Societatea Mobilă

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol scris de Cristian Neagoe; desen de Dan Perjovschi
Text aparut initial
in Sapte Seri


De 10 săptămâni ieșim în stradă ca niciodată în România, dar textul cu „nu se poate schimba nimic” n-a pierdut o iotă. Acum ni se spune că e prea târziu. Noi suntem Societatea Mobilă, cetățeni upgradați. Voi cine sunteți?


Litaniile au fost repetate până la greață: poporul român doarme, suntem inerți politic, lipsiți de inițiativă civică, pur și simplu „nu ne pasă”, suntem „curul Europei”, o nație de lași. Nu doar că le-am auzit. Le perorăm și noi când mai escaladăm câte o culme a disperării. Avem ca termen de comparație curajul turcilor din Gezi Park, americanii care au ocupat Wall Street, indignații spanioli, francezi, islandezi pentru care chestionarea politicilor publice și nesupunerea civică sunt firești ca privitul cerului.

În ’90, părinții noștri au ocupat Piața Universității și au scandat: „Noi de-aicea nu plecăm!”. Erau tineri, zâmbeau, cântau, se simțeau liberi. Înfrângerea de atunci încă îi bântuie. Pentru noi, să nu stăm locului e vital. Noi plecăm din Piața Universității sau de aiurea și mărșăluim prin cartiere, acolo unde mesajele ajung filtrate de TV sau n-ajung deloc. Mergem la oameni cum nu s-a mai mers, iar ei ni se alătură cu miile.

Pentru Societatea Mobilă, televiziunea a murit. Noi producem informație în loc să ne-o luăm gata mestecată. Canalele clasice ne-au atomizat și ne-au învrăjbit unii împotriva altora. Acum e prea târziu pentru asta: am descoperit jurnalismul civic și eseul opensource.

Arma noastră e o sticlă cu câteva monede în ea. Face la fel de mult zgomot ca politicienii de plastic în care nu rezonează decât banii. Arma noastră e vocea, ea ne permite să spunem. Și mai avem două arme care ustură mai tare decât bastoanele jandarmilor sau gazele lacrimogene: ironia și telefonul mobil.

Suntem la evenimentele importante ale societății noastre: cafenele critice, inaugurări de aeroport, moaștele Sfântului Dumitru, meciuri, sărbători, votarea proiectelor de lege. Cavaleria noastră ușoară e formată din bicicliști și skateri, mai dinamici decât toată Jandarmeria cu țestoasele și Reginele ei. Noi schimbăm strategia, ei răspund la ea. Noi suntem mobili, ei jonglează pe loc.

Ne auto-organizăm, suntem descentralizați, suntem ca Internetul: fiecare dintre noi e un nod într-o vastă rețea care nu poate fi distrusă. Deschiderea ne face flexibili. Suntem Sistemul de Operare Uman care funcționează pe share și economia darului. Societatea Mobilă a trecut de la colectivizare la conectivizare.

Sistemele lor de supraveghere nu-și mai au rostul: suntem transparenți, îi invităm chiar să ne dea follow. Statul abia dacă poate începe să ne monitorizeze, cu atât mai puțin să ne controleze. Și habar nu are cum să reacționeze la singura informație relevantă pe care o primește: nici vorbă de eco-teroriști, oamenii vor doar să se respecte legea!

Astfel, din ruinele societății civile românești se naște o forță nouă. By our powers combined, we are Societatea Mobilă!

Societatea Mobila
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera