Student si societate - o discutie AEGEE

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ieri s-a desfasurat la Institutul Ceh o discutie despre studenti si implicarea lor in societate, despre voluntariat, entuziasm si implicare civica. Moderator a fost Ioan T. Morar si invitatii au "reprezentat" fiecare cate o tema: Educatie - Liviu Papadima, Cultura - Florin Iaru, ONG - Sandra Pralong, New Wave - Voicu Radescu. Discutia face parte dintr-un eveniment mai complex, Perfect 10, despre care am mai vorbit, organizat de AEGEE.

aegee

Tinand cont cine au fost invitatii, va dati si singuri seama cat de simpatica si relaxata a fost discutia, cu glume, rasete si exemple personale, venite de la oameni interesanti. Organizatorii i-au intampinat pe invitati cu mere, care se pare ca au fost foarte bune, tinand cont cu cata pofta musca domnul Iaru din unul la inceput. :)

aegee

Liviu Papadima a spus ca cel mai ingrijorator lucru este apatia studentilor, faptul ca fac o facultate pentru ca "asa trebuie" si colectioneaza diplome tot pentru ca "trebuie", fara sa se implice, fara sa faca ceva constructiv. Educatia a devenit un domeniu aproape desuet, "e stajenitor sa fii trecut la rubrica educatie, toti se asteapta sa le tii o morala", spune domnul decan. Ceea ce n-a fost cazul aici, domnul Papadima a ridicat niste probleme reale legate de studentime.

aegee

La noi problema nu sunt elitele, a subliniat el, ci mijlocul. Daca elitele noastre sunt comparabile cu ale oricarei facultati din Europa, nu acelasi lucru se poate spune si despre partea de mijloc, care este mult mai slab pregatita si dezinteresata.

Florin Iaru a vorbit despre cultura. Din nou, un discurs neasteptat, foarte viu si agitat, iesit din clisee, despre cultura ca un mod de comunicare si cultura ca o parte osificata, care, insa, ne impiedica sa murim. Cultura ne invata ca toate lucrurile au o fata si un revers, ca folosind aceleasi cuvinte putem spune doua lucruri opuse si ca de multe ori este o chestiune de folosire a limbajului si de interpretare a sa. Cand ai citit multe carti, ai vazut multe filme si ai ascultat multa muzica si mai ai si criterii corecte, modul tau de a gandi se schimba.

aegee

Sandra Pralong s-a intors din America anii '90. Lucreaza de foarte mult timp in domeniul ONG-urilor si asta se vede din pasiunea cu care vorbeste despre voluntariat, despre satisfactiile pe care le ai pe plan personal atunci cand faci anumite lucruri. Nu trebuie sa faci voluntariat doar pentru ca da bine la CV, ci pentru a invata si a face lucruri importante. Doamna Pralong a militat pentru voluntariat si pentru implicare, dand chiar exemplul Statelor Unite, unde acesta a devenit un lucru normal in societate.

aegee

Apropos, stiti cate ONG-uri sunt acum in Romania? 43.000. Exact, o cifra foarte mare, dintre care jumatate sunt active, multe in spatiul rural. Noi le cunoastem doar pe cele devenite celebre si mediatizate, dar Sandra Pralong ne asigura ca si celelalte fac treaba foarte buna.

aegee

Voicu Radescu a vorbit tot despre a face lucrurile cu pasiune, despre Green Hours si ce se intampla acolo si despre faptul ca poti fi implicat cultural chiar daca nue sti tu creatorul. Poti sustien o miscare culturala, poti fi spectator, consumator, pentru ca actul cultural nu se rezuma doar la cel care-l produce.

aegee

Discutiile au continuat cu intrebari si raspunsuri venite d ela studentii din sala si cu mici glumite din partea invitatilor. De exemplu, Ioan T Morar ne-a spus o chestie foarte amuzanta, ca domnul Papadima a fost coleg de banca in liceu cu Irinel Columbeanu, completand apoi ca l-a batut la media de varsta considerabil mai mica a familiei. :)Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera