Studentul si privatizarea facultatilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sunt voci care vorbesc de bine facultatile private si nu sunt doar ale cursantilor, dar chiar si a celor de la stat si voci care le contrazic. Lumea s-a acomodat cu existenta lor. Conditiile sunt mai bune, nu pica tavanul pe tine, nu se vad urmele de igrasie pe care le stia si tata/uchiul/varul etc de cand erau ei studenti, dotarile tehnice sunt de invidiat (ca doar de aceea facultatile de la stat inchiriaza spatii acolo), taxele sunt uneori mai mici decat la stat si dai si de aceeasi profi (in unele cazuri).

Acum adevarul este ca nu poti contesta prestigiul, traditia, valoarea... dar nici rezultatele "particulare" nu lasa de dorit, pentru ca si ei au burse de merit sau burse in strainatate. Dovada ca daca vrei poti sa inveti si la lumina lumanarii. Partea mai putin placuta este legata de "diplomele de carton" primite contracost, fara valoare, examene cumparate...in esenta scump, domne, scump! In plus, te lovesti de ideea ca "aia car enu intra la stat dau la aprticulara". Care nu e in totalitate falsa.

Si tot in aceeasi ordine de idei, acreditarile de functionare. Momentan gasesti liste peste liste, ale caror institutii acreditate variaza intre 23 si 29. Unii spun ca 32 sunt acreditate si alte 23 sunt nonsalante. Deci, atentie mare cum va inscrieti.

Dar se pare ca s-a anuntat mare reforma mare, chiar inainte de deschiderea portilor se verifica acreditarile. Cam tardiv pentru boboci, dar poate mai bine mai tarziu decat niciodata.

In afara, inclusiv in minunata Uniune Europeana, unde vrem sa ne integram si in lumea francofona, din care se pare ca facem parte, invatamantul universitar este platit si la stat. Taxele sunt mari, dar parca si oferta e pe masura. Acolo nimeni nu se plange si nimeni nu stramba din nas la "colegul de la taxa". In schimb la noi, unii au fost copii silitori si cuminti, care sunt la buget, iar altii sunt copii lenesi cu parinti bogati, la taxa sau la particulare.

"Eu am facut pregatire din clasa a XI-a la mate si fizica si am intrat fara probleme. De ce sa merg la particulara cu toti ratati?! Si daca nu intram din prima...stateam un an degeaba si incercam din nou". Anca este sigura ca a meritat sa dea in doi ani de zile o suma egala cu taxele la facultate pe cel putin doi ani, ca sa intre la Politehnica la buget.

In schimb George e de alta parere. "Am dat direct la particulara si mi-o platesc singur. Ai mei nu au fost de acord, dar nu au avut de ales. Sunt multumit si pe langa prietenii mei de la stat, sunt chiar baiat silitor. Merg mai des la cursuri decat ei si eu mai si muncesc. Sunt la un fel de REI (Relatii Economice Internationale-sectie ASE)".

"Am intrat la Drept la stat si imi depusesem dosarul si la o particulara, la administratie publica, in caz ca nu intru. Acum le fac pe amandoua. E mai greu, dar merita sa ai doua diplome in loc de una. Basca, am dat si de aceeasi profi". Cristina e multumita de ambele facultati si nu vrea sa renunte la nici una, desi se mai nimeresc cate doua examene in acelasi timp.

Ce facutati private captiveaza studentimea din Bucuresti? Spiru Haret si Hyperion sunt printre primele, alaturi de colega lor Romano-Americana. Se spune chiar ca sunt "cu traditie". Dar se pare  ca vin tare din urma Cantemir si Titulescu. Studentii sunt primii care recunosc ca au si colegi mai seriosi, dar si unii care nu au ce cauta intr-o facultate.

Si pana la urma cum ramane? E bine sau nu sa fii student la privat? Te ajuta sau te trage in jos la CV, ramai cu ceva dupa ce termini sau ai grija sa cotizezi cum si cand trebuie...Studentii spun ca merita sa faci si o particulara, doar sa alegi una buna si sa si inveti ca sa nu arunci banii aia pe fereastra. Dar inca nu spune nimeni adio invatamantului de stat, desi exista zvonuri cum ca se va trece la taxa, integral. Noroc de profesori care sa nu te astepte la examen cu lista de cumparaturi in brate, ca de invatat ne ocupam si singuri si la stat si la "particulara". Si tot ce ne ramane este sa ne numaram creditele, scolare sau bancare.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera