Street art: CD! si Cainele cu lipici

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Prima oara l-am vazut pe Cainele cu lipici ranjind poznas pe sub mustati pe un perete din Bucuresti. Mult mai tarziu l-am gasit si pe flickr si l-am invitat pe "stapanul" lui, CD!, la o vorba despre bull terrieri, street artists si alte animale urbane din Bucuresti si din Craiova, unde locuieste el.

cainele cu lipici cainele cu lipici
CD! si primul sticker cu Cainele cu lipici


CD! deseneaza de cand isi aduce aminte, iar de graffiti s-a apucat prin 2000, incepand, ca mai toata lumea, cu throw-ups, "litere si faze de-astea de vezi peste tot pe metrou si ziduri, numai ca eu nu imi desenam numele meu asa cum o fac mai toti grafferii ci imi alegeam subiectele din muzica pe care o ascult, anarcho punk, si politica".

Dupa o pauza de cativa ani, timp in care s-a apucat de facut tatuaje, a revenit la street art, prinzand iar gustul graffiti-ului, dar fara sa se mai apropie de litere si nume simple, pentru ca avea nevoie de ceva cu mai multa personalitate artistica, ceva care sa-l caracterizeze.

Si a descoperit stickerele, autocolante si mai apoi wheatpaste. "Am cumparat autocolant, markere cu vopsea si am inceput sa lucrez foarte mult. La inceput nu aveam o tema anume, ma influentau muzica si politica. Am facut cu tema rasiala, cu tema anti razboi... eu faceam stickere cu lucruri care ma deranjau, pe care le vedeam la televizor... razboiul din Irak si chestii care erau atunci. Iarasi aveam o serie de stickere intitulate Tarfa Massmedia, cu femei in diverse ipostaze, cu un televizor in loc de cap, referitor la mass media care manipuleaza poporul si la televiziunea care este o tarfa si se vinde oricui plateste."

cainele cu lipici cainele cu lipici

Cam pe atunci au aparut si primele desene cu cainele, avand ca sursa de inspiratie si gratioasa muza chiar pe bull terrierul lui CD! "Il iubesc foarte mult si sunt obsedat de fata lui smechera si perfecta, ca sa nu mai vorbesc de personalitatea lui, pe care incerc sa o reproduc in desene. Bull terierii sunt niste clovni, nu sunt niste ucigasi; au o fata mai dura, dar nu sunt rai".

Si asa a aparut avatarul lui CD!, Cainele cu lipici, care este si la propriu un sticker care se lipeste, dar si un caine "cu lipici la oamenii cool".

cainele cu lipici cainele cu lipici

Sunt oameni printre grafferi care fac multe confuzii, si anume ca graffiti si street art nu sunt acelasi lucru. Din punctul meu de vedere stickerele, stencilul, desenele cu marker, instalatiile si graffiti-ul alcatuiesc toate street art-ul, arta din strada. Exista insa puristi care considera ca numai graffiti-ul este street art adevarat si a aparut un fel de dusmanie intre noi. Asta cel mai mult in Bucuresti, unde toti copiii nu stiu altceva decat sa picteze metroul cu numele lor, dau sute si sute de desene doar cu numele lor. Mie imi plac... dar ma intreb ce este rau in a face si altceva decat propriul nume? Sunt foarte limitati unii din ei...


cainele cu lipici cainele cu lipici

Mie imi place foarte, foarte mult Bucurestiul. Il ador. Nu am petrecut foarte mult timp acolo, dar am vazut lucruri care mi-au placut.Unul din astea ar fi si faptul ca sunt multe concursuri si evenimente unde se promoveaza street art-ul. Sunt zone in Centrul vechi unde poti da si ceva "legal". Asta inseamna ca sunt oameni acolo care incep sa gandeasca, spre deosebire de Craiova, unde eu sunt printre primii oameni care s-au apucat de treaba asta cu graffiti-ul. Sunt pionier ca sa zic asa... Din pacate din '99 sau 2000 si pana acum nu prea au mai aparut multi copii care sa faca asta. Sunt eu, mai e prietena mea (2efs) care face street art de doi ani si mai sunt cativa copilasi... care mai mazgalesc. Craiova este un teren virigin inca... dar nu intereseaza pe multi oameni treaba asta.

cainele cu lipici cainele cu lipici
Cainele cu lipici in Bucuresti si Glasgow

Bucurestiul este un loc multicultural daca pot zice asa... Se pot intalni artisti din mai multe tari care au venit acolo fie la o facultate, fie la un job si care in timpul lor liber - daca nu cumva lucreaza chiar in domeniul artelor - ies si deseneaza si au pur si simplu multe zone frumoase care asteapta sa fie pictate.

Mie nu imi pasa daca ceeea ce fac eu este considerat sau nu arta. Pentru mine e un mijloc de exprimare, de relaxare si de infrumusetare - zic eu - a unor zone gri si banale. Niciodata nu am pretins ca sunt artist, chiar imi displace termenul, dar ma simt bine cand desenez, exact cum ma simt bine cand ies cu prietenii sau cu cainele meu.


cainele cu lipici cainele cu lipici

L-am intrebat pe CD! si daca de-a lungul timpului a avut vreo altercatie cu autoritatile pentru mesajele si desenele plasate pe ziduri.

Am avut cateva incidente cu aceasta specie aparte numita militian si tin sa spun ca sunt prosti, badarani si agresivi si incearca sa iti aplice o lege pe care nu o cunosc si care are multe portite de scapare. Oricum faza cu pusul stickerelor pe indicatoare de circulatie e grava rau, te alegi cu dosar penal pentru asta.

Daca in Bucuresti n-am prea vazut patrule de politie, in Craiova e jale. E un oras al politailor sa zic asa. Si care nu sunt politai sunt cocalari. E trist rau orasul meu. Dar e al meu.Cainele cu lipici se poate vedea pe contul de flickr al lui CD! sau direct in slideshow-ul de mai jos:

1 comentariu

Street art: CD! si Cainele cu lipici
Andrei
#1 -

câinele cu lipici

După ce că suntem ultra plini de maidanezi, un câine cleios pe pereți ne mai lipsea!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera