Semne si semnificatii: Chinta roiala, regele sinucigas si asul mortii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Memoria colectiva se scarpina nitel in cap cand e vorba de originea precisa a cartilor de joc si mai ales a reprezentarilor de pe ele. Se pare ca cel mai indepartat stramos al lor era inainte de secolul 10 d. Hr. un set de fasii de hartie chinezesti, foarte asemanatoare cu piesele de domino, adica reprezentand simetric la cele doua capete mai inguste diverse motive abstracte.

Ca in cazul celor mai multe lucruri imprumutate si trecute prin mana in mana de la natie la natie, de-a lungul secolelor, cand au ajuns prin Imperiul Otoman, in epoca de inflorire a artei miniaturistilor turci, cartile de joc (pictate de mana) au capatat trei ranguri militare pentru ceea ce numim azi valet, regina si rege. Tot turcii au introdus si patru semne distincte, inspirate, ca si ilustratiile, din viata de curte la Bab-ı Ali, Sublima Poarta: monede, cupe, sabii, maciuci.
 
Desenele originale au suferit in timp multe transformari, datorate in mare parte multilor copisti si desenatori, care au interpretat si reprodus in felul lor imaginile. Semnele s-au schimbat: maciuca a luat forma sceptrelor si a bastoanelor, iar numele semnelor pastrate azi in diverse limbi pot povesti mai multe despre origini:
- frunza (inima neagra) are denumirea alternativa de pica: pique (fr.) sau Pik (germ.) inseamna lance, spada, care in engleza se numeste si mai clar, spades.
- bastoanele mentionate mai sus s-au transformat in engleza in clubs (bâte), desi reprezentarea de azi este o trefla.

carti de joc
sursa

Cartile de joc in forma lor obisnuita astazi isi au originea in Franta, pe la jumatatea secolului al 15-lea. Cupa (inima rosie), caroul (romb), pica (inima neagra), si trefla sunt o inventie franceza, adaptate probabil dupa setul nemtesc de carti de joc, ce continea inimi, clopotei, frunze si ghinde. Dupa oarecarea standardizare a cartilor de joc intr-o forma relativ asemanatoare cu cea de azi, prin secolul al 16-lea fetelor regale de pe cartile de joc li s-au desemnat si personalitati: regele de cupa era Carol cel Mare, caroul Cezar, pica David, iar trefla Alexandru cel Mare. Tot francezii au introdus si regina in suita, asociind regilor cate o "consoarta", desi fetele luminate ale reginelor nu au origini atat de clare.

Regele de cupa este cel mai interesant dintre fetele regale din suita, care si-a schimbat vizibil reprezentarile. In "original" el poarta o sabie, paralela cu marginea cartii, ca si la ceilalti regi. Prin negura timpurilor imaginea s-a distorsionat intr-atat incat popa de rosu este acum singurul rege care isi... infige sabia in cap, de unde si denumirea de "regele sinucigas" (exista si un film cu acelasi nume).

carti de joc

Jokerul este o inventie recenta, aport al culturii americane, care a simtit nevoia de a suplimenta gradul de imprevizibilitate al jocului de carti adaugand o carte versatila ca un bufon nebun al regelui. (vezi aici o colectie de jokeri de la 1800 incoace).

Alte ciudatenii ale pachetelor de carti de joc clasice (clasice in acceptiunea contemporana) sunt:

- regele sinucigas, pe langa faptul ca isi infige sabia in cap, de obicei nu are nici mustata;
- un alt rege nonconformist e cel de caro, care nu are sabie, ci barda;
- cartile ciclop, cu un singur ochi: regele de caro si valetii de pica si cupa, care sunt desenati din profil;
- reginele tin in mana fie sceptre, fie flori. Cateodata, singura care are o floare este regina de trefla.

carti de joc carti de joc carti de joc

- asul de pica, de obicei reprezentat mai elaborat decat ceilalti, e adesea numit cartea mortii si a inspirat si cantece: (The Ace of Spades, Motorhead). De pe la 1700 si ceva, cand cartile de joc au inceput sa fie tiparite, asul de pica era cel ornat cu stampila imprimeriei, a manufacturii sau cu vreo emblema a casei regale. In al doilea razboi mondial o divizie americana avea pe interiorul caschetelor simbolul asului de pica, pentru noroc. Mai tarziu, in razboiul din Vietnam, s-a crezut ca simbolul respectiv reprezenta nenoroc in cultura vietnameza, asa ca soldatii americani foloseau o abundenta de "pici" pentru a "teroriza" dusmanul. (mai multe despre asta aici si aici)

asi de pica
sursa foto: swapcards.blogspot, unde gasiti si alte colectii de carti de joc


Istorii detaliate ale cartilor de joc gasiti, daca va intereseaza, aici:

- The four king truth
- History of playing cards
- Playing cards history
3 comentarii

Semne si semnificatii: Chinta roiala, regele sinucigas si asul mortii
Remmy
#1 -

Comentariu

O poveste interesanta ce are legatura cu asul de pica este cea a mortii lui Cliff Burton, basistul de la Metallica:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cliff_Burton#Death

Semne si semnificatii: Chinta roiala, regele sinucigas si asul mortii
ronnie
#2 -

sa il completez pe Remmy

aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Metallica#27_septembrie_1986 e povestea detaliata - interesant, ieri am aflat mai multe detalii despre moartea lui Cliff si azi citesc articolul cu asul de pica :D

la trefla stiu ca se mai spune spatie

Semne si semnificatii: Chinta roiala, regele sinucigas si asul mortii
Remmy
#3 -

pentru ronnie
Sa o completez :P :))

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera