Stiati ca #5

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

V-ati intrebat vreodata de unde vine numele podului "Grant" si mai ales... cum se pronunta?

Eu am auzit, de exemplu, varianta Podul Grand... adica de la podul mare-mare care trece peste Calea Giulesti, Calea Grivitei si Calea Ferata, pardon, calea ferata:)

Ei bine, gresit. Podul Grant, pronuntat in stil englezesc "grrreant" isi are numele de la sir Effingham Grant - consul la Bucuresti, sotul Zoei Golescu, nepoata mostenitoare a boierului Dinicu Golescu. Cel pe mosia caruia a fost construita Gara de Nord.

Mosia lasata zestre din tata-n fiica-n nepoata si intinsa pe multe zeci de hectare a devenit un cartier, care a luat numele consortului britanic. [Sora domnului consul Grant, Mary a devenit Maria Rossetti, sotia lui C.A. Rossetti]

Podul a fost inaugurat in 1910, la vremea respectiva fiind construit in intregime din metal. Ulterior, mai precis in anii '70 - '80 podul a fost daramat si reconstruit din beton.

Geografic vorbind, podul uneste jumatatea estica a capitalei de la Piata Crangasi de cea vestica pana in Strada Turda. Din punct de vedere rutier este unul din nodurile de trafic intens si foarte intens, in zona acestuia fiind deseori blocaje, datorate mai ales nesfarsitelor lucrari de reabilitare.

Pe Podul Grant a fost inaugurata, in 2002, prima linie de metrou usor din tara, pe linia tramvaiului 41.
2 comentarii

Stiati ca...
Kukubau
#1 -

Comentariu nou
Stiati ca...
Kukubau
#2 -

Comentariu nou

Giulesti RUUULZZZ !..... :O))

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera