Sportul saptamanii - Parkour

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Se spune ca orasul e sufocant, ca te limiteaza si te apasa, ca te lovesti de obstacole si ca elementele peisajului urban vin mereu spre tine, invadandu-ti spatiul vital.

In oras exista limite. Nu poti sa mergi pe aici ca e sens interzis, nu poti sa ajungi acolo pentru ca au aparut cladiri noi care nu te lasa sa treci, dincolo e un santier unde ti-e frica sa intri.

Parkour vrea sa stearga limitele respective, dandu-ti sentimentul ca orasul e al tau. Daca orasul e o jungla, parkour poate fi privit ca un mod de supravietuire si de evadare. Alergi, gasesti in viteza solutiile potrivite, esti ingenios, agil si nu te intereseaza obstacolul din fata, indiferent daca e un zid, un copac sau o groapa in pamant.

Parkour a inceput ca un set de metode de antrenament intre cativa prieteni din Franta si apoi a explodat pur si simplu, atragand mii de adepti din toate tarile. Cei care umbla in afara acestor cercuri il considera un element de videclipuri dragut. Ca orice alt lucru bun, cand stiu prea multi oameni despre el, devine cool, si apoi devine fumat.

Parkour insa este diferit de alte asa-zise sporturi deoarece nu exista competitii propriu-zise. Nu exista cel mai nou echipament pe care trebuie sa dai cateva mii de dolari. Nu exista un regulament strict. Esti doar tu si lumea... si lumea nu o poti schimba pe o varianta imbunatatita.

Parkour inseamna, pe scurt, sa poti ajunge din punctul A in punctul B cat mai repede si cu cat mai putin efort, indiferent de ce obstacole exista in calea ta. Garduri, masini, blocuri... Totul poate fi folosit in favoarea ta, nu impotriva ta. Nu exista miscari pre-definite. Trebuie sa-ti cunosti corpul foarte bine, ce poate sa faca si ce nu poate sa faca (pe moment).

Practicantul de parkour se numeste traceur (sau traceuse). Inainte de a capata acest titlu esti un simplu "apprentice". Parkour nu inseamna sa te arunci de la etajul 2 si sa nu ai oase rupte. Trebuie sa existe libertate a miscarilor, dar libertate fara control inseamna haos... mai rau, inseamna sederi serioase in spital. In perioada de studentie trebuie sa adopti atat stilul de miscare parkour, cat si filosofia parkour.

Trebuie sa fii in stare sa te adaptezi, pentru ca poti sa repeti o miscare de 1000 de ori, dar intr-un mediu diferit poate ca miscarea/saltul nu va mai functiona la fel. Trebuie sa fii in stare sa te deplasezi cu aceeasi viteza in medii diferite. Parkour nu inseamna imitarea miscarilor pe care le vezi in filmulete!

Nu te iei la intrecere cu nimeni decat propriile limite. Este foarte importanta atat starea fizica, cat si starea mentala. In afara de barierele fizice, trebuie sa spargi barierele mentale. Adu-ti aminte de Star Wars...

Luke Skywalker: I didn't think it was possible.
Yoda: That is why you fail.


Be like water obisnuia sa spuna Sebastian Foucan, unul dintre fondatorii sportului. Sa ai miscari cat mai fluide si controlate. Sa stii cand trebuie sa sari, cand trebuie sa te agati si cand trebuie sa-ti pastrezi echilibrul. Poate ca multi se intreaba acum, "Da, dar nu trebuie sa arate bine?".

Nu trebuie sa "arate" bine pentru ca scopul suprem nu este unul de natura estetica, ci unul de natura kinetica. Sa-ti folosesti resursele corpului in cel mai eficient mod cu putinta. Cand esti deja in acea zona in care vezi lumea din jurul tau ca un traceur, nu-ti mai pasa daca arata bine ce faci sau nu. Indiferent ce vedem noi, outsiderii in videoclipuri.

David Belle, pionierul miscarii a inceput sa se antreneze pentru situatii in care viata ii va fi pusa in pericol si va fi nevoit sa dea dovada de putere. Putere inseamna sa fii in stare sa alergi, sa sari, sa inoti, sa lupti, sa fii capabil de orice este nevoie intr-o anumita situatie data penru a supravietui. Parkour este reprezentarea fizica a acestei filosofii.


In afara de parkour, mai exista si free running. Termenul parkour a aparut in 1998, fiind prima data folosit de David Belle si Hubert Konde. Free running implica folosirea unor elemente mai acrobatice in trasee, care nu sunt in mod necesar cele mai eficiente. In Bucuresti miscarea exista inca din anul 2005. Anul acesta a avut loc a treia intalnire nationala a traceurilor, la Iasi.

In Romania exista mai multe comunitati de traceurs, insa punctul de pornire pentru oricine vrea sa stie mai multe este site-ul traceurs.ro. In materie de comunitati, cele mai active online sunt comunitatile din Cluj, Iasi si Oradea. Nu strica sa intri nici pe forumul parkour.net, unde abunda sfaturile si discutiile privind parkour. Un dictionar parkour gasesti aici, aici si aici.

Toate bune si frumoase, dar oare raspund la intrebarea: "Este Parkour un mod de viata?". Let's put it this way... atunci cand vezi lumea din jurul tau intr-un nou mod si esti dispus sa-ti testezi limitele in mod constant, oare asta nu inseamna ca ti-ai schimbat viata?

Sursa info: parkour.net, traceurs.ro




2 comentarii

Sportul saptamanii - Parkour
iancu
#1 -

erata :P

Imi pare rau dar "Be like water" este ce spunea Bruce Lee in interviurile si cursurile sale. Parkour exista de putina vreme, si filosofia sa se aseamana mult cu cea din Jeet Kune Do, adica adaptarea la mediu in orice conditii.

"Don't get set into one form, adapt it and build your own, and let it grow, be like water. Empty your mind, be formless, shapeless — like water. Now you put water in a cup, it becomes the cup; You put water into a bottle it becomes the bottle; You put it into a teapot it becomes the teapot. Now, water can flow or it can crash. Be water, my friend." Bruce Lee

Sportul saptamanii - Parkour
Constantin
#2 -

Cateva idei

Apreciez faptul ca documentarea s-a facut ca lumea, dovada ca articolul a iesit acceptabil. Am vazut (mult) mai rau, dar si mai bine.
Asa cum a zis si "erata" , Bruce Lee este cel care spunea "be like water" .
In ceea ce priveste comunitatile online, unele dintre cele mentionate sunt parasite de mult, sau mai rau, au un efect negativ asupra imaginii Parkour-ului.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera