Teatru: Privighetoarea si trandafirul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Carmen Vidu porneste de la un text clasic, Privighetoarea si trandafirul, scris de dandy-ul literaturii, pe numele sau Oscar Wilde. A mai facut-o si cu Shakespeare, aducand in contemporaneitate un sonet prin mijloace multimedia, dar in acelasi timp a montat si texte contemporane, cum ar fi I hate Helen, dupa Stefan Peca.

Intr-o discutie de vara trecuta, Carmen Vidu spunea ca: "Underground e un fel de apendice. Adica teatrul poate trai foarte bine si fara tine. Chiar daca peste tot in lume nu mai exista o diferenta clara intre mainstream si underground, adica formulele gasite de lumea din underground sunt deja prezente pe scenele teatrelor "de stat", la noi in Romania exista o diferenta clara intre formulele celor care nu monteaza pe o scena de stat si formulele celor care o fac. De aia sunt considerata underground, nu am ce sa caut inca pe scena TNB."

privighetoarea si trandafirul

E ciudat sa vezi piese de Carmen Vidu montate la National. Cu Privighetoarea si Trandafirul, ea devine cel mai tanar regizor al Nationalului bucurestean, care, stim bine, lucreaza mai mult cu monstri sacri ai scenei. :) Faptul ca sunt semne de schimbare a mentalitatii si ca TNB-ul accepta un discurs proaspat, alternativ fata de cel estetic si "inalt" cu care ne-a obisnuit nu poate fi decat un semn foarte bun.

In piesele lui Carmen Vidu motorul este, mai subtil sau mai clar, dragostea. In "O statie" e schitata o iubire de un suprarealism contemporan, simpla si fugara, in Baby Smile porneste de la un sonet de Shakespeare despre dragoste, suferinta si tradare, Bitter Sauce e despre o relatie de cuplu "atipica", iar in I hate Helen, dincolo de haosul aparent, se afla tot o poveste intre un el si o ea.

privighetoarea si trandafirul

In acelasi interviu, spunea ca: "Atunci cand vorbesc despre dragoste, vorbesc despre relatii creative, despre lucruri care se intampla in tine si care sunt pe muchie, intre dragoste, ura, imaginatie, intre minciuna, creativitate, intre sus si jos, intre valoros si perisabil. E un fel de dragoste care le imbina pe toate astea, nu e neaparat vorba de iubirea dintre o ea si un el."

Iata ca avem inca o piesa de dragoste, de o tristete si o emotie care uneori ajunge la insuportabil, atat dintre doi oameni, dar mai ales despre un sacrificiu simbolic. Povestea lui Oscar Wilde e simpla si regizoarea nu a schimbat deloc textul, adaptarea la contemporaneitate s-a facut prin limbajul alternativ al mijloacelor multimedia. La fel ca alte piese montate de Lidia Vidu, si aceasta e un spectacol multimedia, unde muzica (electro si minimal in acest caz) si proiectiile video nu completeaza piesa, ci o compun intr-un mod fascinant.

Carmen Vidu nu se foloseste de noile tehnologii tangential, ci le integreaza complet in piesele sale de teatru, sunt la fel de importante ca jocul actorilor sau ca textul cu care formeaza un tot. In Privighetoarea si Trandafirul video-ul si muzica potenteaza emotia, o nuanteaza si fac din piesa una senzoriala, care-ti intra la propriu prin piele.

privighetoarea si trandafirul

"Spunea ca va dansa cu mine daca-i aduc trandafiri rosii" este refrenul obsedant al piesei. Trandafirul rosu devine firul care, teoretic, i-ar putea apropia pe cei doi iubiti. Trandafirul rosu de negasit, imposibil de atins. Privighetoare aude suferinta Studentului si gaseste singura solutie de a-l ajuta: sacrificiul de sine. Piesa este o combinatie extraordinara intre o cruzime care te infioara si o inocenta greu de suportat.

privighetoarea si trandafirul

Imaginile proiectate merg la un alt nivel de profunzime, dand sensuri noi cuvintelor unei povesti care in alt context poate ar fi de neinteles pentru omul contemporan, plasand-o undeva la limita dintre realitate si vis, dintre constient si subconstient si fiind o expresie a ceea ce in general nu se poate spune. E o piesa puternica prin emotie, simpla in sensul ca nimic nu este in plus si foarte expresiva.

privighetoarea si trandafirul

Piesa este sustinuta de Marius Manole, un actor pe care nu pentru prima data il vedem in piesele lui Carmen Vidu, care este, de fapt, singurul care vorbeste. Practic, el spune povestea, iar vocea sa este completata de imagini si muzica. Desi poate rolul de povestitor pare neutru, mai ales ca nu avem de-a face cu un monolog in sensul strict al cuvantului ci cu o proza citita si teatralizata, Marius Manole este este expresiv si implicat, reusind sa incarce cuvintele cu emotie.

In afara de el, in piesa ii mai vedem pe Carmen Ungureanu si pe Eduard Adam, care, prin dans, miscare si gesturi, construiesc o relatie unde idealul se loveste pana la urma de concret. Marele personaj absent este Privighetoarea, despre care doar auzim, dar este, de fapt, prezenta tot spectacolul prin sugestiile vizuale indirecte si prin vocea povestitorului.

Este un spectacol merita vazut atat ca experiment teatral, ca o reusita a mix-ului dintre mai multe medii sau ca reinterpretare a unui text clasic, dar mai ales pentru senzatiile pe care le transmite.

Site-ul piesei, unde vedeti fotografii, video-uri si aflat mai multe despre spectacol, regizoare si actori

Fotografii preluate din caietul program5 comentarii

Teatru: Privighetoarea si trandafirul
antoaneta
#1 -

underlove

nota 10 pentru carmen lidia vidu.

Teatru: Privighetoarea si trandafirul
chris
#2 -

oscar pentru teatru

nu am mai vazut asa spectacol. mi-a luat respiratia. sa tot mergi la teatru.

Teatru: Privighetoarea si trandafirul
blue
#3 -

emotii...

Extraordinar spectacolul!Pot spune ca la un moment dat mi-au dat lacrimile si cu greu mi le-am putut stapani.Un asemnea spectacol iti ramane in minte si mai ales in inima pentru mult,mult timp.BRAVO,Carmen Vidu!BRAVO,Marius Manole!

Teatru: Privighetoarea si trandafirul
geta
#4 -

http://www.privighetoareasitrandafirul.go.ro/

sunt fan marius si trebuie sa recunosc ca imaginea cea mai curata si eleganta o are in spectacolele lui CLV ( carmen lidia vidu).

Teatru: Privighetoarea si trandafirul
Violeta
#5 -

Comentariu nou

este un spectacol care exprima tristetea si iubirea extrem de puternic datorita celui care este Marius Manole! Mergeti la Privighetoarea si Trandafirul pt a va convinge ca teatrul exista. Mergeti la acest spectacol pt a va convinge ca expresivitatea si sensibilitatea inca nu au disparut...chiar daca le intalnim tot mai rar...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera