Strada Radu Cristian nr. 1: la un pas de Mircea Eliade

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cateodata, drumurile ne poarta pe neasteptate catre locuri unde nu credeam a ajunge, imbratisand o istorie pe care o simteam, dar n-o puteam cuprinde. Asa a fost si intr-o dupaamiaza de august. La doi pasi de Piata Rosetti se afla un bloc ce ar putea trece drept o realizare obisnuita a arhitecturii interbelice. Totusi, blocul de la adresa Strada Radu Cristian nr.1 isi respira batraneatea intr-un mod complet diferit fata de alte structuri asemanatoare.

strada
Strada Radu Cristian nr 1

Faima sa nu e cladita pe trecutul sau prezentul sau, ci pe ceea ce a trebuit sa moara pentru ca zidurile sale sa se nasca. E un fel de legenda a Mesterului Manole, doar ca la mijloc nu e un trup de femeie tanara. Pe locul unde se afla acum acest bloc s-a aflat casa cu mansarda unde a locuit in anii tineretii Mircea Eliade.

oplacuta

stai departe

M-am oprit sa fotografiez locul si o batrana din blocul de vis a vis a coborat sa ma mustre: "Stim noi ce vreti sa faceti cu pozele astea de fapt... va prefaceti ca faceti poze si de fapt vreti sa ne luati casele...".

Zona e o mina de aur imobiliara. Tac pret de cateva clipe fiindca stiu ca are dreptate. Femeia se aseaza pe trotuar, obosita de efort. Nu mi-a putut spune mai multe despre istoria locului. Salvarea a venit, insa, de la cine ma asteptam mai putin: mi-a raspuns chiar... Mircea Eliade.

cartierul de sus
cartierul vazut de sus

din alt timp
usa unui apartament din bloc

rosetti vechi
Piata Rosetti, in epoca. Gradina familiei Eliade incepea de aici.

In primele capitole ale autobiografiei sale, Eliade vorbeste despre locuinta unde a stat vreme de 12 ani.  Strada purta inainte numele de Melodiei, iar casa familei Eliade avea o gradina intinsa pe 3 strazi: Melodiei, Domnitei si Calarasi. Suferind reparatii capitale prin 1914, casa a rezistat pana in 1934, cand i-a capitulat blocului cu 5 etaje plus mansarda care se afla si astazi acolo.

eliade

In mansarda casei de pe strada Melodiei, tanarul Eliade a facut primii pasi catre omul pe care il cunoastem astazi. Acolo s-a scris povestea ce va deveni "Romanul adolescentului miop" si tot acolo se intalneau, putin dupa deceniul 3 al secolului 20, tinerii Cioran, Vulcanescu sau Noica.

din unghi
strada fara trotuar

prin fereastra
dincolo de fereastra, lumea se schimba. Inauntru, istoria ramane nealterata.

Timpul a schimbat culoarea fatadei, oamenii au imbatranit si au plecat, care incotro. Astazi, majoritatea cladirilor din imprejurimi care au rezistat acelor vremuri poarta bulina rosie si ameninta ca vor deveni pamant cat de curand. Proiecte imobiliare ambitioase ar putea grabi aceasta despartire de un trecut pe care stim sa-l ingrijim tot mai prost. Stim a salva Sighisoare sau Vami Vechi, insa nu foarte departe de noi se afla cineva/ceva poate la fel de neajutorat: orasul in care traim, orasul care a fost... si al lui Mircea Eliade.
1 comentariu

Strada Radu Cristian nr. 1: la un pas de Mircea Eliade
o admiratoare a lui Mircea Eliade
#1 -

Comentariu nou

Tocmai recitesc Memoriile marelui savant, in care scrie de vreo doua ori ca se convinsese demult ca romanii sint o natie lipsita de noroc... Cita dreptate avea...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera