Teatru: Ionesco - 5 piese scurte

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Spui Ionescu/Ionesco si stii clar ca o sa vezi un teatru absurd. Ca piesele lui rezista cat se poate de bine adaptarilor contemporane, o stim deja. Insa alegerea regizorului Alexandru Dabija s-a indreptat acum spre un "repertoriu" mai putin cunoscut, dar perfect pentru niste dialoguri absurde, ale caror "neintelesuri" bat in adevaruri cate se poate de concrete.

1. "Il cunoasteti?" este un fel de punere in absurd a discursului erotic. In timp ce ea se dezbraca din ce in ce mai pasional si mai grabit, el este obsedat de o o Intrebare (cu I mare): "Il cunoasteti, o cunoasteti sau nu-i cunoasteti?". Chemarea ei la fel de obsesiva are drept raspuns nebunia lui, iar totul se termina intr-un acord melodic al celor doua voci alienate.

2. "Salonul auto": teatru de-a rasu'-plansu' despre alegerea partenerului in functie de starea... fizica. In salonul auto, el este "un masin", iar ea "o masina". Automobilul preferat este ales dupa proba rezistentei la greutate si... anduranta. La final, in momentul cumpararii, explodeaza o sarba nationala, iar vanzatorul exclama "Faceti loc mirilor!" - miresei-masina i se atarna de gat clasicele conserve.

3. "Guturaiul oniric" dezvaluie adevarata latura a unei farmacii: loc al deconspirarii fragilitatii si fiziologicului. Farmacista are metode foarte atractive ale marturisirii de catre musterii a suferintelor prin care trec. Odata simptomele destainuite, doctorul care pune diagnosticul doar pentru ca numele lui de familie e "Doctor" ii da pacientului sentinta de guturai oniric. Finalul: un mieunat colectiv, pe 3 voci, mieunatul fiind proba prin care doctorul Doctor aflase boala.

4. "Lacuna" este genul de piesa absurda al carei adevar e ucigator pentru un sistem de invatamant. Si cum piesa se joaca in Bucuresti-Romania, conexiunile rizibile pot fi nenumarate :) Pe scurt, un domn care trecea drept un universitar foarte important al vremii sale descopera ca desi are inramate diploma de licenta si cea de doctorat, nu daduse inca bacalaureatul :))) Si omul nostru cu un simt la corectitudinii iesit din comun vrea sa fie onest si se prezinta la examenul pe care-l pica, spune el, din cauza profesorilor. Piesa aceasta este cea mai ancorata in realitatile sistemelor de educatie absurde si corupte si e cea care starneste un ras sincer care vrea sa spuna "las' ca stim noi, avem si noi candidatii nostri". :))

5. "Fata de maritat" e eternul discurs penibil si previzibil a doi shoppingisti de Carrefour/Cora etc. sau orice alt supermarket. Genul ala de conversatie de autobuz aglomerat in care tineretul nu mai e ce-a fost, avem de-a face cu o conspiratie mondiala, e bine sa iti educi copiii in spiritul vechilor valori si traditii... Demagogia cretina este sparta prin aparitia  in carne si oase a subiectului conversatiei - fata de maritat, care era de fapt un flacau dactilograf.

Finalurile pieselor scurte nu numai ca arunca in aer orice logica, dar indulcesc atat absurdul brut, cat si adevarul rostit pe jumatate. Atentia este distrasa de jocul de placerea jocului, complacerea intr-o inconstienta copilareasca si placuta, singura scapare din universul ridicol-crud.

Muzica de Ada Milea, jocul extraordinar al actorilor si succesiunea acestor 5 scurte episoade intr-un timp cat sa nu apuci sa te plictisesti sub nici o forma (60 minute) te tin in priza. Si nici nu-ti vine sa crezi ca au fost doar traduse (Vlad Russo si Vlad Zografi), si nu rescrise din prisma Absurdistanului national actual.

Surprinzator e ca absurdul erotic, absurdul fiziologic, absurdul educativ, absurdul demagogic te fac sa pleci zambitor si relaxat, ca dupa o lectie prietenoasa de morala, in nici un caz incrancenat. Pentru ca incrancenarea nu ar fi decat o alta absurditate penibila, in timp ce placerea inseamna joc si zambet.

Poti vedea spectacolul la Teatrul Odeon. Biletul intreg este 12,6 lei, iar cel redus 6,3 lei.
1 comentariu

Teatru: Ionesco - 5 piese scurte
Dan
#1 -

Oamenii normali sa se abtina de la acest "regal"

Eu am fost la piesa asta aseara :(
Cu parintii care au venit in vizita si cu soacra. Nu am stiut cum sa ma bag sub scaune si sa ma ascund mai bine de penibil ce ma simteam.
DECI! daca sunteti oameni normali, fara impresii de destepti si culti care stiu sa aprecieze absurdul si suprarealismul nu va duceti, lasati snobii, falsii boemi si betivii sa se duca!
Pentru ca trebuie sa mentionez : daca as fi fost cu colegii de la munca, duce am fi baut bine inainte dee spectacol chiar cred ca ne-am fi distrat.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera