Teatru: Google tara mea!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Tu esti roman?

Este intrebarea care se va lipi de tine ca guma de mestecat de talpa pantofului, dupa ce vei iesi de la Google tara mea! Chiar daca stii raspunsul, il vei suspenda pentru o perioada de timp - ca si cu guma de mestecat de pe talpa pantofului, stii ca e acolo, o simti cum se lipeste de asfalt la fiecare pas, dar n-o s-o dai imediat jos. Nu?

Google tara mea! este un spectacol despre discriminarea in Romania, despre clisee ale discriminarii, discriminare pozitiva, ipocrizie si prejudecati - o piesa nu foarte comoda pentru spectatori, chiar daca plina de umor; nu prea ai cum sa privesti piesa fara sa te simti un pic vinovat/complice, chiar daca te amuzi de unele situatii sau poate tocmai pentru ca te amuzi.  

Romania este o tara in care culoarea mai inchisa a pielii trezeste in multi, aproape involuntar, sentimente de ura/frica. Pentru aceasta nu trebuie decat sa ne amintim de cateva declaratii recente (citate si in piesa) ale politicienilor nostri, care mimeaza corectitudinea politica cu aceeasi gratie cu care ar evolua intr-un spectacol de balet - Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Tiganca imputita", fostul Ministru de Externe Adrian Cioroianu: "Sa cumparam o bucata din desertul egiptean sa-i plasam acolo pe astfel de oameni care ne fac de ras" si actualul Ministru Teodor Baconschi: "Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma."

Situatiile prin care Mihaela Michailov (dramaturg) si Alexandra Badea (regizor) isi trec personajele sunt familiare publicului de toate varstele si, tocmai de aceea, rasul vine fie dintr-un sentiment de complicitate, fie dintr-un sentiment de identificare. Piesa se deruleaza in episoade scurte, care par la inceput ca nu au legatura unele cu altele, insa, la sfarsit, totul se strange ca intr-o hora de Ziua Unirii.

Google tara mea Google tara mea

In centrul piesei se afla o mulatra, jucata de Désirée Malonga, care creste in Romania cu impresia ca este bolnava, din cauza culorii pielii sale. Vrei? Vrei sa te faci alba? Vrei sa fii ca ei? Ca ea. Ca ei. Din aceasta dorinta, de a nu fi diferita fata de ceilalti copii, ea ne povesteste cum, cand era mica, la sfatul unei colege, a umplut cada cu clor si a stat inauntru, numarand pana la 100, in speranta ca va iesi de acolo alba... romanca.

Prietenul ei (interpretat excelent de Razvan Oprea) este roman (alb, straight, ortodox), fara prejudecati, cel putin la inceput, pentru ca familia din care provine si-l va revendica pana la urma - Eu nu plimb copil negru pe Victoriei, ca eu aici m-am nascut si-aici lumea ma cunoaste. Tu auzi? Zi, auzi?

Spectacolul trece prin majoritatea situatiilor cotidian-colective, in care discriminarea este la ea acasa: scoala, meciuri de fotbal, familie, strada, talk show-uri, culminand cu reactiile pe care le-au avut spectatorii de la concertul Madonnei, cand aceasta a spus: "Toti oamenii sunt egali. Nu trebuie sa discriminam nici romii, nici homosexualii."

Google tara mea! este un spectacol in care iti privesti in oglinda ipocrizia, in cantitatile in care ea e prezenta in fiecare din noi - exista cateva interludii in piesa in care un fel de Mircea Badea, corcit cu Dan Diaconescu si Andrei Gheorghe, discuta despre ce nu merge bine in tara asta si citeste parerile telespectatorilor pe aceste teme direct de pe fetele spectatorilor din primele randuri.

Google tara mea Google tara mea

Despre piesa pe care a scris-o, Mihaela Michailov spunea ca este despre: "Cum sa dam de la unul la altul frica si lipsa de reactie. Cum sa construim cea mai subversiv imaculata tara din lume. Cum sa traim bine printre discreditari la nivel inalt, stropite cu zambete si iertate in grup. Cum sa ne apretam imaginea. Aici si dincolo."

O piesa de: Mihaela Michailov
Regia: Alexandra Badea
Scenografia: Velica Panduru
Miscarea scenica : Manuel Pelmus
Asistent scenografie: Cosmin Florea
Light design: Iulian Baltatescu
Distributia: Toma Cuzin, Andreea Gramosteanu, Liliana Pana, Desiree Malonga, Alexandru Gatstramb, Stefan Lupu, Radu Iacoban, Adriana Butoi, Razvan Oprea
Durata spectacolului: 1h 20mic (fara pauza)

Piesa poate fi vazuta la Teatrul Foarte MicNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera