Sub reflector - arte martiale din Muntii Wudang

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Va aduceti aminte de cursurile de karate de cand aveati 10-11 ani? Cu ce mandrie aratati la orele cu cele 3 materii intr-una (ma refer la educatie fizica si sport) vreo bucata timida de kata? Poate va amintiti, poate nu. Eu sigur nu-mi amintesc, pentru ca pe mine nu m-a lasat mama sa ma bat cu ceilalti copii, nici macar in mediu organizat.

Pentru cei cu mici asemenea frustrari sau pentru cei cu o pasiune pentru artele martiale interne, fie ea declarata sau in stadiu incipient, teatrul Nottara a fost locul, pentru al doilea an la rand (cel putin de cand imi amintesc eu) in care scoala WudangShu a pus in scena un spectacol demonstrativ de taiji (tai chi chuan), wushu, kungfu, pakua.

wudangshu

Numele scolii inseamna chiar "arte din Muntii Wudang", din inima Chinei, unde traditia taoista exista de prin secolul 14. Este si locul unde se practicau intens stilurile interne, care pun in armonie corpul si aspectul interior, fiind caracterizate de miscari lente, relaxare, respiratie profunda si atingerea unei stari meditative (externe fiin cele gen shaolin, de traditie budista, care pun mai mare accent pe lupta). Wudang se afla chiar printre locurile protejate de UNESCO pentru faptul ca reprezinta un foarte important centru cultural.

wudangshu

Spectacolul de la Nottara i-a adus pe scena pe cei mai buni elevi si maestri ai scolii WudangShu, in demonstratii si exemplificari ale tuturor stilurilor mentionate deja, cu un fundal sonor adecvat si insotite de explicatii detaliate pentru "profani". Cuvintele pot saraci insa experienta.

Mai bine ascultati si priviti:

wudangshu

wudangshu

wudangshu

wudangshu

wudangshu

wudangshu

wudangshu

wudangshu

wudangshu
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera