Stapanii vor fi nevoiti sa plateasca peste 35 de lei pentru a-si microcipa cainele

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cainii cu stapan trebuie microcipati in termen de maxim 30 de zile dupa ce s-au nascut si inregistrati in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), se arata intr-un proiect (PDF) de norme pentru aplicarea Legii nr. 258/2013, elaborat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care este supusa dezbaterii publice.

De asemenea cainii adulti cu proprietar trebuie microcipati in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei norme dar nu mai tarziu de 01 martie 2014.

Cainii proveniti din adaposturile publice vor fi microcipati in momentul adoptiei dar in orice caz inainte de a parasi adapostul.

Potrivit proiectului inregistrarea in RECS a cainilor identificati se realizeaza pe loc, imediat dupa microcipare odata cu eliberarea carnetului de sanatate.

Cainii neidentificati si neinregistrati dupa data de 01.03.2014 sunt considerati caini fara stapan si sunt tratati conform procedurilor legale. Adica vor putea fi eutanasiati daca in termen de 14 zile nu sunt adoptati.

Pretul platit de proprietarii de caini pentru identificarea animalelor prin microcipare ┼či inregistrarea lor in RECS ar putea porni de la 35 de lei.

In vederea inregistrarii canilor, proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari de libera practica organizati in conditiile legii, identificarea electronica cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii conform prevederilor legale, inregistrarea in RECS si eliberarea carnetului de sanatate.

In plus, daca vreti sa plecati cu cainele din tara aveti nevoie de pasaport, care se elibereaza de catre medicul veterinar.

Ce se intampla daca nu vei respecta normele...

Potrivit Legii nr. 258/2013, daca nu va microcipati cainele riscati o amenda contraventionala cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei. La fel se pedepseste si incredintarea cainilor spre revendicare si adoptie fara a fi identificati.

Nerespectarea obligatiei asociatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor de a avea in adaposturi numai caini identificati prin microcip se pedepseste cu amenda intre 2.000 si 5.000 de lei.

Proprietarii de caini au totodata obligatia de a informa medicul veterinar in termen de sapte zile privind vanzarea, cumpararea, pierderea, disparitia, furtul sau donarea animalului.

De asemenea, in caz de vanzare sau donare, atat vechiul, cat si noul detinator al cainelui, au obligatia sa solicite medicului veterinar de libera practica organizat in conditiile legii sa inregistreze in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan schimbarea datelor proprietarului si noua adresa.

In cazul mortii animalului proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenta si consemnarea decesului in carnetul de sanatate.

La gasirea unui caine cu stapan pierdut, persoanele care l-au gasit au obligatia de a anunta sectia de Politie cea mai apropiata in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.

Dupa data de 01 martie 2014 detinerea de caini neidentificati si neinregistrati este interzisa.

Bucurestenii nu ar trebui sa uite ca trebuie sa isi inregistreze cainile si la ASPA. Vezi ce trebuie sa faci ca sa iti inregistrezi cainele ca sa nu iei amenda de 3.000 de lei.

Sursa foto
1 comentariu

Stapanii vor fi nevoiti sa plateasca peste 35 de lei pentru a-si microcipa cainele
Cavalary
#1 -

Comentariu nou

3 words: Fuck that shit!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera