Semne si semnificatii: ♥ simbolul inimioarei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Unul dintre cele mai exploatate simboluri, care a depasit si sfera de utilizare a fetisoarei zambarete, atotprezentul f, este cel al inimioarei: .

Inima (ca organ) este de mult timp asociata cu dragostea, cu emotiile, cu sentimentele si chiar cu spiritul. Iubim si uram din inima, radem din inima, ne calcam pe inima, ni se rupe inima, suntem curajosi cand avem inima de leu, tristi cand ne e inima albastra, ne facem inima rea cand suntem suparati si suntem fara inima cand suntem rai.

Dar de unde pana unde transferul romantic-emotional de la organul uman la simbolul abstract al inimioarei?

inima inima
sursa foto

Explicatia nu e prea clara, nici garantata 100%, dar se pare ca una din primele utlizari ale simbolului ♥ vine din Africa de Nord: o moneda antica din colonia Kyrene (Libia) avea batut pe ea exact acest simbol, care a fost localizat in samanta unei plante, silphium, condiment culinar (azi disparut) folosit in antichitate ca anticonceptional, de unde e posibil sa se fi extins conotatia legata de sex, apoi dragoste.

Planta se pare ca era extrem de valoroasa (greutatea ei in aur, se zice), crestea numai in zona mediteraneana a Libiei, si dobandise o considerabila reputatie erotica, la care face aluzie si Catul in poemul 7, dedicat Lesbiei, (pe numele ei adevarat Clodia, cu care Catul avea o aventura): Qvaeris, quot mihi basiationes, tuae, Lesbia, sint satis superque. quam magnus numerus Libyssae harenae lasarpiciferis iacet Cyrenis - Ma intrebi cate saruturi de-ale tale, Lesbia, imi sunt de-ajuns. Cate graunte de nisip acopera Kyrena cea roditoare de silphium.


Biserica Catolica este de parere ca prima reprezentare (sau cea mai importanta, macar) a formei vine de la sfarsitul secolului 17, de la viziunea Sfintei Margareta Maria Alacoque, in care calugarita a vazut inima (lui Iisus) inconjurata de spini (vezi aici o reprezentare din 1765).

Semnul este insa cu siguranta mai vechi de atat - numai daca privim pachetele de carti de joc din secolele precedente, care incepusera deja (din sec. 15) sa aiba printre semne si inima rosie. Se speculeaza chiar ca ar putea fi o denaturare a hieroglifei ba (inima, suflet), care se poate vedea aici la pozitia F34, printre alte organe de mamifere. Intamplator, apropo de mamifere, se pare ca cea mai apropiata ca forma cu inimioara stilizata ar fi de fapt inima de vaca.

Inca nedumeriti totusi de legatura de forma intre inima umana si cea a abstractizarii ei, am cautat mai departe, pana am ajuns pe symbols.com, care ii analizeaza fiecare curbulita: ei speculeaza ca semnul pare sa fie un hibrid intre foc, semnul astrologic al berbecului si semnul uniunii: f + f+ f.


Desi ai zice ca simbolul inimioarei e atat de popular incat trebuie sa fie universal inteles la fel, gasim chiar in Europa o alta semnificatie: ati vazut vreodata o toaleta de lemn pe usa careia era o gaurica in forma de inimioara? (un exemplu foto aici) Nu era un ornament fara sens: insemna o toaleta unisex, iar desenul f trebuie vazut nu ca o inimioara, ci ca un... fund.


Folosita moderat la ocazii romantice, inimioara a ajuns parte din pop culture prin anul 1977 cand Milton Glaser a facut-o centrul atentiei logo-ului I NY, in  cadrul campaniei de publicitate a orasului New York. De atunci s-a extins peste tot pe unde e ceva de iubit, de admirat sau de vandut (ciudat, parca n-am vazut inca nici un tricou cu I Bucuresti sau Romania), si a dus, natural, si la alternative:

inima inima
tricourile de la Product of your environment, cu I my poNY si I aNYone


Mai vrei simboluri?

Semnul pacii
Capul de mort
Chinta roiala, regele sinucigas si asul mortii1 comentariu

Semne si semnificatii: ♥ simbolul inimioarei
hydrarulz
#1 -

nu uita de matematica

eu prima oara cand am inteles semnificatia semnului era cand ma uitam pe niste functii matematice mai interesante.

una este cardioda:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cardioid#Graphs

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera