Sfatul kinetoterapeutului - piste de atletism in parcuri
E soare afara, iar asta ne face pofta de miscare in aer liber. Pentru ca pana acum am vorbit numai de biciclete, si pentru ca am purtat de curand o discutie interesanta cu un profesor kinetoterapeut, va propunem o noua idee: piste de atletism in parcuri.
Nu suntem specialisti, asa ca l-am intrebat pe Nicolae Vintila, profesor kinetoterapeut la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie Bucuresti, cate ceva despre necesitatea unor piste de atletism in locuri publice.
De unde ti-a venit ideea pistelor de atletism?
Ca si kinetoterapeut, am putut observa la locul de munca o sumedenie de pacienti tineri care au venit cu gonalgii (dureri de genunchi) si periostite (inflamarea periostului.) Dupa aplicarea programului de recuperare, durerile au diparut si unii dintre ei isi doresc sa continue alergarea. Asa mi-a venit ideea, in urma intrebarilor pacientilor legate de o posibila locatie unde si-ar putea desfasura in siguranta programul de alergare.
Mai exista la noi in tara piste de acest gen?
Am vazut si testat o pista la Sovata, de jur-imprejurului lacului Ursu.
Explica-ne de ce sunt necesare. Care e diferenta intre alergatul pe pista si alergatul pe asflat?
Alergatul pe asfalt presupune un soc mai mare la nivelul gleznelor, genunchilor, soldului si coloanei vertebrale. Astfel poate creste riscul aparitiei artrozelor, al tasarilor de coloana vertebrala, al periostitei - inflamarea periostului, stratul membranos ce acopera osul. Alergatul pe pista reduce socul cu minim 20%. Acum 2 ani am avut o pacienta de 18 ani care se pregatea pentru bac, pentru proba sportiva. Dupa 2 luni de alergare pe asfalt, o suprafata tare, a inceput sa acuze puternice dureri la nivelul genunchilor - gonalgie.
Unde crezi ca ar trebui amplasate aceste piste?
In parcuri, sau in zonele in care oamenii obisnuiesc sa iasa la alergat, spre exemplu in Politehnica.
Cum consideri ca ar trebui sa fie amenajate pistele?
Nu sunt tehnician, dar cred ca la inceputul pistei de alergare e absolut necesar sa fie amplasate niste panouri informative unde sa fie specificata obligativitatea de a folosi pantofii sport de alergare, special conceputi pentru aceasta activitate. Pe langa asta, ar trebui sa existe si niste informatii legate de beneficiile alergatului pe o pista de atletism.
Ai mai vorbiti si cu alti doctori sau colegi ai tai despre acest proiect? Care a fost reactia lor?
Da, am discutat cu medici de recuperare, ortopezi si colegi kinetoterapeuti si ideea li s-a parut foarte buna. Ideal ar fi sa privim lucrurile profilactic. Sa prevenim mai mult si sa tratam mai putin.
Ai incercat sa aduci acest proiect in atentia autoritatilor? Ce rezultate ai avut?
Sunt pe cale sa trimit cateva solicitari in acest sens catre primaria generala si primaria de sector. De rezultate cred ca vom putea vorbi mai tarziu.
Daca aceste piste vor fi facute, cum crezi ca vor fi primite de bucuresteni?
Sper sa fie primite cat se poate de bine. Cred ca nu sunt singurul care a observat cum din ce in ce mai multi bucuresteni au inceput sa practice alergarile - jogging-ul. Ba mai mult, suficienti alergatori imi devin pacienti in urma lipsei amenajarilor potrivite. Datorita alergarii pe o suprafata tare si cu incaltari necorespunzatoare, plus greutatea mare, pot aparea cazuri de gonartroza chiar si la 20 de ani. Pista de alergare dublata de incaltamintea corepunzatoare reduce semnificativ riscurile uzurii articulatiilor prezente in cadrul jogging-ului.
Din cate am inteles noi, pistele de atletism in parcuri ar fi destul de utile. Intrebarea cea mare ramane: Isi vor merita banii, sau nu?
ok
Este o idee foarte buna!
piste atletism
salut ideea,doar ca mai trebuiesc 2 lucruri:vointa politico-civica(vezi consiliile primariilor)si bani,restul va fi poveste peste probabil 30 de ani.