Teatru: In container

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
- „Moldova trebuie să urmeze modelul Irlandei”, spune președintele ţării noastre.
- Iată de ce moldovenii vor să ajungă în Irlanda.
- În Irlanda nu există locuri de muncă pentru moldoveni.
- Iată de ce moldovenii muncesc la negru în Irlanda.
- Moldovenii care vor să lucreze la negru în Irlanda nu pot ajunge în Irlanda.
- Iată de ce moldovenii care lucrează la negru în Irlanda ajung acolo în containere.
- Moldovenii care ajung în Irlanda în containere încetează să mai fie moldoveni.
- Moldovenii care ajung în Irlanda în containere devin lituanieni. *In container este o piesa noua iarna asta pe scena teatrului Odeon, punere in scena a povestii cu acelasi nume a scriitorului moldovean Constantin Cheianu, iar fragmentul de mai sus e un mic sinopsis ideal, care spune suficient cat sa iti trezeasca interesul, lasandu-ti surpriza pentru cand ajungi... in container.

Piesa e bazata pe situatii reale, "povestite autorului de martori oculari ori de catre participantii acestora", si chiar daca n-ai sti asta, toate povestile sunt atat de disperat umane incat le banuiesti cat se poate de adevarate.E odiseea a trei moldoveni, adunati de soarta intr-un hotel din Bruxelles, populat de emigranti est-europeni si mafioti - Igor, Sergiu si Viorel, visand pamantul fagaduintei: sa ajunga la munca, la negru, in Irlanda.

Igor e un pustan pentru prima oara afara din tara, neglijent cu banii si prea increzator in oameni, cu sperante mari despre capatul curcubeului, unde asteapta "lepriconul" cu oala de galbeni. Sergiu si Viorel sunt harsiti in treaba asta cu emigratul ilegal. Primul a mers pe jos 10 zile dintr-o tara in alta - numai in timpul noptii, impreuna cu alti emigranti, cu mancare doar pentru doua zile la ei, ajungand sa fure hrana unii de la altii, "ca animalele, se mai intampla".

Viorel, singurul care a ajuns sa vada Irlanda, pana cand l-a "vandut un tigan din Romania" si a fost facut pachet si trimis inapoi acasa, in Moldova, a avut peripetiile cele mai jalnice, dintre care cea care il bantuie cel mai tare e "excursia" pe o roata de rezerva a unui tir, timp de 8 ore.

Mă rugam tot drumul: „Doamne, numai nu sparge vreo roată, ca s-o schimbe cu asta de rezervă, Doamne, nu arunca vreun cui sub roţile mașinii astea!...” Eu am învăţat să mă rog lui Dumnezeu numai aici, în Europa, acasă nu aveam nevoie de Dumnezeu... *

Si timp de o ora si jumatate stam in camera de hotel cu Igor, Sergiu si Viorel, care ba sunt frati, toti trei de-acelasi neam, manati de acelasi tel in lupta, legati social de o sticla de whisky, ba isi dau seama ca frate, frate, dar branza-i pe bani, si incep sa se jecmaneasca reciproc pentru cel mai mic ajutor, ba incep sa se fure ca-n codru, "ca animalele, se mai intampla".

Pare comedie, dar totul e foarte tragic. Tragic pe scena, dar cam comedie in sala. Adica tot pe scena, ca spectatorii stau pe niste esafodaje, in mijlocul actiunii, nu in randurile din sala. Din acest motiv o sa gasiti greu bilete la piesa, sunt doar 76 de locuri pe scena, si se vand repede si usor, precum cuvintele in lituaniana pe care trebuie sa le stii cand primesti pasaportul fals de Lituania.

Mano vardas Vytautas Vijus, esu iš Kauno, gyvenu Gedimino gatvėje trisdešimt ketvirtas namas, butas – šeštas. Mano tėvo vardas Bronius, mama – Renata, turiu du brolius: Arūną ir Povilą.* Asta face 29 de euro, sa stii, ca e un euro cuvantul. Plus 2500 pasaportul. Ai sau n-ai?

Si cum spuneam, tragedie pe scena, in sufletul personajelor, gata sa-si dea duhul in containere doar sa ajunga in El Dorado, si comedie mare in randul spectatorilor, care se distreaza ca la cascadorii rasului in fata absurdului situatiei si a despuierii voluntare de orice simt al autoconservarii in momentul intrarii... in containerul care te duce in alta lume.

Nu va divulgam mai multe despre trista poveste a lui Igor, Sergiu si "Viorelus", mergeti sa o vedeti la Odeon (urmatorul spectacol pe 10 ianuarie). Dar sa nu radeti ori sa plangeti cu voce tare, ca se aude din container.

*Citate din "In container" de Constantin Cheianu, aparuta la editura Cartier.
Puteti vedea cateva fotografii din timpul piesei aici.

In container

De Constantin Cheianu
Regia: Cristian Ban
Cu: Mihai Smarandache, Marius Damian, Dimitrii Bogomaz, Gabriel Pintilie, Relu Poalelungi, Irina Mazanitis
Pret bilete: 21,20 lei
2 comentarii

Teatru: In container
Ionut
#1 -

Bilete?

e cu rezervari!

Teatru: In container
Cristina
#2 -

Comentariu nou

In cazul asta... rezerva: casa de bilete - tel. 021 314 72 34 sau pentru rezervari online: rezervari@teatrul-odeon.ro

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera