Teatru: Colonia ingerilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Am fost sambata seara, dupa o pauza cam mare, la teatru si am nimerit o piesa super tare. Spun "am nimerit", pentru ca "avizarea" tocmai ce mi-o facusem de pe net, unde am citit cum ca piesa in cauza ar fi despre spectacolul mortii. Si cum subiect mai tare nu stiu sa se fi inventat (de la pacaleala reality show-ului olandez in care cel mai votat muribund primea organul datator de viata) m-am dus sa vad cum mai mor altii.

Sinistru, dar catchy. Insa aici lucrurile se complica putin, pentru ca, de fapt, pe spectacolul mortii altora se bazeaza Colonia Ingerilor, piesa care in 2005 a castigat la UNITER premiul pentru cel mai bun text, scris de Stefan Caraman. Dupa mine, poate castiga linistit acum premiul pentru cea mai buna piesa.

Si asta pentru ca regizoarea Nona Ciobanu, care si-a dat seama de potentialul textului inca din 2005 si s-a hotarat sa-l puna in scena, spre scepticismul autorului, a stiut sa-i evidentieze atat dramatismul, cat si umorul negru. Mai mult, s-a jucat bine si cu posibilitatile vizuale ale unui ecran mare postat in spatele scenei, care pleaca de la ce se intampla pe scena si ajunge la imagini abstracte, super grafice. Un ceas care sare aleator de la o ora la alta masoara un timp la fel de abstract.

Ce se intampla pe scena? Povestea suna cam asa: un patron de bar are o idee geniala, si anume sa angajeze muribunzi necontagiosi, carora le ataseaza niste aripi de inger kitschoase, ca sa le ofere consumatorilor un spectacol patetic si morbid, cu glume sinistre pe seama musteriilor, tumbe decrepite si... miros de cacat. Pentru ca Mihaita, ingerul cel mai batran si cirotic, mai face pe el.

Prin urmare, bine ati pogorat in colonia unde ingerii injura, se-mbata si mor. Barul are, evident, succes, clientii vin seara de seara asteptand cu sufletul la gura sa crape odata un inger, ca doar de aia dau atatia bani. Iar cand in sfarsit dorinta li se indeplineste, sunt in extaz! Motiv sa mai scoata niste bani din buzunar, pentru ca la moartea lui Serafim ceilalti ingeri pun la cale urmatoarea slujba: "cine mai vrea o poza cu Serafim pe nasalie?" Iar banii curg, superoferta are un succes nebanuit, iar bancnotele vor fi aruncate impreuna cu aripile oribile, in semn de respect (un semn mic, insa uman).

Cat despre umanitatea ingerilor bolnavi (cat de arghezian suna), e touchy cum batranul Mihaita (Alexandru Repan), care in loc de sabia de foc poarta doua carje, isi gaseste un prieten adevarat in tanarul Gavrila (Cristi Iacob), care-i schimba pampersul si-l incurajeaza ca o sa faca fata viu crizelor. Triunghiul prieteniei e completat de cea mai noua ingerasa a coloniei, o fata frumoasa "fara nume", bolnava de leucemie, care este angajata pe postul de cantareata. Profitul patronului = 30% dupa angajarea atragatoarei cantarete.

Partea patetica e ca de fata frumoasa care canta gros si apasat in spaniola se indragosteste mai toata lumea, inclusiv patronul, iar cand Mihaita si Gavrila afla ca un client (Mitica Popescu) e gata sa-i plateasca operatia de la Paris (cliseul fetei frumoase cu noroc), o omoara (si ajungem de unde am plecat - la moarte).

Totul pare o metafizica de tejghea, slinoasa si grava in acelasi timp, insa atat metafizica, cat si tejgheaua sunt extrem de bine jucate: cand dramatic, cand ironic. Iar pentru ironie nu e exemplu mai bun decat meniul pe care-l are barul Colonia Ingerilor: Critica ratiunii piure (luni), Pilaf din Pont (marti), Varza simultana (miercuri), Oua divortate (joi) etc. sau faptul ca la intrare e un mercurial, in care e stipulat bacsisul pe care trebuie sa-l primeasca ingerii in functie de cat de aproape de moarte sunt.

Colonia ingerilor e o piesa de-a rasu-plansu despre frica in fata doamnei cu coasa, cu un text genial (apropo, a fost editata si o carte), extrem de bine adaptat pe scena. E genul de piesa la care razi, observi ca noile chestii multimedia dau al naibii de bine in clasicul teatru si aplauzi mult, dar cu un nod in stomac, pentru ca, ia sa ne amintim, de ce te-ai dus s-o vezi? Pentru ca ai auzit ca e despre moarte.

Urmatorul spectacol de la Teatrul Mic: joi, 1 noiembrie, ora 19.00

Colonia ingerilor, de Stefan Caraman, regia Nona Ciobanu
Cu: Alexandru Repan, Cristian Iacob, Mitica Popescu, Liliana Pana, Mihaela Radescu, Radu Zetu, Simona Mihaescu, Petre Moraru
Pret bilete: intre 16 si 6 lei1 comentariu

Teatru: Colonia ingerilor
catalina rezeanu
#1 -

trackback

Am scris deespre asta aici: http://catalinarezeanu.wordpress.com/2007/12/11/colonia-ingerilor/

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera