Scrisoare catre Parlamentarii romani

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Articol scris de Cristian Neagoe

Stimată Doamnă / Domnule Parlamentar,

Zilele acestea vocea Parlamentului este mai importantă ca oricând. Puteți da dovadă de curaj și să arătați că vă pasă: de oameni, de mediu, de istorie, de viitor.

Cetățenii contează pe dumneavoastră. Sperăm ca prin decizia și votul dumneavoastră să ne arătați că știți ce înseamnă reprezentativitatea și respectul față de cei care v-au investit în posturile pe care le dețineți.

România a fost prinsă în plasa unei campanii țesută cu mulți bani. Vi s-a spus că „oamenii de la Roșia Montană nu vor decât să muncească". În această privință suntem de acord, iar lucrul acesta poate fi puntea comună între noi și dumneavoastră.

De-a lungul timpului am venit cu propuneri alternative, cu soluții pentru oamenii de acolo, care au în vedere mediul, patrimoniul istoric, viitorul copiilor României, dar și soluționarea problemelor sociale concrete ale locuitorilor din Roșia Montană. Avem nevoie însă de decizii politice dictate de conștiință, nu de propagandă, de oameni politici curajoși care să ne reprezinte.

În speranța că punerea în aplicare a soluțiilor se va urgenta, vă amintim câteva lucruri pe care compania RMGC le-a omis în mod convenabil:

1. ROMÂNIA ARE MAI MULT DE PIERDUT DECÂT DE CÂȘTIGAT – Negocierile cu compania canadiană au fost defectuoase, făcute în favoarea unui grup mic de oameni, în detrimentul țării și al cetățenilor ei.

2. MEDIUL E ÎN PERICOL – Cianurile reprezintă un factor de risc important, cu consecințe fatale pentru oameni, animale și natură. Zeci de accidente cu cianuri s-au întâmplat doar în ultimul deceniu în țări mult mai dezvoltate decât România (SUA, Canada, Suedia, Finlanda, Spania, Turcia, printre altele).

3. SE CREEAZĂ UN PRECEDENT PERICULOS PENTRU STATUL DE DREPT – O companie privată va putea face uz discreționar de forță împotriva cetățenilor României, iar puterea Parlamentului va fi subminată. Nu vorbim aici doar de Roșia Montană, exproprierile forțate vor avea loc și în Brad, Abrud, Certej, Bârlad, Vama Veche, Oradea, Timișoara, Arad, oriunde o companie va avea interesul de a exploata resursele noastre naturale. Poate chiar într-o zonă apropiată de cea în care aţi crescut.

4. SACRIFICĂM PATRIMONIUL, ISTORIA ȘI IDENTITATEA NOASTRĂ – Peisajul cultural de la Roşia Montană este compus dintr-o concentrare extraordinară de vestigii care atestă evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2000 de ani – din epoca dacică, romană și până în perioada contemporană. Pentru a prezerva acest patrimoniu de valoare universală, am solicitat încă din 2009 Ministerului Culturii includerea Roșiei Montane pe lista tentativă UNESCO.

5. „SOLUȚIA" PROPUSĂ DE RMGC E NESUSTENABILĂ – După trecerea celor 17 ani de desfășurare a proiectului, oamenii vor rămâne într-o situație mult mai proastă decât cea inițială: fără locuri de muncă, într-un relief modificat ireversibil și într-un mediu poluat cu substanțe toxice.

6. EXISTĂ SOLUȚII REALE PENTRU ROȘIA MONTANĂ ȘI PENTRU OAMENII DE ACOLO - Roșia Montană e, în momentul acesta, cel mai cunoscut sat din România, un brand cu adevărat global. S-a vorbit enorm despre această localitate în mass-media internațională, de la Al Jazeera la Agence France-Presse, de la The Guardian la The Globe and Mail. Dezvoltarea eco-turismului în zonă e deja o posibilitate reală, dacă statul se preocupă să le ofere alternative oamenilor de acolo, să atragă fonduri structurale și să introducă Roșia Montană în UNESCO, nu să declare zona mono-industrială, condamnând-o la dependență de RMGC. Roșia Montană este deja pe lista celor mai amenințate 7 situri de patrimoniu istoric ale Europa Nostra.

7. ROMÂNIA NU E DE PARTEA LOR – O simplă privire întoarsă către străzi vă arată că oamenii sunt capabili să se mobilizeze și să țină piept unor politici perdante, unor politicieni corupți și unei prese care și-a uitat rolul. Mai bine de 50.000 de oameni au ieșit în toată țara și vor continua să iasă în stradă până când Roșia Montană va fi salvată. Ca să nu mai vorbim de românii de peste hotare care au pichetat ambasadele noastre din peste 22 de țări.

Doamnă, Domnule Parlamentar, vă urmărim cu atenție și sperăm să dați dovadă de simțul civic pentru care ați fost aleși. Vi s-a „pasat” un dosar cheie și o țară întreagă este cu ochii pe curajul dumneavoastră de a spune NU propagandei și DA soluțiilor reale. Consecințele dezastruoase ale acesui proiect vor afecta mediul, sănătatea românilor și vor lăsa cu adevărat Roșia Montană fără soluții după doar câțiva ani. Compania RMGC nu este dispusă să își asume vreo responsabilitate, Președintele se declară neutru, iar Guvernul s-a spălat pe mâini la rândul său de răspundere, lăsându-vă dumneavoastră decizia finală.

Aveți o șansă istorică de a reabilita prin votul dumneavoastră o generație politică și de a consolida democrația din România în fața întregii lumi, de a vă privi votanții și copiii în ochi fără ezitare.

Avem încredere în dumneavoastră. Nu ne dezamăgiți!

Cu stimă,

Cetățenii preocupați ai României


foto de Aurel Manea

PS: Aceasta nu e o petiție, e doar o scrisoare. Dacă sunteți de acord cu textul ei, puteți să vă treceți numele în comentarii. De pildă: „Cristian Neagoe, redactor-șef Șapte Seri, 29 ani”.

PPS: Dacă aveți modificări, adăugiri sau comentarii, le aștept.

PPPS: Trebuie să ne adresăm direct Parlamentarilor care ne reprezintă, iar această scrisoare ar putea fi o schiță pentru discuția pe care o veți avea în audiență cu Senatorul sau Deputatul din Colegiul în care ați votat. Vă recomand să nu-i dați copy-paste pentru a o trimite tuturor oamenilor politici - cel mai probabil o vor considera SPAM și va rămâne doar un mesaj de șters din inbox. E mult mai frumos și mai puternic să compuneți un text personal prin care să vă afirmați motivele pentru care vreți să salvați Roșia Montană.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera