Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

N-am facut decat sa consemnam obiectiv ce se intampla in niste situatii de interes public.” Asa mi-a raspuns un ziarist cand i-am spus ca-s dezgustata de felul in care media a tratat, de cele mai multe ori, popularul subiect  al momentului- orientarea sexuala in sport.

Obiectiv? Interes public?

Privind articolele disponibile online pe tema asta gasesc, iata:

  • Mii de cuvinte cu care sunt citati oameni care povestesc  cum s-au straduit ei sa vindece niste sportive de lesbianism (!) sau ca fenomenul este de neoprit in handbal(!!),
  •  transcrieri de conversatii personale dintr-un dosar de divort,
  • interesul superior al copilului cu ipocrizie strigat de chiar cei care aduc in spatiul public problemele personale ale parintilor,
  • acelasi interes superior al copilului anuntat ca justificare pentru rostirea altor enormitati despre pericolul reprezentat de lesbianism (!) intr-o situatie in care problema ar fi hartuirea sexuala, nu “lesbianismul” … etc, etc

Cazul de presupusa hartuire sexuala e folosit ca pretext pentru a lansa o multime de afirmatii care, pe de o parte, contin grosiere si hazardate generalizari pe tema orientarii sexuale gay. Pe de alta, detaliul ca situatia nu a fost reclamata nici la club, nici la politie, nici la o autoritate de protectie a copilului e tratat ca nesemnificativ.  E ca si cum as spune eu ca Georgica falsifica bani si, automat, lumea s-ar raporta la el ca si cand asta e adevarul.

Si conversatia publica ar fi despre cat de rai sunt cei pe care-i cheama Georgica, cand falsifica banii aia. (Cum care bani? N-ai auzit ce s-a intamplat?! A scris si la ziar!)

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
sursa poze

Consemnare?

Am vazut o multime de exprimari care, daca e sa consemneze ceva, consemneaza ca autorul articolului considera homosexualitatea condamnabila.

Sportivele au fost repetat acuzate de lesbianism. “Acuzata de lesbianism” va fi o descriere rezonabila, in clipa in care va fi rezonabil si “x e acuzat ca e casatorit” sau “ca e jurnalist”. Deocamdata “acuzat” se foloseste cand vrei sa spui ca x este invinuit de ceva. De exemplu: x e acuzat de rea intentie dupa ce, pe parcursul catorva articole, a folosit cu consecventa cuvinte depreciative la adresa lui y.

X recunoaste ca are un caz in propria echipa. Trec peste recunoaste, desi nu-l recomand  (chiar daca poti recunoaste un merit etc. - in contextul in care a aparut de aceasta data, recunoasterea duce cu gandul la asumarea unei probleme).  Un caz insa e de folosit atunci cand vorbim despre o situatie, nu despre o persoana. Sau despre un exponat. Adesea, despre o boala (avem un caz de pojar), sau alta pacoste.  In exemplul de mai sus, cazul era o sportiva indragostita de o colega.

In acelasi timp, o serie de informatii raman neamintite, desi parerea mea este ca „publicul” inca nu le cunoaste, si-i pacat (daca mi-este permis sa spun asa :)).

Stiati ca…?

  • In Romania e “legal” sa fii gay.  Nu doar la tine acasa, ci si pe strada, in familie, la serviciu. (Iar tarile in care nu e legal, sunt niste tari in care nu vreti sa traiti indiferent de orientarea sexuala, credeti-ma.)
  • Sanctiunea pentru o infractiune, la noi in tara, se stabileste in functie de gravitatea faptei, nu dupa orientarea sexuala a faptuitorului.  Daca o femeie hartuieste o femeie, problema sanctionabila e hartuirea. Tot aceasta este problema si atunci cand un barbat hartuieste sexual o femeie. 
  • Sa fii gay/lesbiana e nu doar “legal”, dar e si sanatos. Pe verificate. In sensul ca in 1973 homosexuliatate a fost scoasa din DSM- manualul de diagnostic in domeniul sanatatii mintale. In 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii, entitatea profesionala care descrie si clasifica bolile (iar clasificarea OMS este reperul oficial  pentru medicii din Romania) a spus, si ea, ca homosexualitatea e o variatie fireasca a orientarii sexuale. Nicidecum o boala, nicidecum “tratabila”.  Exista persoane care inca nu au aflat noutatile ultimilor 40 de ani, sau care prefera sa creada intr-o conspiratie universala, a homosexualilor desigur, care a dus la scoaterea homosexualitatii din cartile de medicina.  Asta nu poate fi insa o scuza pentru ignorarea realitatii medicale pentru cineva care doreste sa abordeze chestiunea cu obiectivitate.  
  • Calitatea de bun/rau sportiv este data de rezultatele obtinute de sportiv. La fel se apreciaza calitatea medicului, pictorului, gradinarului.

Realitatea e ca in Romania inca multi oameni cred ca homosexualitatea este  boala/tulburare/etc… si ar fi de interes public corectarea acestei credinte. 

PS: miercuri, 23 ianuarie, ACCEPT va pleda in fata Curtii Europene de Justitie pentru clarificarea felului in care Romania aplica in realitate standarde antidiscriminare pe care, teoretic, si le-a asumat.  Decizia curtii va fi disponibila in cateva luni, si atunci vom avea un nou pretext sa discutam o chestiune care pare accesibila doar celor initiati. Si anume ca orientarea sexuala a unui sportiv, indiferent daca e vorba de un heterosexual sau un homosexual, este o caracteristica personala care nu poate fi invocata in nici un fel in contextul evaluarii sale profesionale.

Irina Nita, Directoare Executiva, Asociatia ACCEPT
12 comentarii

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
Andreea
#1 -

Comentariu nou

Mesaj bun, pacat ca articolul pierde din credibilitate din cauza greselilor grave de gramatica.

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
BogDan
#2 -

mdeah...
Atitudine 10, mesaj 10, limba română 4. Şi aşa mesajul materialului se pierde în dezamăgirea de a vedea că nu ştim să vorbim. Şi când vezi că doamna este "directoare executivă" într-un an în care Academia Română încă mai consemnează că denumirile de meserii/funcţii oficiale sunt defective de gen, parcă începi să regreţi că nu se ocupă altcineva de interesele acestor oameni.
Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
andreea
#3 -

grammar nazi

Draga Andreea si Bogdan, daca voi doar asta intelegeti din ce este mai sus si singura valoare adusa lui este un comentariu despre gramatica inseamna ca sunteti doar trolli. Cu grammar nazi nu se poate face o lume mai buna pentru ca ei in loc de idei si chestii constructive vaneaza greseli. Din asta traiesc ei pe internet, saracii...

Insa, la fel de adevrarat, poate sunteti doar niste copii fara experienta de viata, insa in viata poate o sa aveti ocazia sa descoperiti ca nu trebuie sa stii gramatica perfect ca sa te duca capul. Ceea ce va doresc si voua.

Andreea

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
georgica
#4 -

Comentariu nou

Andreea, BogDan: sunteti niste prosti! atat pot sa va spun.

"Şi când vezi că doamna este "directoare executivă" într-un an în care Academia Română încă mai consemnează că denumirile de meserii/funcţii oficiale sunt defective de gen, parcă începi să regreţi că nu se ocupă altcineva de interesele acestor oameni."

traiesti intr-un dex? sau esti doar cretin? eu cred ca esti doar cretin, avand in vedere ca am mai avut contact si cu cacaturile de cronici extaziate si patetice pe care le scriai despre concertele unor trupe de cacat. mi-a scapat o virgula?
hai pa!

bravo pentru acest articol!!! ar trebui sa aiba mai mult de 190 de recommenduri! (recommend e un cuvant in limba engleza, BogDan, te rog, nu-l cauta in dex sa vezi daca am facut bine acordul. esti prost oricum.)

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
BogDan
#5 -

@georgica

Numai decenţa mă opreşte să nu-ţi răspund aşa cum meriţi. Altfel aş risca să mă cobor în lumea ta, aia în care lumina vine doar de la bec. Te las cu tine, probabil că-ţi eşti de ajuns. În rest, cronicile alea, aşa cum le consideri tu, au fost apreciate de oamenii cu care lucrez. Nu mă refer neapărat la foştii mei colegi şi şefi, ci la cei pe care îi vizau cuvintele mele. Dar să ne oprim aici, să discut despre calitate cu tine ar însemna să aştept vreo 30 de ani ca să înţelegi ce este aia.

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
BogDan
#6 -

@andreea

Dacă asta este tot ce poţi să-mi spui, atunci regret, n-ai înţeles nimic. Ca om care a avut pe mâna comunicarea unei firme pot să afirm că trei sferturi din reuşita mesajului este dată de coerenţa şi corecttudinea sa. Din asta am trăit, din asta trăiesc, din asta voi trăi. Fără acest lucru nu aş fi reuşit nimic din ceea ce am făcut.
Mulţumesc.

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
andreea
#7 -

desigur

Bogdan, eu nu am nimic de inteles, doar am observat ca esti un grammar nazi si un troll, nu esti singurul de genul asta pe internet. Nu vad ca tu sa ma fi contrazis in vreun fel iar faptul ca ai credentials de la o firma care te angajeaza pentru comunicare nu spune nimic despre tine, ci despre companie cel mult.

Altfel, discutia este la fel de lipsita de temei si nu aduce nici un fel de valoare articolului. Ramai un troll desi daca, din ce vad mai sus, lucrezi la metropotam, atunci nu pot sa zic decat pacat de site.

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
BogDan
#8 -

@andreea

Absolut, Andreea. Hai să fim proşti cu toţii, că de aia există globalizarea. Na, o adunătură de ţărănoi analfabeţi.
Mulţumesc, nu. Aşa ceva nu e pentru mine. Distracţie plăcută dacă vă place agramatismul şi analfabetismul.
Şi da, îmi respect limba. Aşa-mi respect şi ţara, deşi mai mult de două flegme n-ar merita. Mă laşi să fiu mândru de asta chiar dacă tu consideri că ar trebui să fim mândri de prostie?

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
bobbi
#9 -

Comentariu nou

@BogDan: ah, ce patriot! du-te sa te pupe noua dreapta pe frunte. si vadim. si doamna profesoara de limba romana. soim al patriei!

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
BogDan
#10 -

@bobby

Loooool :))
Ţie chiar că nu am ce să-ţi spun. Ţi-a spus natura. La revedere şi ţie, definitiv.

Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
Irina Nita
#11 -

directoarea executiva. insasi

http://www.europarl.europa.eu/transl_es/RO/terminologie/buletin011.htm - sectiunea b, functii si profesii cu forme de feminin. Exemplul de acolo este "directoare generala".

Inteleg ca poate zgaria pe urechi, caci e putin folosit. De corect insa, e corect. [Mi-as fi zis directoare executiva si daca n-aveam binecuvantarea lingvistilor. Poate o sa scriu un articol despre asta. Caci plasarea femeilor pe o treapta inferioara este unul din elementele pe care e construita desconsiderarea homosexualilor.]

Cine vrea sa caute, poate sa mai gaseasca cateva articole pe net care explica ratiunea din spatele introducerii formelor de feminin pentru profesii care vreme indelungata au fost rostite doar la masculin.Subiectiv, despre obiectivitate. Sau invers
dragos
#12 -

:-)

@bogdan

Cred ca faci o confuzie intre forma si fond.

E posibil ca in articol sa fie typos sau greseli, pe care, la o scanare rapida nu am reusit sa le vad, poate din cauza grabei.

Insa de aici si pana la a jigni oamenii, punand etichete gen "analfabetism", "prost", "agramatism" este o distanta foarte lunga si nu cred ca isi are locul. Si, cu atat mai mult, nu schimba fondul articolului, la care, cum zicea cineva mai sus, ai fi putut contribui, de exemplu.

@andreea bogdan nu lucreaza la metropotam, a fost o perioada colaboratorul nostru, scriind anumite cronici despre concerte rock.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera