Semne si semnificatii: Capul de mort

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Craniul scheletului uman are mult mai multe semnificatii decat cele de "mort" sau de "pirati", topite si ele in fata modei imprimeurilor, care a dus capetele de mort la noi niveluri de coolness si icon, in moda emo, goth si rock / biker.

steag

Momentul precis cand a inceput sa se foloseasca simbolul craniului cu oase incrucisate nu e tocmai bine sapat in tablitele istoriei. Una din cele mai vechi utilizari e legata de cavalerii templieri si de pirati. Unele surse spun ca pe steagul templierilor craniul si oasele aveau simbolul crucificarii lui Christos si al renasterii si ca piratii l-au imprumutat, afisandu-l pentru a-si dovedi sprijinul fata de activitatile templierilor. Altele, vorbind despre cavalerii dezradacinati dupa destramarea ordinului care luasera calea pribegiei, spun ca au imprumutat simbolul deja existent pe steagurile pirateresti.

Apropo de pirati, craniul cu craniile incrucisate, folosit pentru a baga in sperieti co-participantii la traficul maritim, se cheama in engleza Jolly Roger (Roger cel vesel). De unde pana unde? Legatura iar duce cumva la sarmanii cavalerii ai templului lui Solomon, care foloseau intr-o vreme steaguri rosii. De la expresia in franceza jolie rouge (rosu frumos), se poate sa fi derivat in engleza Jolly Roger (roger avand deja semnificatia de vagabond, printre altele).

Unde mai este folosit simbolul craniului cu sau fara oase incrucisate?

- Craniul cu oase incrucisate e un vechi simbol funerar, gasit pe pietrele de mormant inca din crestinatatea timpurie.
- Craniul cu oase incrucisate este si un simbol in francmasonerie, mai precis pentru masonii de grad trei.
- Skull and bones 322 este o societate secreta (atat de secreta incat nu putem vorbi despre ea - G.W. Bush) - detalii despre care se poate vorbi gasiti aici, iar aici s-a facut chiar si un top 10 al lucrurilor pe care nu le stiati despre S&B 322 (care se lauda chiar ca au furat craniul lui Geronimo, apasul legendar)
- Inelele naziste "de onoare" Totenkopfring ("inelul cap de mort") ale lui Himmler pentru personalul meritoriu din SS (detalii si imagine aici)
- Craniul cu oase incrucisate dedesubt, nu in spate, reprezinta simbolul international pentru otrava.

cele kula sedlec
Foto stanga: Cele Kula, Nis, Serbia, turn facut de turci din craniile sarbilor, in timpul unei invazii pe la inceputul anilor 1800. Vreo 1000 de soldati sarbi s-au aruncat in aer pentru a nu fi facuti prozonieri, iar turcii au construit, demonstrativ, un turn din craniile lor. Azi a mai ramas in picioare o bucatica de zid, care contine vreo 60 de cranii. (sursa foto: Martijn Munneke, sub licenta cc)

Foto dreapta: biserica-osuar Sedlec din Kutna Hora, Cehia, decorata cu oasele a cca. 40.000 de schelete, un neobisnuit proiect artistic care dateaza de pe la 1870 (sursa foto: Curious Expeditions, sub licenta cc); site oficial al bisericii

vezi si film:
- Craniile de cristal despre care se spune ca sunt de origine precolumbiana, ca au puteri magice sau chiar ca ar fi facute de specii extraterestre s-au dovedit de fapt o escrocherie perpetuata din secolul 19 de vanzatorii amatori de senzational.

- Simbolul oaselor incrucisate a fost preluat in anii '80 si de campania englezeasca anti-piraterie "inregistratul casetelor acasa omoara muzica", preluat si parodiat in "hainele facute acasa omoara moda", si mai recent afisat cu mandrie piratereasca de logo-ul Pirate Bay:

tapinghomesewing pirate bayMai jos: The Skeleton Dance, Walt Disney, 1929

6 comentarii

Semne si semnificatii: Capul de mort
Mihai
#1 -

322!

nu atatia erau parlamentarii care au votat demiterea lui basescu? =)) conspiratie!

Semne si semnificatii: Capul de mort
Rin Tin Tin
#2 -

Meserias

Meserias. SS aveau cap de mort si pe epoleti (Hitler era fond of occult symbols)

Semne si semnificatii: Capul de mort
mica
#3 -

rusine

Otraviti sufletele copiilor cu porcaruiile voastre de muzici si semne!!!Sa va fie rusine!!!

Semne si semnificatii: Capul de mort
anonim
#4 -

tampenia voastra

bagamias pula in inimile voastre de boschetari.ati fkut si voi un sait(in kre snt numai tampenii)si credeti ca aveti mare rating

Semne si semnificatii: Capul de mort
mary
#5 -

Comentariu nou

da cine otraveste sufletele copiilor.......voi trimiteti copii sa faca gesturi necugetate si apoi aruncati vina pe altii........ce e rau in a fii rocker.......daca nu stiti nu mai vorbiti.......

Semne si semnificatii: Capul de mort
mary
#6 -

Comentariu nou

................si va mai credeti si oameni "maturi".........muahahaha

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera