Teatru: Capete infierbantate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Tu ce stii despre Mineriadele din 13-15 iunie 1990?

Eu unul imi recunosc ignoranta sau lipsa de interes pentru acea perioada (nu cu mandrie, dimpotriva), iar cand spectacolul a inceput cu proiectarea catorva mini-interviuri cu tineri de 20 de ani, nascuti chiar in acea perioada si care nu stiau mare lucru despre evenimentele din 13-15 iunie 1990, mi-am dat seama cam pe unde era locul meu in sala.

Capte infierbantate nu este o simpla piesa de teatru, ci "un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, propunand spectatorilor un act de retrocedare a memoriei colective si subiective". Un tratament la care ar trebui sa se supuna mai des ignorantii asemeni mie.

Proiectul este, pe de-o parte, o arhiva de materiale (foto, video, audio) mixate si proiectate pe unul dintre peretii salii, pe de alta parte, este un spectacol de teatru documentar, in care actorul Alexandru Potocean imbraca si dezbraca (la propriu) pielea a sapte personaje implicate direct in evenimentele din Piata Universitatii: Vlase (solistul de la Zob), Cristi Paturca, Doru Maries, Marian Munteanu, Miron Cozma, Ion Iliescu si Mircea Dobrovicescu.

Capete Infierbantate Alexandru Potocean

Un fel de motto al intregului proiect este citatul din Steinbeck: "Fiecare epoca isi zapaceste contemporanii". Cu toate acestea, spectacolul nu-si propune sa ofere o perspectiva clara, in sensul "adevarului istoric" - acest lucru este, practic, imposibil, ipotezele asupra adevarului, oricate ar fi si oricat de documentate, ramanand incompatibile (asa cum spune si David Schwartz intr-un interviu). Oricum ai lega marturiile personajelor, interpretate ireprosabil de Alexandru Potocean, rezultatul este tot Kafka.  

Marturiile (capetele) celor implicatii in evenimentele din Piata Universitatii, sunt si ele confuze. De exemplu, Miron Cozma abereaza in legatura cu originea lui daca, cu faptul ca este primul miner rocker si ca, senzational, si el este o victima a Mineriadei. Poetul Mircea Doborvicescu este traumatizat, retras, timid, paranoic, dar devine isteric cand isi recita poezia. Iliescu povesteste, cu un calm si o jovialitate grotesti, despre Mineriade si despre capetele infierbantate ale celor implicati, ca o justificare a violentelor de atunci.

Capte infierbantate nu-si propune decat sa transforme capetele spectatorilor intr-unele ceva mai "luminate" in ceea ce priveste evenimentele din 13-15 iunie 1990. Si reuseste. Toata arhiva stransa de cei implicati in proiect iti ramane embedded in cap, umple acel gol din memorie, pe care multi dintre cei tineri (printre care ma numar) il au. Iar lipsa de memorie in ceea ce priveste aceste evenimente este cel putin periculoasa, daca ar fi sa ne luam dupa George Santayana: Cine nu are memoria istoriei, risca sa o repete.

Alexandru Potocean Alexandru Potocean Alexandru Potocean Alexandru Potocean

Pe langa laudele pe care le merita din plin munca de cercetare si felul in care aceasta a fost ambalata, la fel de multe aplauze merita si jocul incredibil al lui Alexandru Potocean. Acesta face un one man show impresionant, de aproape doua ore, timp in care isi schimba nu doar hainele, ci si personalitatile. Adrian Schiop il compara cu un ventriloc si este greu sa nu ramai cu aceasta impresie dupa spectacol. Potocean joaca cu un pupitru transparent in fata, in care se pot vedea impaturite toate cele sapte personaje carora le va da voce, ceea ce aduce aminte de cutiile in care-si tin ventrilocii papusile la spectacole.

Alexandru Potocean Alexandru Potocean

Spectacolul a avut loc intre 5 - 9 mai, la Centrul de Introspectie Vizuala, aflat chiar pe una dintre strazile pe care s-au intamplat multe dintre evenimentele din 13-15 iunie 1990. Si, desi mi s-a parut ca locatia a facut oarecum parte din spectacol, Capete infierbantate ar merita o scena mai generoasa si un public cat mai numeros. Este vorba, pana la urma, de memoria noastra, fie ea si colectiva.

text: Michaela Michailov
performer: Alexandru Potocean
video: Cinty Ionescu
sound: Catalin Rulea
scenografia: Adrian Cristea
regia: David Schwartz

Site-ul Centrului de Introspectie Vizuala
Mai multe poze pe 100eyes

1 comentariu

Teatru: Capete infierbantate
cotosilv
#1 -

off topic

In weekend va fi noaptea muzeelor, asteptam un articol pe aceasta tema.
www.noapteamuzeelor.ro

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera