Teatru: Ivan Turbinca

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ivan Turbinca de la TNB nu este deloc o "versiune avangardista", asa cum anunta Ion Caramitru in aceasta toamna. Din pacate... Ivan Turbinca in viziunea lui Ion Sapdaru este o piesa de teatru pentru copii (din toata sala ei s-au si distrat cel mai bine) cu accente timide de musical, ce s-ar fi potrivit mai bine cu scena de la Teatrul Ion Creanga, nicidecum cu cea mare de la TNB. 

Povestea o stiti sigur: dupa 30 de ani in armata, Ivan este in sfarsit lasat la vatra, dar este batran si simte ca nu mai are mult de trait, tocmai acum cand era si el un om liber. Moartea,  o "fata frumoasa", ii tot da tarcoale, insa pe un drum pe care Ivan mergea cantand pe doua carari cu damigeana in brate da de doi cersetori carora le da ultimii lui bani. Cersetorii sunt Sf. Petre si Dumnezeu, iar pentru bunatatea lui Dumnezeu il rasplateste si ii indeplineste o dorinta; cum nu poate sa-l faca nemuritor - lucrul pe care si-l dorea Ivan - ii vrajeste turbinca, astfel incat Ivan sa poata baga in ea tot ce-si doreste si sa scoata tot cand doreste el. Ivan se foloseste de aceasta pentru a insela moartea si pentru a petrece cand in Iad, cand in Rai.

Povestea are un potential imens, atat comic, cat si filozofic, doar este vorba de o poveste de Ion Creanga. S-ar fi putut face o piesa avangardista excelenta dupa aceasta poveste, cu conditia ca regizorul sa se joace un pic mai mult, insa Ion Sapdaru a ales varianta cea mai seaca si mai putin spectaculoasa, aceea de a respecta textul cu sfintenie. Piesa a iesit amuzanta datorita in cea mai mare parte lui Ion Creanga si in mai mica masura datorita actorului Daniel Badale, care-l joaca onorabil pe Ivan Turbinca. Insa atat... asa cum am mai zis, cei care au apreciat piesa cel mai mult au fost copii, desi Ivan Turbinca nu este deloc o poveste doar pentru copii.

2 1
sursa foto

Poate cea mai dezamagitoare dintre toate a fost scenografia - decoruri fix de teatru pentru copii, cu niste bete pe care erau spanzurate niste costume kitsch de Halloween si un covor de plastic care voia sa sugereze iarba verde de la tara, ca doar e basm popular, nu? - si costumele - care pareau un fel de variante jalnice DIY la costumele de Halloween trase in teapa. Pur si simplu cineva nu si-a obosit deloc imaginatia si creativitatea. 

Trebuie sa recunosc ca m-am amuzat de multe ori, dar m-as fi amuzat la fel de tare si daca citeam povestea, lucru care m-ar fi scutit de cealalta parte a timpului, mai mult de jumatate, in care m-am plictisit teribil. Actorii joaca si ei slabut, cel mai onorabil fiind Badale in rolul lui Ivan. Dumnezeu si Sf. Petru joaca ca in scara blocului, sa nu deranjeze vecinii, de la balcon (unde stateam noi) nici n-o sa-i auziti prea bine, pentru ca vorbesc in soapta (or fi raciti...), dar si cu un oarecare sictir.

Dracii se maimutaresc mai rau ca cei de la Tradati in dragoste, pe alocuri sunt comici, dar de cele mai multe ori sunt doar penibili. Ce-i drept, ii ajuta in acest sens si muzica "populara", machiajele slabute, costumele si dansurile care par niste improvizatii dezlanate, nu o miscare scenica coerenta care, impreuna cu un fundal muzical mai inspirat, ar fi putut face mult pentru ridicarea calitatii piesei.

Pretul biletelor este de 30 lei, 25 lei, 16 lei, 6 lei. Printre actorii care vor juca in piesa se numara: Daniel Badale, Eduard Adam, Afrodita Androne, Irina Cojar, Cristian Cretu, Victoria Dicu, Razvan Hincu, Rodica Ionescu, Florin Lazarescu, Dan Lupu, Brandusa Mircea, Axel Moustache, Orodel Olaru, Florentina Tilea, Oana Vanatoru. Daca tineti neaparat sa vedeti piesa, optati pentru un bilet de 6 lei, altfel o sa va petreceti restul serii gandindu-va la lucruri mai bune pe care v-ati fi putut da banii.




5 comentarii

Teatru: Ivan Turbinca
marius
#1 -

ivan

o pizza :D yam yam poate chiar doua pizza daca negociam.

Teatru: Ivan Turbinca
slashdot
#2 -

Comentariu nou

Doar pentru ca sala era plina de copii si pentru ca ei erau foarte zgmotosi, nu inseamna ca au fost singurii care au apreciat piesa. Cred ca am vazut aceeasi reprezentatie. Tin sa spun ca foarte multi dintre adultii aflati in jurul meu (recunosc, n-am stat la balcon, acolo unde erau majoritatea copiilor) au parut sa se bucure si sa aprecieze ceea ce se intampla pe scena. Ok, argumentele referitoare la decoruri, costume etc. sunt pertinente. Insa, Ioan Spadau si Afrodita Androne s-au descurcat admirabil.

Teatru: Ivan Turbinca
gabi
#3 -

Comentariu nou

Ei bine eu am stat la balcon unde nu erau deloc copii atunci cand am fost eu. O piesa buna nu inseamna neaparat o viziune actuala sau avangardista a regizorului. In ceea ce priveste talentul lui Badale, chiar nu poti spune ca el a contribuit intr-o mica masura la piesa. A castigat un festival cu piesa asta si acolo este un juriu format din oameni specializati in teatrologie. As spune mai degraba ca majoritatea pieselor contemporane sunt lipsite de "ceva-ul" ala care atrage

Teatru: Ivan Turbinca
marian
#4 -

Comentariu nou

Am vazut in sfarsit spectacolul. Mie mi s-a parut unul extrem de jovial, un teatru popular care cred ca se adreseaza unei palete mai largi de publicuri. In definitiv e o chestiune de gust, insa recenzia publicata pe site ar fi trebuit mai atent redactata, in sensul profesionismului.. cred ca asa cum arata acum e cel putin rautacioasa si pare a fi redactata de unul din copii prezenti in sala..

Teatru: Ivan Turbinca
eu
#5 -

Critici, voi cu flori deserte

Critici, voi cu flori deserte, care roade na-ti adus..., se potriveste 100% pentru articolul asta. Maniera tipic romaneasca de a critica, bla, bla, bla!!!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera