martiale.

Razvan Oprea este un Pepelea “si frumos, si destept, si norocos”, dupa cum singur spune si personajul lui la inceputul piesei.

Sanziana si Pepelea poate fi privita si ca o parodie de basm (un rege cam somnoros, morocanos si dus de nas de fiica lui, o Sanziana nu tocmai virtuoasa, dar care are si momentele ei de naivitate care te lasa cu garda jos: "As putea sa ma sfatuiesc un pic cu pasarica dumneavoastra?"  il intreaba pe Pepelea, referitor la... pasarea maiastra primita in dar de la petitorul norocos).

S&P este o piesa reusita care te binedispune sanatos.
2 comentarii

Teatru: Sanziana si Pepelea
partz
#1 -

Comentariu nou

este o porcarie de articol (daca asta numiti voi va-m dat nota 1 dar nici atat nu meritatzi) nesimtzitzilor :) prostilor :x

Teatru: Sanziana si Pepelea
Nelu Cristian Tone
#2 -

Comentariu nou

Este o piesa extraordinara, am vazut-o in 2007 la Teatrul National din Bucuresti, sala Atelier. Recomand aceasta piesa la oricine indiferent de varsta.

Totul a fost gandit in cele mai mici detalii, sincronizarea actorilor este perfecta. La marginea scenei pe timpoul duratei piesei sunt doi chitaristi care acompaniaza diverse momente. Jocul de step este extraordinar.

Este o comedie superba. Mergeti si nu veti regreta. Veti dori cu siguranta sa mergeti si a doua doua.
Eu as vrea sa cumpar un dvd cu piesa dar nu gasesc.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera