Teatru: Ultimul Godot

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca pana acum ati crezut ca doar firile boeme pot face arta, ei bine, aflati ca adevarul este departe de asa ceva. Ce-ati spune daca ati sti ca si studentii de la Electronica pot fi actori, si inca unii buni?

Totul a inceput la initiativa regizorului Gabi Petre, care a pus un afis la Electronica, ca el infiinteaza o trupa de teatru. Cu ajutorul Ligii studentilor electronisti si pentru simplul fapt ca ei dispuneau de o sala (un amfiteatru) de repetitii, visul regizorului s-a materializat.

godot godot

Astfel, a luat nastere piesa "Ultimul Godot", dupa Matei Visniec. Aceasta s-a jucat aseara la ora 9 in Leu, si pot spune ca a fost destul de multa lume. Din cate am inteles, la spectacolul trecut, oamenii stateau in picioare, pentru ca nu mai aveau loc pe scaune, asa ca piesa chiar a avut succes.

Samuel Beckett este cel care a scris piesa "Asteptandu-l pe Godot", in care este vorba despre mai multe personaje care se perinda pe scena, asteptandu-l pe acest Godot, care nu apare niciodata. Matei Visniec a facut o adaptare dupa piesa lui Beckett, si anume : "Ultimul Godot".

godot godot

Piesa pe care am vazut-o aseara, este adaptata dupa Visniec, insa contine si elemente din piesa originala a lui Beckett. Spectacolul s-a jucat in 3 oameni si anume: Beckett (Anton Nicolae), Godot (Bogdan Mucuta) si femeia de serviciu a teatrului (Claudia Tancau).

Este vorba despre conflictul dintre autor si personaj: practic, Godot ii cere explicatii lui Beckett de ce nu a aparut niciodata in piesa, nici macar 2 secunde, la final. Tocmai din acest motiv, lipsa personajului principal, se inchide si teatrul, iar cei doi raman fara slujbe. Piesa reprezinta discutia dintre ei: Godot este un personaj extenuat de asteptare, ce simte ca toate problemele lumii se rasfrang asupra sa, iar Beckett are si el aceeasi senzatie pentru ca aproape a omorat pe cineva, cu cativa ani in urma.

Ideea se duce un pic pe teritoriul teatrului absurd si anume, Beckett intra la randul lui intr-o lume imaginara, pentru ca poarta discutii filozofice cu personajul pe care el l-a creat. La final, autorul isi cere scuze personajului ca nu l-a bagat in piesa, si ii promite ca de azi inainte va aparea la final. Insa, teatrul nu mai exista, deci totul este in zadar.

godot

Spectacolul da posibilitatea interpretarii : tu poti intelege povestea intr-un fel, iar cel de langa tine in altul. Eu am inteles ca atat personajul, cat si autorul, nu-si mai gasesc locul pe lume, pentru ca teatrul (arta), lumea lor, a murit. Insa, pe masura ce piesa inainteaza si se apropie de sfarsit, iar Beckett spune replica de inceput a lui Godot, am avut senzatia ca cei 2 fac la randul lor parte dintr-o piesa, ce tocmai se joaca.

Discutia lor nu mai este una naturala, ci una regizata si desi ambii au crezut ca arta nu mai exista, prin ultimele replici, acest lucru s-a inversat, iar teatrul a renascut. Piesa se termina cu o pustoaica imbracata in alb, ce-i ia de mana pe cei doi si-i duce inapoi in teatru. Asadar, speranta inca mai exista...

La acest gen de teatru, nu prea ai cum sa dai ipoteze universal valabile, pentru ca fiecare simte piesa in propriul sau mod. Mie mi-a placut atat ideea, cat si faptul ca mi-a dat de gandit, mult dupa ce s-a terminat. E posibil ca piesa sa se mai joace in toamna si poate atunci reusiti sa ajungeti, pentru ca merita!
1 comentariu

Teatru: Ultimul Godot
klu
#1 -

da

asa este! iar la final, actorul cel mai principal se dezbraca si canta la chitara inca jumatate de ora.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera