Tablouri din aripi de fluturi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
O expozitie care pare inspirata din Orbitor-ul lui Cartarescu - colorat, suprarealist si grotesc.

Neavizat, iti spui "ce delicat, o expozitie cu aripi de fluturi, ce efemer, ce coloristica, imagineaza-ti". In foaierul Salii Amfiteatru a TNB sunt expuse, printre masti si alte obiecte de arta africana, 36 de tablouri in care aripa de fluture tine loc de picatura de culoare. Cate trasaturi de pensula fac un tablou? Dar cate aripi de fluture?

fluturi2

De la distanta, par minutioase broderii in zeci de culori si modele, abstracte sau reprezentand momente din viata satului (african, desigur), masti sau portrete; cand te apropii, constati cu oroare ca sunt vii. Ma rog, ca au fost odata. Ca sunt picturi din aripi de fluturi morti. De cauze naturale oare? Sau exista cimitire de fluturi care au fost profanate de artistii Africii?

fluturi3

"Aceasta "tehnica" foloseste un mijloc de expresie total neconventional. In medie fluturii traiesc intre 20 si 40 de zile iar unele specii nu traiesc decat cateva zile. Odata ce existenta lor ia sfarsit, incepe un alt proces de metamorfoza: intru creatie, care se opune decisiv efemerului; frumusetea trecatoare a fluturilor este imortalizata fara ca artistul sa intervina cumva, sa altereze viata scurta a acestora. Culegandu-i aidoma unor flori inerte, creatorii isi asuma rascumpararea tributului frumusetii lor".

"Culesi", deci. Cati fluturi morti ati gasit vreodata? In afara de cei pe care ii intepati cu buna stiinta in insectar, pe la 10 ani? Cat timp iti ia sa culegi aripi de fluturi morti cat sa pictezi un tablou de 1 metru patrat?

fluturi1

La fel de efemera ca substanta din care e facuta, expozitia tine intre 21-23 si 26-29 decembrie. Intrarea libera. Iesirea pe ganduri.

In incheiere, o alta recomandare, similara ca procedeu, cu estetica putin diferita: expozitia de cadavre jupuite a doctorului Gunther von Hagens. Arta, nu?

foto si citat de pe site-ul afrique.ro
4 comentarii

Tablouri din aripi de fluturi
axel
#1 -

intrebare

ok,suna interesant..insa nu reusesc sa ma dumiresc unde anume se desfasoara expozitia..

as aprecia un rasp la aceasta intrebare

merci

Tablouri din aripi de fluturi
CristinaP
#2 -

Comentariu nou

cum ziceam, in foaierul salii Amfiteatru (Liviu Rebreanu) a Teatrului National :)

Tablouri din aripi de fluturi
serban
#3 -

interesant
In China a avut loc o expozitie asemanatoare, numai ca tablourile lor sunt chiar vii... sunt facute din plante :)
Tablouri din aripi de fluturi
claudia
#4 -

Comentariu nou

oribil... macabru...trist...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera