Teatru: Copii rai, la Green Hours

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu esti un copil dresat.

Ce inseamna sa fii un copil rau? Sa nu te supui regulilor facute de oamenii mari, sa fii neascultator, sa nu mananci tot din farfurie, sa ai personalitate, sa nu te lasi dresat. Cati dintre voi ati fost "copii rai"? Eu cred ca toti. In noua piesa scrisa de Mihaela MichailovCopii rai, spectatorului ii este adus aminte cum era cand era copil, cand era certat de doamna invatatoare, cum era pus la colt, tars de urechi sau lovit cu rigla peste palma. Eu unul m-am simtit din nou in banca, in clasa a patra. O pozitie destul de incomoda.

Textul critica sistemele care "ne cresc mari", "fabricile de oameni mari", interdictiile dupa care copiii trebuie sa-si ghideze viata pana devin majori si mai ales cresterea lor dupa modelul "carrot or stick", in care predominant este the stick. Poate cei mai multi dintre noi am uitat, dar pentru multi copilaria poate sa semene foarte mult cu "militaria". Intotdeauna in competitie si cu pedepse care sa nu te lase sa iesi din tiparul "super copilului", cea mai frumoasa perioada din viata oricarui om se poate tranforma intr-o experienta traumatizanta.  

Singura pe scena din Green Hours, Katia Pascariu face un one woman show demn de toate aplauzele stranse in Sala Mare de la TNB. Aceasta trece de la infantilism si naivitate, la seriozitate si gravitate cu foarte mare usurinta, de la o fetita "copil rau", la invatatoarea frustrata. Un amestec de umor si dramatism, dar unul care nu arata cu degetul pe niciun vinovat (sau poate prea multi in acelasi timp), doar te pune in oglinda incercand sa te faca sa vezi cu alti ochi "copilul rau".

Mi-a placut foarte mult si amestecul de proiectii video live, miscare scenica, decoruri si muzica, de partea aspectul AV ocupandu-se Cinty.

Copii rai @ Green Hours Copii rai @ Green Hours Copii rai @ Green Hours Copii rai @ Green Hours
Copii rai @ Green Hours Copii rai @ Green Hours

Copii rai se invarte in jurul unui incident real: anul trecut o profesoara si-a legat o eleva cu mainile la spate, iar colegii si-au batut joc de ea, dezvoltand pedeapsa aplicata de "doamna". Violentele si actele de cruzime din scoli au inceput sa apara intr-un numar din ce in ce mai mare, iar piesa Mihaelei Michailov ar trebui sa-i faca pe multi sa se intrebe daca nu cumva si ei (indirect) detin o parte de vina.

La Green Hours
text: Mihaela Michailov
regia: Alexandru Mihaiescu
cu: Katia Pascariu
live-video: Cinty Ionescu
miscarea scenic─â: Farid Fairuz
scenografia: Adrian Cristea
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera